Šta je novo?

2 OS-a: kako formatirati?

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
malo pitanje: hocu na novi komp da stavim WinXP i neki Linux (verovatno Mandrake ili SuSE)...

interesuje me sta bi bilo kad bih posle hteo da formatiram jednu od particija: da li bi problem sa boot managerom? ako bih hteo da ostavim samo XP, da li bih smeo samo da iz njega formatiram Lin particiju? a obrnuto?

da li je bolje instalirati XP, pa Lin, ili obrnuto?

Ako mislis na redosled instalacije, ne nema apsolutno nikakve veze.
Ako instaliras linux i posle zelis da ga se resis, jednostavno obrisi particiju i odradi fixboot i to je to. Loader koji je postojao (LILO ili GRUB) ce nestati i ti opet imas samo Windows....

to je otprilike ono sto me je interesovalo...

jos nesto: npr. instalirani su XP i neki Lin...
- XP "poludi", pa rasim da ga reinstaliram (uz format C particije, na kojoj je instaliran)
- uradim to (standarno, preko bootabilnog CDa)
- kad zavrsim instalaciju XPa, i restartujem komp, da li ce se pokrenuti loader ili direktno XP? tj. da li se fajlovi Lilike ili Grubera nalaze na C particiji (i da li ce umreti prilikom formatiranja iste?)

Konfiguracioni fajlova LILO i GRUB boot loadrea se nalaze na linux particiji. Za LILO je /etc/lilo.conf, a za GRUB ne znam. GRUB mi je oduvek bio malo grub 😉 LM, kada preinstaliraš Win, on će ti pregaziti MBR, pa će se sledećeg puta učitati direktno Windows. Ako vraćaš Windows iz ghosta, MBR ostaje netaknut. Kada mi vrisne MBR zbog Doze, ja LILO vraćam pomoću programa LOADLIN. Ovaj mališa učita kernel, ja se ulogujem kao root, odradim jedan # lilo i sve je po starom... Njegova jedina "mana" je što radi u čistom DOSu [dakle, u XPu neće].

Ja ipak vise volim GRUB nego li LILO...

Nazad
Vrh Dno