Šta je novo?

1TB u X-Craft 360

kAOSmonk

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
304
Pozdrav svima!

Posedujem gorenavedeni externi rack koji je sasvim lepo radio do ovog trenutka. Elem, nabavio sam WD1001FALS Caviar Black hdd, ubacio ga u rack, rack povezao na USB i... "USB Device Not Recognized". Sistem je XP SP3. Pod Linuxom mi takodje u /var/log/messages izbacuje poruke:

usb 7-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 13
usb 7-3: device descriptor read/64, error -32
usb 7-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 14
usb 7-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 15
usb 7-3: device not accepting address 15, error -110
usb 7-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 16
usb 7-3: device not accepting address 16, error -110
hub 7-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 3
usb 5-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 20
usb 5-1: device descriptor read/64, error -32

Vezem hard na masinu, u kuciste, i sve lepo radi. Formatiram ga, takvog ga vratim u rack i opet isto. Potom opet vratim u masinu, napravim 2 x 500GB particije, vratim u rack i... cvrc. Isto.
Na sajtu proizvodjaca stoji da podrzava hardove "up to 1tb" - da li to ukljucuje i modele od 1tb ili ne, zna li ko? (pisao sam i njima, ali ako neko vec zna, da mi prekrati muke).

Da li postoji neko ogranicenje u velicini diska kada se povezivanje vrsi putem USB-a?

Ujedno (iako sam svestan da je pitanje koje sledi za neki drugi podforum), moze li mi ko pomoci i reci mi gde ima da se kupi esata bracket i esata->sata kablic?

Unapred hvala veliko svima na bilo kakvom savetu/pomoci/resenju!

Poslednja izmena:
Kad u njega stavis drugi disk sve radi ok ?

Koja ploca je u pitanju ? Usb front ili sa zadnje strane ?

Da, sve radi ok. Probao sam sa WD diskovima od 80, 160 i 250GB. Mogu da pisem i brisem, formatiram, uredno sve prepozna. Ovo sam probao i pod WinXP SP2, WinXP SP3 i *NIX distroima i sve radi kako treba.
Vezujem ga na USB sa zadnje strane. Probao sam svih 6 USB portova, 4 sa zadnje i dva sa prednje strane, ponasa se istovetno.
Ploca u pitanju je P5PL2.

Jedino me buni ono sto stoji u specifikaciji na sajtu samog prozivodjaca, a to je da podrzava diskove "up to 1TB", jer ne znam da li ih to ukljucuje ili iskljucuje. Drugo, mozda zaista postoji uzrocno posledicna veza povezivanja preko USB-a i velicine hard diska (po ovom pitanju sam laik, samo pretpostavljam, google mi nije dao nikakav odgovor). S druge strane, na netu ima testova gde su sa ovim rackom vrsili testiranje sa Hitachi diskom od 1TB i sve je proslo ok. Mada, ne pise da li preko USB-a ili esata.
Da li bi esata pomogao u ovom slucaju?

Da li postoji neko ogranicenje u velicini diska kada se povezivanje vrsi putem USB-a?

Ne, ali koliko sam video ne mogu svi externi rekovi da podrze 1tb, ne verujem da je to slucaj sa tvojim rekom jer ono sto sam ja gledao su neka niza klasa i lepo je bilo naglaseno na kutiji da podrzavaju do 750gb.

Da, u pravu si.
Danas sam skinuo alate sa WD sajta, za testiranje njihovih hardova, pa sam pustio testiranje tog hard diska i sve je proslo uredno.
Potom sam uzeo jos jedan novi WD1001FALS i stavio ga u rack, i - XP ga je prepoznao! Uradim quick format celog harda, sve radi kako je planirano. Potom ubacim prvi hard i opet ista poruka da USB Device Not Recognized. Vratim ovaj drugi, noviji, i XP odbije da ga prepozna! Izvadim ga iz racka, i odmah ga vratim, XP ga prepozna! Opsta ludnica! Ubacim zatim prvi hard i nista.

