Šta je novo?

2 monitora, 2 graficke, 1 komp - ? Da li ce raditi ?

zmajns

Čuven
Učlanjen(a)
09.06.2001
Poena
650
Evo sta imam na raspolaganju... Ali posto treba da idem na teren, rek'o da pitam prvo, da ne idem bezveze ako ne moze. Covek ima GForce 2 GTS i PCI G200 8 MB. Hoce da prikljuci 2 monitora na to, i da mu se podeli desktop (u Win 98). Znaci vertikalna rezolucija ostaje ista, a horizontalna se prakticno duplira. Da li je to izvodljivo i koji su eventualni problemi ?

Teoretski je izvodljivo potrebno je samo da kartice odgovaraju jedna drugoj ( i da naravno podržavaju takav rad, za te dve karte čini mi se da mogu). U principu trebalo bi da radi...

delimir je napisao(la):
Teoretski je izvodljivo potrebno je samo da kartice odgovaraju jedna drugoj ( i da naravno podržavaju takav rad, za te dve karte čini mi se da mogu). U principu trebalo bi da radi...

Neka specijalna podesavanja u windowsu ?

Da

Kod mene rade 1 kompjuter 3 kartice i 3 monitora

Za sve operativne sisteme od win98se pa na dalje
postoje manja ogranicenja zbog raznih vrsta karti
ja nisam uspeo kartu sa S3 chipom da nateram da radi sa ATI-jem

reci koje su ti gr. karte pa da vidimo

mozda ces morati za neku od kombinacija da koristis genericke driver-e

za sada Matrox i Ati saradjuju nevidjeno

Re: Da

g00die je napisao(la):
Kod mene rade 1 kompjuter 3 kartice i 3 monitora

Za sve operativne sisteme od win98se pa na dalje
postoje manja ogranicenja zbog raznih vrsta karti
ja nisam uspeo kartu sa S3 chipom da nateram da radi sa ATI-jem

reci koje su ti gr. karte pa da vidimo

mozda ces morati za neku od kombinacija da koristis genericke driver-e

za sada Matrox i Ati saradjuju nevidjeno

E sad, imam problem, PCI se gura da bude primaran ?

zmajns je napisao(la):
Neka specijalna podesavanja u windowsu ?
Odavno sam to isprobao na obicnoj 98-mici. Bese jedan Matrox G200 (agp) i neka S3 pci kartica. Proradilo iz prve.

Poshto nemam sa tim iskustva da li neko moze da mi pojasni koja je svrha imati tri kartice u masini ( pored 3 monitora) i sta se desava npr. pri granju igra ili koriscenja aplikacija. Jer je neka kartica primarna, da li se neshto setuje u BIOsu ili OSu. Meni je padalo na pamet da tako neshto budzim pa me zanima detaljan odgovor

Ovaj link sto sam ja postavio resava problem skola racunara ili nekih agencija za prevodjenje i sl.
Od jedne masine pravis prakticno 4 masine i svi imaju svoje miseve i tastature (upravo kucam sa USB tastature koja na sebi ima PS2 na koji ubodes misa) i svako svcoj monitor. Software (koji ti oni ustvari prodaju) ti dozvoljava da odredis pristup fajlovima tako da ako Mika edituje neki XLS ili DOC fajl Pera sa drugog monitora moze npr samo da ima read only pristup ili ce njegov pokusaj da otvori fajl biti sprecen. Ima mnogo kombinacija i generalno je odlicno resenje za firme gde se koristi software koji ne opterecuje hardwareske resurse. Nisam licno koristio ovako nesto, ali zvuci primamljivo i cim ga oni u kancelariji koriste znaci da je OK.

Druga varijanta je extende desktop, pa ako se bavis nekom obradom video zapisa, pa pootvaras milion prozora ili drugar koristi ovu varijantu za karaoke. Na jednom monitoru vidi player i sva podesavanja, selektovanje fajlova i sl. dok na drugom se samo u full screenu vide ogromna slova texta pesme....

Mnogo sam glup.

Chekaj, npr. instalirash 3 grafichke kartice na jednu mashinu, na jedan OS i prikljuchish tri monitora. Kako OS "zna" koju karticu da koristi. Zar ne postoje neka podesavanja. Sta ako ja hocu npr. da igram igru, a neko da surfuje. Daj pojasnite malo. Ne mogu sigurno da rade sinhrono.

gladiac je napisao(la):
Mnogo sam glup.

Chekaj, npr. instalirash 3 grafichke kartice na jednu mashinu, na jedan OS i prikljuchish tri monitora. Kako OS "zna" koju karticu da koristi. Zar ne postoje neka podesavanja. Sta ako ja hocu npr. da igram igru, a neko da surfuje. Daj pojasnite malo. Ne mogu sigurno da rade sinhrono.

Ma samo ih ubacis u mashinu i sve ce lepo da proradi, za svaku graficku (monitor) imas posebna podesavanja, igrice ces da igras samo na prvom (glavnom) monitoru i tada neces moci da koristis ostale, vise monitora mozes da koristis samo za Windows aplikacije...

Re: Re: Da

zmajns je napisao(la):
E sad, imam problem, PCI se gura da bude primaran ?

Verovatno ti je u BIOS-u postavljeno da prvo inicializuje PCI slot, ti promeni da to bude AGP i sve ce lepo raditi, mislim da je tacna oznaka u BIOS-u "Primary VGA BIOS" ali ipak proveri...

Re: Re: Re: Da

RasetaM je napisao(la):
Verovatno ti je u BIOS-u postavljeno da prvo inicializuje PCI slot, ti promeni da to bude AGP i sve ce lepo raditi, mislim da je tacna oznaka u BIOS-u "Primary VGA BIOS" ali ipak proveri...

Sve ja to znam, ali u BIOS-u nema takve opcije :-(

Re: Re: Re: Re: Da

zmajns je napisao(la):
Sve ja to znam, ali u BIOS-u nema takve opcije :-(

E onda imas velikih problema, to znaci da ce ti glavna kartica biti ta PCI, nego koja je to ploca?

Re: Re: Re: Re: Re: Da

RasetaM je napisao(la):
E onda imas velikih problema, to znaci da ce ti glavna kartica biti ta PCI, nego koja je to ploca?

NEki Matsonic za Durona, m***u mu, dosad je sve radilo bez problema

Hvala shto ste mi ovo razjasnili, nego mene zanima sta se desava kada imam dve PCI grafiche koju prvo inicijalizuje?

gladiac je napisao(la):
Hvala shto ste mi ovo razjasnili, nego mene zanima sta se desava kada imam dve PCI grafiche koju prvo inicijalizuje?

Hm, zanimljivo pitanje, cek da nadjem jos koju karticu pa cu ti javiti...

RasetaM je napisao(la):
Hm, zanimljivo pitanje, cek da nadjem jos koju karticu pa cu ti javiti...

Kod mene se pre inicijalizuje ona niza na ploci

Vrh Dno