Šta je novo?

2 pitanja

Mikky

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
1.
da li se hard diskovi "trose" ako se previse koriste.... u smislu imam 32mb rama pa mi hard stalno swapuje a uz to je i slabo defragmentiran pa da li sve to utice na smanjen vek trajanja mehanike odnosno zivota hard diska

2.
u vezi brzine procesora, onda se meri u mips-ima
sad nije mi jasno kako se to meri u mipsima kad postoje razlicite instrukcije koje trose razlicit broj taktova procesora, dakle koje instrukcije se koriste za to
da li postoje neke genericke instrukcije koje sluze bas u ovu svrhu ili se koriste one prostije ili sta

Mikky je napisao(la):
1.
da li se hard diskovi "trose" ako se previse koriste.... u smislu imam 32mb rama pa mi hard stalno swapuje a uz to je i slabo defragmentiran pa da li sve to utice na smanjen vek trajanja mehanike odnosno zivota hard diska

Svi delovi koji su mehanicke prirode se "trose", uslovno receno, pa tako i hard diskovi. E, sad, ovo "previse trosenja" je relativan pojam. Na sajtu proizvodjaca konkretne komponente uvek u specifikacijama imas informaciju koliko (hiljada) sati rada proizvodjac garantuje da bi trebalo sve da radi, a nakon toga mogu sa prilicnom sigurnoscu da se ocekuju problemi. Mogu, dakle, ne znaci da disk crkava obavezno nakon isteka tog roka.

Ove cifre su obicno dovoljno velike da omogucavaju da koristis taj disk koju godinu bez problema, a onda ga ionako svi vec menjamo. Konkretno, to sto ga vozis pod vecim opterecenjem neko vreme nije toliko strasno, ali ako se taj disk vozi u takvom okruzenju godinu-dve, mozes od njega svasta da ocekujes.

Dakle, uzmi vise memorije, em ces uticati na performanse, em neces morati lupati glavu oko diska ako je neki stariji.

2.
u vezi brzine procesora, onda se meri u mips-ima
sad nije mi jasno kako se to meri u mipsima kad postoje razlicite instrukcije koje trose razlicit broj taktova procesora, dakle koje instrukcije se koriste za to
da li postoje neke genericke instrukcije koje sluze bas u ovu svrhu ili se koriste one prostije ili sta

MIPS znaci "millions of intructions per second" i jedan je samo od pokazatelja stvarne brzine procesora. Ako imas procesor od 800 MHz, na primer, to znaci da ce on da se 'klokne' 800 miliona puta u sekundi. Dakle, broje se lepo i instrukcije koje traze vise klokova za izvrsenje. Posto je sa danasnjim superskalarnim arhitekturama omoguceno da se izvrsi vise instrukcija paralelno (ukoliko ne zavise jedna od druge, tj rezultat prve je ulaz u drugoj), ocigledno je da sve to zavisi od same arhitekture procesora -> dakle, da se instrukcija dekoduje, ukoliko je potrebno, razbije na vise mikroinstrukcija i prosledi odgovarajucim sekcijama u procesoru - jedinici za integere (danas ima i vise njih po procesoru), za realne brojeve i slicno. Koliko procesor radi efektivnije manipulaciju instrikcijama i njihovo izvrsenje, imace bolje performanse.

Merenje mipsova se danas retko koristi; jedan od razloga je i to sto postoje dodatni setovi instrukcija koji su specijalizovani za ovo ili ono i te poslove ce obaviti brze takve instrukcije nego ove "opste", kojima se testirao broj mipsova. Dalje, na performanse procesora utice dosta i kolicina i organizacija kes memorije. Dakle, takvo merenje mozda nije sasvim precizno, jer ne govori sve o procesorima danasnjice - nekad je bio sasvim uobicajen.

Vrh Dno