Rezime price je sledeci - prvi hard se nikako nije dao prepoznati od strane XP-a, dok sam sa drugim, novijim, kojeg sam danas uzeo, imao polovican uspeh. Oba diska rade kada se direktno ubodu na masinu, niti jednom nisam imao problem kod toga. Da li ikome od upucenijih u materiju ovakvo ponasanje ukazuje na nesto?
Da li da reklamiram diskove ili rack? Ima li to uopste smisla? Ili je pak do ploce (za koju sam skinuo sve najsvezije drajvere i bios...)!?

Jer, prvobitna ideja mi je bila da imam externi storage koji bih setao, da kacim diskove u masinu, to mi ne odgovara.

Da li iko od clanova ima iskustva sa bilo kojim reckom koji uredno cita 1TB diskove i da je to probao u praksi?

Hvala veliko na dosadasnjim odgovorima!

Mislim da ti je problem u enclosure-u, s obzirom na to da hardovi uredno rade u makini, dok se u enclosure-u "gube". Ne mora da znači da je enclosure neispravan, možda jednostavno postoji nekompaitibilnost sa ovim diskovima ili enclosure ne podržava 1 TB hardove. Ipak su ovo novi hardovi i ima enclosure-a koji ne rade uredno sa ovim hardovima.
Ja imam SansDigital TowerRAID Multibay enclosure (http://www.sansdigital.com/towerraid/tr4ub.html) koji radi kao zmaj sa 3 WD Green 1 TB, ako ti ovo nešto znači.

Aha, dakle moze da bude i do nekompatibilnosti?
Do djavola... Puk'o pare, a nece da radi...

Ovaj tvoj predlog izgleda fantasticno! Ima li toga da se uzme kod nas i za koje pare i gde? Moze i na PM!
Je l' mu to dodje kao neki NAS ili ne?

VELIKO hvala za predlog, uzeto na razmatranje! :wave:

Uvek može da bude nekompatibilnost, a kod tebe je najverovatnije ili to ili jednostavno enclosure ne može pouzdano da radi sa 1 TB hardovima.
Što se tiče mog TowerRAID-a nije u pitanju NAs, s obzirom da mu je interfejz USB 2.0, ali ako hoćeš postoji i verzija sa e-SATA koja ima i pravi RAID kontroler pa možeš da se zezaš sa tipovima RAID-a, ali i NAS verzija koja takože ima pravi RAID kontroler u sebi.
Kupljeno je naravno u USA, s obzirom da kod nas teško da ima ičeg sličnog (ako i ima mnogo je skuplje), ali nije jeftino, s obzirom da je mene koštao $170 (+ troškovi transporta $80 + na sve to oko 6000 RSD carine - naravno, ako imaš nekoga da ti donese i prošvercuje proćićeš mnogo jeftinije), dok su e-SATA i NAS verzije mnoooogo skuplje.
Ali da radi kao sat, radi, bez greške.

Poslednja izmena:
Cena je jaka... A tek sam nakon sto sam napisao odgovor, otisao na link koji si ostavio i video da je USB konekcija. U svakom slucaju hvala, ostace u razmatranju za neka srecnija vremena... :)

Dakle, kako smo ustanovili da je najverovatnije u pitanju nekompatibilnost, moze li ko da predlozi testiran i isproban rack koji sigurno podrzava 1TB diskove?

RingeRaja meni nikako nije jasno zasto si ti toliko zadovojlan tim skupim cudom, kad po meni ne deluje kao neki dobitak... nit je raid, nit je nas, a usb ti ogranicava brzinu stagod da strpas unutra...
Mislim da si mogao ovde uzeti pravi NAS za slicne pare (npr negde sam video DLink dns-323, za cca200e, samo se vise ne secam gde...)
Ja sam mnogo blize pazario 2 maxtora one touch, jedan 750 drugi 1tb opet za iste pare, a na tvoju cenu treba dodati jos hardove...
ovo nije flame, vec me ozbijno zanima use case u kome ti ovo opravdava cenu?

za ovaj xcraft sam bas razocaran... falilo mi je maaaalko letos da ga kupim, svidjalo mi se kako izgleda, a u tom momentu sam se zanosio idejom da cu imati n sata diskova koje cu po potrebi da menjam u xcraftu...

