Šta je novo?

2 HDD-a u Sata raid polju - koji uzeti

Neco

Slavan
Učlanjen(a)
24.09.2004
Poena
304
Zelim staviti dva hdd-a u Sata raid polje. Trenutno imam dvije ponude (shodno mojim finansijama): 2 x Seagate 160 GB 7200 8 MB SATA ili 2 x Maxtor 250 GB 7200 8 MB Sata za priblizno istu lovu. Mislim da je Seagate pouzdaniji ali je primamljivo onih skoro besplatnih 90 GB kod Maxtora ( pa puta dva). I pitanje kako pouzdano i brzo ce te dvije kombinacije raditi u sata raid polju. sta uzeti ?

Iako sam pristalica Seagate i WD, zestoka opozicija Maxtor-u, ako imas trogodisnju garanciju na Maxtor varijantu, uzmi Maxtor. Koji RAID array, ili kako ti kazes polje (ako vec prevodis, pravilnije bi bilo niz) planiras, O ili 1? Ako konstruises RAID 0, dakle, bitna ti je brzina i kapacitet, imas trogodisnju garanciju, preporuka za Maxtor, zbog kapaciteta.

Maxtor DM10 SATA je izuzetno pouzdan disk, pogotovo ovi veceg kapaciteta (od 160GBG pa navise). U prvo vreme bilo je problema sa 80GB sata, ali u zadnjih godinu dana mnogo su se popravili. Slobodno Maxtor, a ako mozes potrazi one sa 16MB, jer je vrlo mala razlika u ceni.

Koji raid? verovatno stripping, pojma nemam iako sam pristalica Maxtor-a, on pravu brzinu pokazuje tek kad se zalaufa iliti sa velikim fajlovima, a posto ce ovde fajl da se cepa na 2 manja, vecinu vremena ces provoditi sa relativno malim fajlovima, a tu je npr. Seagate brzi. Maxtor je opet je jeftin i pouzdan... nemam pojma nisam ih probao vs. ovo je samo neko moje misljenje.

Misko je napisao(la):
Koji raid? verovatno stripping, pojma nemam iako sam pristalica Maxtor-a, on pravu brzinu pokazuje tek kad se zalaufa iliti sa velikim fajlovima, a posto ce ovde fajl da se cepa na 2 manja, vecinu vremena ces provoditi sa relativno malim fajlovima, a tu je npr. Seagate brzi. Maxtor je opet je jeftin i pouzdan... nemam pojma nisam ih probao vs. ovo je samo neko moje misljenje.
Bitno da si ga iztupio do kraja. ;)
Covek prica o istoj ceni za 50% veci disk koji nista ne kaska po performansama (cak je i brzi u konkretnom poredjenju, zbog velicine) i tu sada treba kao nesto razmisljati???

Gedza je napisao(la):
Bitno da si ga iztupio do kraja. ;)
Covek prica o istoj ceni za 50% veci disk koji nista ne kaska po performansama (cak je i brzi u konkretnom poredjenju, zbog velicine) i tu sada treba kao nesto razmisljati???

Advokat :p , e vidis tamo da sam lepo napisao neko moje misljenje, meni je i ovih mojih 200GB dosta prostora, a sa 500 nemam pojma sta bih radio tako da to nisam uzeo u obzir. Ko je brzi to opet zavisi koje cude pretpostavljam da je govorio o Dm 10 vs, cuda .8, a koliko sam ja vidjao po netu cuda .8 je brza sto se tice radova sa malim fajlovima od DM 10, maxtor je koliko se secam zato brzi u svim ostalim situacijama.

Misko je napisao(la):
Advokat :p , e vidis tamo da sam lepo napisao neko moje misljenje, meni je i ovih mojih 200GB dosta prostora, a sa 500 nemam pojma sta bih radio tako da to nisam uzeo u obzir. Ko je brzi to opet zavisi koje cude pretpostavljam da je govorio o Dm 10 vs, cuda .8, a koliko sam ja vidjao po netu cuda .8 je brza sto se tice radova sa malim fajlovima od DM 10, maxtor je koliko se secam zato brzi u svim ostalim situacijama.
Ma ja mislim da nisi dovoljno razmislio. ;) Stavi na papir sve cinjenice i donesi zakljucak sta bi kupio.

Gedza je napisao(la):
Ma ja mislim da nisi dovoljno razmislio. ;) Stavi na papir sve cinjenice i donesi zakljucak sta bi kupio.

To jest prvo bi isprobao ako bih bio u mogucnosti, pa ako perfomanse su tu negde onda Maxtor a ako je cuda brza onda Seagate.

Misko je napisao(la):
To jest prvo bi isprobao ako bih bio u mogucnosti, pa ako perfomanse su tu negde onda Maxtor a ako je cuda brza onda Seagate.
I onda bi zbog 0,02% brzeg rada u nekom segmentu, uzeo kombinaciju 180GB manjeg kapaciteta po istoj ceni? Pocinjes da me zabrinjavas. :p

Gedza je napisao(la):
I onda bi zbog 0,02% brzeg rada u nekom segmentu, uzeo kombinaciju 180GB manjeg kapaciteta po istoj ceni? Pocinjes da me zabrinjavas. :p

kakvih crnih 0.02% :) ja bih rekao da je seagate solidno brzi u radu sa malim fajlovima. Opet nisam ih testirao, ovo su neki zakljuci izvedeni citajuci po netu.

Misko je napisao(la):
kakvih crnih 0.02% :) ja bih rekao da je seagate solidno brzi u radu sa malim fajlovima. Opet nisam ih testirao, ovo su neki zakljuci izvedeni citajuci po netu.
Pa covek nije naveo zasta ce koristiti, ali iz iskustva cim trazi ovoliki kapacitet nece biti malih fajlova (tipa video obrada, render i sl).

Nazad
Vrh Dno