Šta je novo?

2 grafike riknule na dva kompa posle promene napajanja...

MarcusS

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2007
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 & ID-COOLING XTS 224
Matična ploča
AsRock B550m STEEL LEGEND
RAM
2x16 GB Corsair Vengeance RGB PRO sl 3600mhz
GPU
Sapphire PURE 7700XT 12GB WHITE
Storage
M.2 Kingston KC3000 512GB + 2TB Toshiba + 4TB Seagate
PSU
Cooler Master Bronze 650w
Kućište
Zalman S5 White
Monitor
Benq Zowie XL2540K
Miš & tastatura
Logitech G910 spectrum & Logitech G PRO mouse
Ostale periferije
Logitech G PRO X
Mobilni telefon
Google Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Huawei Watch GT2 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Problem je poprilično frustrirajući ali me zanima mišljenje eksperata da bih znao koje dalje korake da povlačim...

Imam PC igraonicu, skoro sam zamenio 9 novih kompova. Kućišta sam uzeo neka Stars Solutions, koja su dolazila sa napajanjima od 850w. Naravno, nema sile da imaju i 600, ali bio mi je odličan odnos cena kvalitet pa sam kontao posle ću ih u paketu zameniti ako se ispostavi da imaju problema u radu. Pošto je jedno riknulo posle cca mesec dana, poručio sam 9 napajanja Cooler Master MWE White V2 500w.

Dan posle zamene, jedan komp ne baca sliku. Probam grafiku na drugom kompu - isto. Donesem od kuće jednu rx470 koja je provereno radila (stajala kući mesec dana) - i ona poblenavi nešto, baca crtice, artifakte, GPUZ ne očitava clock ni gpu ni memorije, raspada se, ne prihvata drajvere tj instalira ih ali obaveštava da ima razlike u softveru i drajverima koji su instalirani, blabla. Tu sam već doživeo nervni slom. Dan kasnije, ponovo jedan komp daje isti simptom. To nisam ništa ni proveravao, pošto sam upao u depru, bilo je pred kraj radnog vremena, samo sam otišao kući smoren kao gusica najgora na svetu.

Te grafike sam kupio polovne, kopale su. 2 koje su riknule su 570XFX. Dobio sam ih jako povoljno, pa sam zato upao u priču a i znamo kakva je situacija sa grafikama, inače naravno da bih izbegao polovno da su cene iole pristojnije. Bio bih zadovoljan i da su 6 meseci izgurale, ali ovo je previše.

Ono što me zanima je, šta mislite da je razlog? Napajanja sam zamenio jer sam očekivao da su ova stabilnija i sigurnija u radu od ovog prakitčno no name Kineza. Sada mi je frka i da ubacim druge grafike u njih. Da li je moguće da napajanja prave neki problem, iako pomenuti model ima sve moguće zaštite...

Da li postoji šansa da je lik samo osposobio grafike za privremeni rad, čujem i da ih greju u rernama i ne znam ni ja šta već?

Da li mislite da je pomenuto napajanje dovoljno da napaja: I5 11400f, SSD 256, 2TB HDD, i 3 venta u kućištu? Ploča Gigabyte H510M-D.

Hvala svima na pomoći.

Da li postoji šansa da je lik samo osposobio grafike za privremeni rad, čujem i da ih greju u rernama i ne znam ni ja šta već?
Ovo je moguće.

Da li mislite da je pomenuto napajanje dovoljno da napaja: I5 11400f, SSD 256, 2TB HDD, i 3 venta u kućištu? Ploča Gigabyte H510M-D.
Kod mog predloga sam već rekao da je i više nego dovoljno.
Računari u igraonici ce ti optereriti psu na ~50% .
Nešto 100% sigurno da ti kažem šta je u pitanju je teško i nezahvalno.
Da ne bude "probaj isti taj psu na koji je riknuo gpu sa drugom i videceš da nije do toga pa da rikne i sledeca je nezahvalno.
Ali kao što rekoh te kartice su kopale godinama,i ako se kupuje polovna gledam da bude neotvarana(iako moze da se sačuva stiker sa otvaranjem karte u tom trenutku retko koji majner misli na to,i skidaju ga.
Tako da nije isključeno da su ih produvali,ili su memorije otišle u aut.

Uf tesko da obe kartice otkazu u isti dan a pre toga rade bez problema mesec dana, i to u igraonici a da pritom i ta 470 poblentavi.

Napajanje je više nego dovoljno jako za tu konfiguraciju. Ako su kartice kopale, i pri tome si ih dobio "jako povoljno", proveri da li su servisirane. Skini hladnjake sa tih što su crkle pa očisti procesore i pogledaj da li su grejani. Ako su kartice popravljane vrlo verovatno da su rađene nestručno, toliko da idrže dok se ne utope...

