Šta je novo?

19"CRT ili 15" TFT

kefalo

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2002
Poena
619
imam dilemu, da li da uzmem 19" samsung 959NF ili neki od samsungovih 15" TFT modela (jedino njih mogu u BL da pazarim) prvi je 660KM a TFT je 650KM
takodje me zanimaju cijene 15"TFT monitora u BG
znaci nesto u tom cjenovnom rangu...

Ja licno bih pre uzeo 19" u CRT izdanju sto donosi i pozitivne i negativne stvari: ne mozes da se hvalis po komsiluku sa fancy TFT-om, ali zato imas mnogo vecu dijagonalu, a i TFT-ovi jos uvek imaju suvise veliki odziv...

Zavisi u kakve ce svrhe monitor biti upotrebljavan...

necu da radim neki 3d ili nesto slicno...
uglavnom programiranje, divX, i rjedje igrica...

da li moze da prodje 151S za ovo gore navedeno koliki mu je odziv i koliki je preporuceni

Ja licno bih se mislio i izmedju 17ica tft i klasicne 19ice. sa 19icom covek moze da gleda film iz kreveta.
Onaj ko je vrlo osetljiv na geometrijske nesavrsenosti crt-a nema izbor - samo tft.

Sada, sebi bih uzeo crt 19icu. Za moj ukus, i samsung-ov model koji ima dynaflat ekran je odlican.

Mislim da su tft fantastican izbor za ljude koji imaju problema da svoju konfiguraciju dobro uklope u stan - moz` i na zid da se srafi ako nekom to odgovara.

Nije jos vreme za tft, za te pare mislim da se jos ne isplati (cena/dijagonala). E sad 19" crt je dobar izbor, ali mislim da je 959nf preskup. Ja licno imam 959nf, i mogu da ti kazem da slobodno uzmes neki "malko" losiji jer je 959nf jednostavno preskup. Znaci neki 957dfx ili tako nesto.

pa evo da obrazlozim zasto bash model 959NF zato sto bash nije DynaFlat ... jer sam se zaletio na model 957MB(takodje DF) i GADNO pogresio... jer sam 3 mjeseca proveo svadjajuci se u servisu.... nikome tako nesto ne zelim...
ovde sam se raspitivao o tom modelu i niko mi nije rekao da postoji dobra serija... dok sam za 959nf cuo samo dobro... uz neke sitne zamjerke...znaci samo 959NF jer njega mogu ovde da kupim, znam kakav je, i cijena mu je u odnosu na tu klasu 19" prilicno povoljna

zasto sad TFT prvo jer ne zraci... svidja mi se osvjetljenje i boja... naravno i "debljina" ali mi je to najmanje bitno
sad me interesuje da li je neko radio na 151S ili 151P da mi kaze da li mogu da se igraju igre i da se gleda divX...

p.s.
vasi savjeti ce mi puno pomoci ali se nadam i da cu moci da uporedim ta dva modela u radnji:)

p.p.s
pa i ne gubim puno na dijagonali to je kao da poredim 17" i 19" zar ne?

Ako su ti omiljene igrice potezne strategije onda moze TFT:).
Komsija mi ima doticni 151S i slika je izuzetno mirna i ostra. Igrice su daleko od savrsenstva, ali za moj ukus moze da prodje (doduse svi kazu da nemam ukusa). TFT ti cuva oci i ako puno vremena dnevno provodis uz ekran citajuci sitna slova valjalo bi da ga uzmes.
A ako vise vremena uz ekran provodis igrajuci se nego sto citas sa njega definitivno good old CRT.

kefalo je napisao(la):
necu da radim neki 3d ili nesto slicno...
uglavnom programiranje, divX, i rjedje igrica...

da li moze da prodje 151S za ovo gore navedeno koliki mu je odziv i koliki je preporuceni

Za te namene koje si napisao, ja bih bez sekunda razmishljanja kupio 19" CRT.

PoZ.

DS9 je napisao(la):
Ja licno bih se mislio i izmedju 17ica tft i klasicne 19ice. sa 19icom covek moze da gleda film iz kreveta.
Onaj ko je vrlo osetljiv na geometrijske nesavrsenosti crt-a nema izbor - samo tft.