Da, ispostavilo se tako, da X-Craft nece da radi sa svakim hardom.
Elem, pozajmio sam od drugara neki St Lab externi rack (bar mislim da je taj, nigde nema oznake nikakve, a sistem ga vidi kao Map-h31s) koji je platio oko 1k dinara. Ubacim hard unutra i proradio iz prve. Ubacim nakon toga i drugi, i njega prepozna... Ne znam sta da kazem...

Ne znam da li se isplati uzimanje NAS resenja? Neki savet?

RingeRaja meni nikako nije jasno zasto si ti toliko zadovojlan tim skupim cudom, kad po meni ne deluje kao neki dobitak... nit je raid, nit je nas, a usb ti ogranicava brzinu stagod da strpas unutra...
Mislim da si mogao ovde uzeti pravi NAS za slicne pare (npr negde sam video DLink dns-323, za cca200e, samo se vise ne secam gde...)
Ja sam mnogo blize pazario 2 maxtora one touch, jedan 750 drugi 1tb opet za iste pare, a na tvoju cenu treba dodati jos hardove...
ovo nije flame, vec me ozbijno zanima use case u kome ti ovo opravdava cenu?

za ovaj xcraft sam bas razocaran... falilo mi je maaaalko letos da ga kupim, svidjalo mi se kako izgleda, a u tom momentu sam se zanosio idejom da cu imati n sata diskova koje cu po potrebi da menjam u xcraftu...

Meni radi posao i jako sam zadovoljan iz par razloga, a veruj mi, probao sam do sada dosta opcija, i NAS pride.
1. Ima mesta za 4 hard diska, pri čemu je kompatibilan i sa nadolazećim 2 TB, tako da će jedno duže vreme zadovoljiti moje potrebe.
2. Kada sam ga kupio imao sam mac mini (u međuvremenu je crkao, ali kupiće se novi) i zbog ograničenog broja USB portova trebalo mi je neko "objedinjeno" rešenje za veliko skladište
3. Koristim ga kao storage, tako da mi brzina nije prioritet
4. D-Link 323 je bio kao opcija, ali pre kupovine ovog "čuda", kada mi je trebalo RAID enclosure za jako bitne podatke - bilo mi je skupo, pa sam za $70 kupio 2-Bay RAID enclosure sa USB/e-SATA interfejzom
5. Nemam previše prostora za nekoliko enclosure-a, dok je opcija kupovanja nekog tower-a i sklapanja jeftine makine sa brdom diskova u startu otpala iz istog razloga.

Ne kažem da je opcija koju sam izabrao isplativa (cost/benefit), ali je za mene naoptimalnija iz gore navedenih razloga. A da radi savršeno, radi, tu nema greške (doduše, i treba da radi, s obzirom koliko košta).

Poslednja izmena:
evo ja sam danas stavio WD 1TB EADS (Green) u ColerMaster Xcraft 350 Lite USB2.0 kuciste* i harddisk radi sasvim normalno na Mac OS X-u (GPT, HFS+)...

*na kutiji pise up to 750MB and above :d

Poslednja izmena:
Kod mene WD10EADS i X-Craft 360 rade normalno. Povezan preko USB-a, XP SP3 (NTFS), Linux (Ext3), bez ikakvih problema.

Moze josh da proba taj x-craft na nekom drugom USB 2.0 kontroleru npr. PCI USB 2.0 kartica isl.

Mozda se i prevari pa proradi.

Vrh Dno