Uf tesko da obe kartice otkazu u isti dan a pre toga rade bez problema mesec dana, i to u igraonici a da pritom i ta 470 poblentavi.

U pitanju su dve kartice na dva kompa. ALi da, to što je ta 470 odlepila sama od sebe, to jeste čudno.. Kao i da dve 570 capnu u dva dana posle promene napajanja. Kada se to desilo (da 470 takođe ne radi) ponadao sam se da je nešto do napajanja koje bi lako izreklamirao, ali 570 nije radila na drugom kompu, kao ni 470.

Ovaj što mi je prodao kartice se kune u sve živo da sigurno ništa sa njima nije rađeno, da nisu "oživljavane" i sl... Kaže da su bile kod likova koji veze sa životom nemaju o tome, klasika, čuli da ljudi kopaju, pa pokupovali, i neko im drugi održavao, kontam. Ne znam da li me laže, ali kune mi se, inače smo dobri.

Mislim ogromna slucajnost da kartice rade mesec dana, potom one stradaju u isti dan a sa njima ode i 470.

Meni se desilo da napajanje ubije karticu iako je bilo novo i imalo zastite.
Najbolje bi bilo da odneses graficke u servis ili rastavis i vidis ima li ostecenja na pcb, koliko je ocvrsla pasta pa ces znati da li su rastavljane ako je to radjeno skoro.

Kakvi su naponi na tim napajanjima?

Ja nisam skontao, da li na ostalih sedam kompova nova Cooler Master napajanja rade kako treba, ili na tim kompovima nisi ni menjao napajanja?

Prva koja je riknula sam rastavio, očigledno ni pasta nije bila zamenjenja, prljavština i sl.

Ne znam kakvi su naponi, nisam merio...

Da, 9 novih CM sam uzeo, ostali rade normalno.

Nemam pojma, pretpostavljam da nije do napajanja, ali mi ipak malo frka da prebacim 580ke tamo iz dva kompa koje sam poslednje uzeo. :)

Edit: da dodam, da je problem u napajanju, kontam da bi odmah crkla a ne posle 1 dana rada prva i posle 2, 3 dana rada druga...?

Poslednja izmena:
to se zove duh ili ti splet nesrecnih okolnosti. Izrazito cest sa matorim hw, te grafike imaju godina i godina i ko zna gde su i kako radile.
Te 580 mislim da trose suvise za ta napajanja, ali to ne bi trebalo da spali grafike. nego da gasi masinu.

Te 580 mislim da trose suvise za ta napajanja, ali to ne bi trebalo da spali grafike. nego da gasi masinu.
Da gasi mašinu 200w gpu i cpu od 65w tdp?
Ni dve 580ice u normalnom korišcenju ne bi ugasilo mašine..Njima je ocp verovatno negde na ~120%,ugasio bi se tek preko 600w.
Ugasio bi se sa dve 580 u stres testu+ cpu stes test max power limit.

Ta 470ka ocigledno da ima na sebi neki majning bios cim ne prihvata drajvere, a te 570ke to samo jedan dan radilo ili neko vreme?
Jel ne vrte ni ventove nit svetli ako imaju diodu kad se upali pc?
Ako nisu totalno mrtve mozda ih mozes vratiti tako sto ces im ucitati normalan bios posto ko zna sta je radjeno s njima i bas cudno da odu obe u istom danu jos na razlicitim kompovima znaci da je sigurno problem u njima.

Napajanje jeste da je najgori kinez al evo meni gura isto to stars kuciste i napajanje sto ide uz njega ryzen 3 1200+ xfx rx570 u igraoni vec ne znam ni sam koliko meseci i to je moje od 600w ja msm sto je islo uz kuciste takodje znaci realnih ako ima 350-400w max ali i to je previse za ovakvu konf.
Inace mi se slicno desilo pre god dana kao i tebi sa jednom nitro+ rx570 na seasonicu 850w samo se ugasila, inace je majnovala god dana bez ikakvih problema uzeo sam je novu od preko i drzao je u sobi kod sebe potpuno odrzavano ni trunke prasine nije imala i posle radila u igraonici godinu dana i samo se jedan dan ugasila slika i nije se palila vise. Tako da i kad se perfektno odrzava i undervoltuje znaci nije prelazila 60c nikada ipak je to Nitro+ ali eto jednog dana samo se ugasila, otisla joj bila neka faza gde prima napon vrv ili tako nesto posto je Cika Pera uspesno popravio dal me 3k izaslo *** rizik al isplatilo se i dan danas evo je radi u igraonici ni da stucne god dana+ od popravke.

Poslednja izmena:
Vrh Dno