Šta je novo?

2 os-a

00101110

Čuven
Učlanjen(a)
15.10.2003
Poena
619
E pa ovako
digo sam rh 9.0 po defaultu znaci on kako je odreddio tako se i instalirao...
e sad... sta trebam da uradim da bi gido xo na iistom hdd-u???
jel da pocnem normalno da dizem da stavim da je bootobilan cd i da dignem, oceli da prepozna onda 2 os-a?
jer pre dizanja linuxa meni se pojavljuje prozor dali cu da udjem u linux ili neki drugi os (koji naravno nemam)

Unapred hvala!
cheers

Bilo bi ti lakse da si obrnuo proceduru i prvo digao windows, pa onda linux, jer bi on tom prilikom detektovao vise OS-ova i sam namestio stvari, bez da ti moras svasta da cackas.

Moguce je i ovako, naravno, ali ima dodatnog posla. Vazno je samo da si prilikom instalacije napravio i boot disketu koju ti je RH ponudio da napravi prilikom instalacije. Windows kada se instalira _nece_ prepoznati linux i obrisace MBR (master boot record) i staviti svoj. Time je obrisao i onaj boot manager u kojem biras koji OS ces da podignes. Posle toga, dize se samo windows. Medjutim, mozes linux i dalje da podignes pomocu te diskete, promenis parametre boot loadera (lilo ili grub) da uzmu u obzir i windows i ponovo postavis boot manager u MBR. Ako se odlucis na ovaj put, pogledaj prvo dokumentaciju lilo-a ili grub-a (sta vec koristis).

aha, ok...
tako sam i mislio jer sam vec jednom tako uradio...
znaci nemoze nikako drugacije...
ok!
Hvala ti!

Ma stvar se može rešiti i instalacijom nekog Boot Managera u Windows - kao Boot Magic ili Ranish Partition Manager. Oni će detektovati Linux i moćićeš da biraš koji da dižeš...

Nazad
Vrh Dno