Šta je novo?

1hdd vs 2hdd (sa bed sektorima)

Mazi7

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.02.2014
Poena
130
Vreme je i ovo da resim, makar u teoriji jer bi trebao da kroz par dana dovucem jos jednu satu za sitne pare. U medjuvremenu neki savet iz iskustva.

Western Digital 2.5" SATA 500GB 7200RPM HDD Laptop Hard Drive WD5000BPKT-08PK4T0 - 500GB (jedna particija za igre i recording od ShadowPlay-a)
Hitachi GST Deskstar 7K160 HDS721616PLA380 (50gb particija za OS i 110gb za programe, nista vise)

Sada problem je sto Hitachi ima bed sektore ~40 komada. WD je odlican i pod garancijom je. Kesa nemam trenutno tako da SSD/SATA2/3 zaboravite.

Imam neki cuvan shuttering u igrama, nije ni vsync ni ram, ni PSU a ni overclock.
Kada iskljucim "Superfetch" process jeste da je boot sistema malo sporiji medjutim nema shuttera. Superfetch navodno pamti sta je startovano proslog puta na kompu i onda unapred ubacuje programe u memoriju ili kako god. Ocigledno da ako je disable resenje onda postoji problem.

Moje pitanje je koliko bad sektori zapravo mogu da naprave pad u performansama ? Iako je Hitachi samo za OS i eventualno MSI Afterburner ocigledno nekako utice na performanse igara koje se startuju sa WD sate.

Sada imam 3 opcije kako vidim dok mi ne stigne sata (a malo sam zauzet vremenom pa pre izlaska ovog betmena kojeg moram da radim za yt, kratak savet da li je vredno toga).

1) Ostavim kako jeste sa iskljucenim Superfetchom.
2) Podelim WD 500GB u particiju za OS, ostatak ostavim za programe i igre dok snimanje preko ShadowPlay-a/Capture Card podesim na Hitachi.
3) Ostavim samo WD 500GB u kompu i nadam se da disk usage nece da utice na performanse igara (shadowplay rec/msi afterburner/igra).

Savet ? I da li je dovoljna jedna SATA za ne bude pada u performansama za moje prohteve. Jos od Frapsa pre 4-5 godine nekako sam ubedio sebe da ne moze sve na jednom hdd-u medjutim nacin snimanja se promenio tako da je to daleko manji problem sada. Hvala.

Poslednja izmena:
Nebitno, skontao sam da pagefile pravi problem i pri 100% disk usage uvek se javlja shuttering u igrama. Bez obzira da li je to WD ili hitatchi, tako da ne gine ili SSD ili +8gb pa da ugasim pagefile.

Pa naravno da PF pravi probleme kada je BOOT disk/particija krcata do daske. Čak i kada se manuelno isključi ipak je u povremenoj upotrebi. Možeš da staviš PF na neku stalnu vrednost, zauzeće toliko mesta na disku pa ti neće dati da ga prepuniš. PF nije jedina stvar za koju windows pišu po disku pa je jedno 10% slobodnog prostora neophodno za rad. Ako već nisi, isključi Prefetch/superfetch i Hybernate za nešto ekstra prostora. Ako ti je drugi disk manje napunjen, možeš page fale da aprebaciš na njega.
Bad sectori mogu da prave probleme čak i kada nisu na BOOT disku. Čim windows počnu da čitaju ili pišu na tom delu, sve stane dok dok ne ustanove da ne valjaju i to ponavljaju više puta.

Poslednja izmena od urednika:
Juce sam proveo ceo dan sa testovima u vezi toga. PF pravi problem na oba hdd-a tokom gaminga. I na onom gde je OS i nista vise i na onom gde su i odakle se startuju igre. Tako da SATA kao SATA utice na performanse bez obzira na ostale komponente posto PF radi cak i kada ima slobodne fizicke memorije. Zavisi od igre do igre, u onim gde nema loading levela uglavnom se disk grci na 100% i tada imam pad performansi.

