Šta je novo?

1tb Hdd :)

Ja bih ti pre preporučio 2 harda od po 640GB pa, ako ti je brzina jako bitna, onda u RAID0, ako ti je pouzdanost jako bitna onda RAID1, inače, obično, dva diska od 640GB.

Cena će ti biti ista ili manje od jednog diska od 1TB, a kapacitet i/ili brzina veći.

Ja se ne bih slozio da 1TB nije isplativ. Tacno je da nije brzi, ali ipak je u pitanju:
- vishe buke
- vishe grejanja
- vishe potrosnje
ako se ima 2 diska naspram 1.

Ja se ne bih slozio da 1TB nije isplativ. Tacno je da nije brzi, ali ipak je u pitanju:
- vishe buke
- vishe grejanja
- vishe potrosnje
ako se ima 2 diska naspram 1.

Ne slazem se...

- buka - relativna stvar, ne vredi raspravljati
- vishe grejanja - lako resivo (1x12cm silent kuler je dovoljan da ohladi 2 hdd u nekom normalnom kucistu)
- vise potrosnje - znas li ti koliko prosecan hdd trosi PSU? :)

^omnik je u pravu

elem, ja bih radije uzimao 1 disk (koji je iskljucivo za multimedia storage) zbog mobilnosti, jer ako stavim 2x640gb u RAID kako cu kod nekog da odnesem to i da prebacim/dobijem zeljene podatke ??? mada opet, 2x640gb i ne mora u raid, mogu odvojeno.

Sta mislite, kada ce cene 1tb diskova postati normalne ?

Ja lično bih uvek uzabrao 2x640GB naspram 1x1TB. Razlozi:

1) važne podatke mogu da imam na oba diska, i ako nedajbože jedan skvrkne, neću da skačem s mosta...
2) Mogu da napravim matrix raid, pa da recimo prvih 200GB bude u RAID1, a ostatak u RAID0. Tako dobijam i sigurnost, i brzinu i kapacitet, kojoj 1TB disk NIKAKO ne može da parira!
3) Cena po GB je kod 1TB diskova još uvek neproporcionalno viša (umesto da bude manja) nego kod od 640GB diskova, pa iz principa neću da bacam pare
4) 2x640GB=1.28TB 1TB=1TB

Što se grejanja i potrošnje tiče, to je zanemarivo, reda 10-tak W ili manje po hardu. A u kućištu imam mesta za 5 hardova, koji se lepo hlade nečujnim 12cm ventilatorom.

Cena 1TB diskova će postati normalne kad se naprave isti ali sa 2 ploče (a najveći budu 1.5TB) i kad potražnja za tolikim kapacitetima skoči. Čim je nešto naj (brže, veće i sl.) odma' plaćaš tu ekstra premiju...

A verovali ili ne, mnogima (barem 90% korisnika) je i 320GB više nego dovoljno. Pa nisu baš svi zaludni da gomilaju filmove u HD kvalitetu na hardu... ;) A zna se, ono što retko ko traži, mora da bude skupo... princip, veleprodaja naruči 1000 diskova od 160GB, 1000 od 250GB, 1000 od 320GB, 500 od 500GB i samo možda 20 od 1TB. Jasno je za šta će dobiti dobru cenu od proizvođača ili veledilera a za šta ne...

Poslednja izmena:
Ako je prenosivost jako bitna, onda RAID naravno otpada. Lično, za veću prenosivost (a i bekap) imam jedan portabl USB WD passport 2.5" 160GB, a za manju prenosivost, tj. uvek uz sebe i USB flash od 2GB... :)

Poslednja izmena:
Izvini ali kao sto rekoh, ne znas :)

Idle power consumption 9.19W 8.40W
Read/write power consumption 10.02W 7.90W

Prvi rez je za Raptor WD1500ADFD a drugi za Raptor WD740GD...

Pozdrav

Omnik, jel' ti znas koliko ja imam diskova a koliko sistem trosi? Sa 12 diskova je vec 50% potrosnje na HDDove, sa 24 proceni. Znam da za jedan disk bi bilo mizerno, ali ipak nije zanemarljivo za HTPC.

@Yankee, za napajanje nije problem load power, vec spin up. Recimo moj Zalman 600, ne moze da izdrzi 12 diskova bez delayed spin-upa od barem 1s (min. delay je 0.4s).

Omnik, jel' ti znas koliko ja imam diskova a koliko sistem trosi? Sa 12 diskova je vec 50% potrosnje na HDDove, sa 24 proceni. Znam da za jedan disk bi bilo mizerno, ali ipak nije zanemarljivo za HTPC.

Opet gresis ali to nema veze sa temom. Dakle pitanje je bilo 1 vs 2 hardiska i jedan od tvojih argumenta za 1 kom (veceg kapaciteta) je bila potrosnja a to stvarno nije presudan faktor (daleko od toga)...
12 ili 24 hdd nema veze sa ovom temom...

Spin up je pokretanje plocha HDD-a iz stanja mirovanja u punu brzinu na kojoj rade. Logichno je da je tada maksimalno opterecenje elektromotora pa i vuku vishestruko vishe struje. Fenomen poznat kod svih rotirajucih medija.

Nazad
Vrh Dno