Sada, sebi bih uzeo crt 19icu. Za moj ukus, i samsung-ov model koji ima dynaflat ekran je odlican.

Mislim da su tft fantastican izbor za ljude koji imaju problema da svoju konfiguraciju dobro uklope u stan - moz` i na zid da se srafi ako nekom to odgovara.
Mislim da su u cenovnom rangu 19-ica koje su aktuelne kod nas ipak krecu samo 15" TFT-ovi, a sto Geek rece ipak je jos rano za TFT. Ako je bas nekom stalo da ima fancy sliku na zidu kojom ce daimpresionira komsiluk, pa uz to ima dzepove do kolena zasto da ne, ali u suprotnom jok. Pa do skoro su 19" CRT bili san snova, a sad su im pale cene na prihvatljiv nivo, a dok TFT dodje na taj nivo resice se i problem odziva i drugih "decjih" bolesti i u tom slucaju uopste nece biti dileme...

ja kupih lg1510s i nemam nikakvu zamerku na odziv,ono sto moze eventualno da bode oci jeste to famozno skrolovanje,ali i za to ima leka(page-up page-down) ,i mogu najtoplije da ga preporucim i za igre i za filmove,

kefalo je napisao(la):
znaci 19"CRT oks ali ipak cu da pogledam kako radi i taj TFT... ako mi budu dozvolili da ga probam...

hvala
Kao sto vidis postoje razlicita misljenja bas zbog onih prednosti i mana i jednog i drugog, a posto dajes ~300€ u svakom slucaju insistiraj da pre kupovine pogledas, probas, pa se u skladu sa tvojim potrebama/ukusima/prioritetima odlucis...
Meni licno smeta zamucenje prilikom skrolovanja i slicnih situacija, ugao pod kojim se gleda..., a nekom drugom to nije toliko bitno i posle nekog vremena to ni ne primcuje (kao one dve crte na Trinitron cevkama)....

Od svih TFT-ova koje sam probao (uglavnom novi modeli), vecina nija imala problem sa odzivom toliko izrazen da to moze predstavljati neki veci problem u radu. Jedino gde se duhovi primecuju je kod skrolovanja stranica. Ono sto meni smeta je prejak kontrast, i od njega me bukvalno boli glava posle sat-dva rada. Jednom prilikom kada sam skoro 5-6 sati sedeo za TFT-om oci su mi toliko bile nadrazene da sam morao da odspavam pola sata-sat da me prodje glavobolja i da ponovo vidim normalno. Verovatno treba covek da se navikne, ali je to navikavanje (za mene) bolno :)

da ne bih otvarao novi topic, zanima me Vase misljenje o sledecem TFT monitoru:
SONY SDM-S51RB 15" TFT Black /osnovni podaci na PAKOM-ovom sajtu/

na stranu cena, zanima me da li ga je neko probao, kao i utisci...

Pozdrav

deki30

CRT je sjajan izbor, pogotovo 959NF kome je cena pala na oko 260€ i nastavlja da pada.
Ja licno cu sacekati da se nadje neki dovoljno lood member da uzme tft pa da ja uzmem njegov NF (citaj - Geek na jesen :D)

Ja sam zamenio 19 CRT za 15 TFT (LG 1511S) i mogu ti reci da odavno nisam nista pametnije uradio!
Ja ne programiram ali nam je zajednicko da mnogo provodimo vremena ispred monitora i veruj mi TFT je cudo.
Radim na TFT-u sva svetla pogasena po 8 sati bez prekida (Word, Excel) i ne bole me oci i ne pulsira mi glava. Probaj to sa CRT-om. Dakle ako puno vremena provodis pored kompa i ako ne ne bavis grafikom i 3D-om onda je TFT za tebe prava stvar u to sam siguran...

poz

OptiPlex je napisao(la):
CRT je sjajan izbor, pogotovo 959NF kome je cena pala na oko 260€ i nastavlja da pada.
Ja licno cu sacekati da se nadje neki dovoljno lood member da uzme tft pa da ja uzmem njegov NF (citaj - Geek na jesen :D)

Zar nije rekao geek da nece vise da baca pare na 'ardver :D
Sem ono sto bude moralo, naravno.

Inace broz je u pravu, tft je dobar za programiranje i office, ali ni zasta vise :)

Nazad
Vrh Dno