Dosao sam do nekog resenja, pored dodatnih 8gb-a jer to nece resiti problem, PF ce i dalje biti prisutan jel a 8gb-a jos nikada nije bilo problem.

Da li vredi da uzmem nekih 60GB SSD za oko 6k dinara barem 350/350 samo za OS i PF ? Da li ce onda PF i disk usage na SSD-u da neutralise problem zbog jedno 3-4 puta vece brzine u odnosu na trenutne sate ? Nije me briga za zivotni vek SSD-a koji se navodno smanjuje sve dok izdrzi dok je garancija, a ako rikne pre toga tu je garancija. Jedino to vidim kao resenje.

Vidim da ljudi govore cak i ako je SSD za OS da se pagefile prebaci na neki sporiji HDD, mogu i to da probam ako odem na tu varijantu da kupim ssd i prebacim pagefile na ovaj Hitatchi sa bad sektorima dok ce OS biti na SSD-u, a igre i programi na WD-u ?

Jednostavno, da li je pametno 60gb ssd-a za OS i PF ?

Edit: Da, Superfetch/Prefetch i ostale stvari sam pogasio, problem je oduvek bio tu medjutim ja nisam obracao paznju i eto tek pre 2 dana skontao da je disk usage taj koji pravi problem u pojedinim naslovima. Ako iskljucim pagefile ide error za low virtual memory bez obzira sto imam jos 5-6gb fizicke memorije slobodno. Zato bih radije da potrosim pare na SSD ako cu da neutralisem problem nego da dodam jos 8gb rama kada bi realno to trebalo da bude druga stavka.

Poslednja izmena:
Pa vredi SSD makar samo stavio PF na njega ali (uvek ima neki ali) ti mali od 60GB su sporiji od onih od bar 120GB a razlika u ceni je baš minimalna. Bolje jeftin od 120 nego bilo koji od 60.
Za oko 6 soma imaš savim lepe SSD od 120 GB:
http://www.itsvet.com/proizvod/patriot-120gb-ssd-sata600-blaze-pb120gs25ssdr-/comp_comp_hdd/329/3242
http://www.itsvet.com/proizvod/patriot-120gb-ssd-sata600-blaze-pb120gs25ssdr-/comp_comp_hdd/329/3242
http://www.itsvet.com/proizvod/kingston-120gb-ssd-v300-sata600-sv300s37a-120g/comp_comp_hdd/71/2641 samo vidi razliku u ceni između tog Kingstona od 120 i ovog http://www.itsvet.com/proizvod/king...600-v300-sv300s3b7a-60g/comp_comp_hdd/71/2647 od 60E. 2 kutije cigareta i imaš duplo više.

Da skontao sam da su cene minimalne tako da cu od 120.

Ali u tom slucaju PF ne bi trebao vise da pravi problem sa shutterom i manjim FPS-om ? Valjda ima smisla. Doduse za ovaj Patriot i ne citam bas previse dobrih stvari, uglavnom brzo otkazivanje, manjak drajvera i sl.

Koji je prosecan vek ssd-a ? Kada vidim da nagovaraju ljude po forumima da PF prebace na sporiji HDD zbog veka SSD-a ne vidim poentu onda u ovoj mojoj ideji..

Da li PF na veoma sporom SATA disku koji je tu kao treci za backup ima smisla i ne utice na performansi ili je opet ista prica ?
Probao bih danas da formatiram OS stavim ga na WD od 500GB kao i sve ostalo a Hitachi ostavim tu samo za Pagefile i nista vise jer u trenutnom slucaju pagefile vuce usage ili sa hdd-a gde je OS ili gde je igra. Mozda individualni treci HDD moze da resi taj problem bez vece investicije.

Poslednja izmena:
Recimo da ne utice nikako.
Nadzivece taj neki novi ssd stosta drugo i docekati da stavis u komp neki jos bolji i veci ssd.
Kupuj ako mozes 120 i vece, ukljuci pf barem 2GB ili koliko imas memorije. Vodi racuna da NE VAZE preporuke za podesavanje ssd-ova od pre 4-5g kad su ssd-ovi bili mnogo sporiji, "osetljiviji" i znacajno manji...

Recimo da ne utice nikako.
Nadzivece taj neki novi ssd stosta drugo i docekati da stavis u komp neki jos bolji i veci ssd.
Kupuj ako mozes 120 i vece, ukljuci pf barem 2GB ili koliko imas memorije. Vodi racuna da NE VAZE preporuke za podesavanje ssd-ova od pre 4-5g kad su ssd-ovi bili mnogo sporiji, "osetljiviji" i znacajno manji...

Okej hvala ;)

Da ne duzim posto svaka moja tema na ovom forumu vezana za hardver zavrsi na bar 5 stranica, mislim da sam pronasao "problem" zbog kojeg mi je PF pravio problem pa bih zamolio da me neko ispravi i da sugestiju, potvrdi da li je to ikako moguce.

Do sada sam Hitachi sa bad sectorima i sporijom brzinom koristio samo za OS i softver dok sam sve igre startovao sa WD 500gb koji je jos pod garancijom i bez bad sektora. Svakog puta kao sto sam gore napomenuo pod PF i disk usage od 100% doslo bi do shutteringa u igrama. Sada sam instalirao istu tu igru Shadows of Mordor kao i GTA5 na istom hardu gde je i OS i programi (radi na nekih 50/70MByte/Sec na testu od sinoc) i bez obzira na disk usage nije bilo ikakvih ama ikakvih problema !

Da li je moguce da je nekako (napominjem nemam blage veze o hardovima jer je za to mene uvek bilo, ubodi i radi) konekcija izmedju hard diskova problem ?

Ovo je moja ploca
http://images.bit-tech.net/content_images/2013/07/msi-z87-g45-gaming-review/msi-z87-g45-3b.jpg

HDD-ovi su mi prikljuceni u gornje slotove jedan pored drugog (od levo ka desno). Kako je moguce da na jednom JADNOM hdd-u nema problema dok po nekoj logici kako bi trebalo da bude jos bolje postoji problem ? Pokusavao sam da pomerim pagefile na oba harda uvek je dolazilo do istog problema, trenutno je na 8gb a max 16gb pagefile, bez obzira kolika je cifra nema pada u performansama dok je sve na jednom hardu.

Ima li neke logike ? Na sta da sumnjam ? Taj WD od 500gb-a sam po sebi izvlaci brzine od preko 100MByte/Sec i za read i za write a i vidljiva je razlika tokom kopiranja.. Jedina logika u mojoj glavi je da prenos podataka od jedan na drugi hdd nije valjana..ili PF pravi problem nekako.

Update: Javlja se tek negde, daleko bolje. Probao sam da prebacim PF na WD hard disk, totalno podmazano sve radi, a write brzina je negde oko 40-50..tako da cu da sredim veceras sistem na WD, podelim u 2 particije 50 + 450, i stavim PF na Hitatchi, nista vise na njemu osim PF 8 i max 16gb i mozda neke backup fileove. Poseban HDD za PF deluje kao trenutno resenje bez veceg troska.

Poslednja izmena:
Resio problem, instalirao OS i sve ostalo na WD, ovaj Hitatchi ostavio od 160gb samo za pagefile i backup fajlove. Nema vise problema.

Nema mnogo ili ikakve veze za HDD na koji port ili čak koji kontroler je povezan, ni najsporiji kontroler ne može da se zasiti i uspori HDD (naravno ako je sve ispravno i sa dobrim draverima). Ako je HDD rovit sa lošim sektorima, kad tad će da pravi problem i bar da uspori sve. Ako su bad sektori grupisani, privremena mera bi bila da se partcioniše tako da se ti sektori zaobiđu, tj, da budu u nedefinisanoj particiji.
Nabavi ti lepo jedan SSD od 120GB u svakom slučaju, zahvalićeš sam sebi kasnije.

Mozda da probas HirensBoot. Ima dosta alatki pa probaj da saniras te lose sektore. Ako nastave vremenom da se sire/umnozavaju uzmi SSD i uzivaj :)

Vrh Dno