Šta je novo?

19" 4:3 vs. 22" Wide

Anderson

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2007
Poena
320
Ljudi,treba mi par saveta u vezi kupovine tft monitora do 220€!

Imam dilemu da li da kupim neki 19" 4:3 ili 22" wide.
Konkretno,dvoumim se između:

-Philips 190C7FS-oko 200€ http://www.itsvet.com/proizvod/philips-190c7fs-/comp_comp_monitor/12/456
-LG L222WS-oko 210€ http://www.itsvet.com/proizvod/lg-l222ws/comp_comp_monitor/9/586
-Asus VW222S-oko 220€ http://www.itsvet.com/proizvod/asus-vw222s/comp_comp_monitor/20/622

Dolaze u obzir i ostali monitori,ako ima nešto bolje za te pare.

Inače,komp koristim za gledanje filmova,serija,TV-a,internet i poneka igrica(trenutno World Of Warcraft).Mada,ne igram tako često igrice.

Grafička je Ati Radeon 9200 128mb.

Hvala. ;)

Poslednja izmena od urednika:
4:3 vs wide zavisi pre svega od tvog licnog ukusa i ne moze neko da ti kaze sta ce tebi vise odgovarati. Pogledaj negde ako mozes jedan pored drugog neki wide od 22" i 4:3 od 19" pa sam odluci sta ti se svidja. Ja licno se nikada ne bih dvoumio i uvek bih pre uzeo wide dok s druge strane postoje ljudi koji bi to isto rekli za 4:3. Sve je to stvar ukusa i o tome mozes samo ti sam da odlucis, ne moze drugi da odlucuje o tvom ukusu. Puno srece u izboru monitora, ipak su to slatke muke :)

Zbog filmova, serija, a bogami i igara preporučujem 22" wide.

Pa s obzirom da je akcenat stavljen na gledanje filmova/serija wide je logicniji izbor.
edit: @Dandy S obzirom na graficku nece se bas naigrati ;)

Poslednja izmena:
Ok. :)

Šta uzeti u slučaju da se odlučim za 22" wide?
Odavno nisam u toku kada su tft monitori u pitanju.Valja li ovaj Asus?Za taj monitor sam čuo dobre komentare,a za ovaj LG ne znam skoro ništa!

Pa neće se naigrati sa tom grafičkom ni u 1280x1024, tako da je svejedno.

Šta uzeti u slučaju da se odlučim za 22" wide?
Odavno nisam u toku kada su tft monitori u pitanju.Valja li ovaj Asus?Za taj monitor sam čuo dobre komentare,a za ovaj LG ne znam skoro ništa!
Oba su dobra kupovina, a najbolje je da odes negde gde su oba izlozena i vidis ciji prikaz ti vise odgovara. To je prilicno subjektivna kategorija.
Pa neće se naigrati sa tom grafičkom ni u 1280x1024, tako da je svejedno.
Ma naravno :) Samo sam rekao posto si pomenuo igranje.

Ne igram mnogo igre.U proseku jednom u dva meseca,ako nađem neku igru koja mi privuče pažnju.

Ovog Philipsa od 19" sam uzeo u obzir zbog DVI.Mada,koliko sam pročitao na ovom forumu,to nije baš tolika prednost.

Uzmi neki od 22" wide, Acer, ili iz AL serije ili iz X svejedno, bolji su od tih LG i Asusa, koje si naveo, a cene ovim Acerima su niske.

Poslednja izmena:
Uzmi neki od 22" wide, Acer, ili iz AL serije ili iz X svejedno, bolji su od tih LG i Asusa, koje si naveo, a cene ovim Acerima su niske.

Slazem se, danas sam gledao jedan pored drugog, LG L222WS i Acer AL2216Ws onako laicki mogu da kazem da Acer ima stvarno prirodnije boje, ali cini mi se nesto losije uglove gledanja. I prodavac je zakljucio isto sto i ja, tako da za 16500 sutra kupujem ovog Acera koji je ujedno i 1500 dinara jeftiniji.

Najbolje bi bilo da uzmes, kao sto i Placibo kaze, 22" wide sa dvi. E, sad, samo jos kad bi nasao da bude i jeftino i 22" i dvi... Nisam nesto pratio sta se nudi, pa ne mogu da ti pomognem oko modela. I pogledaj jos malo na benchu, bilo je zalbi na neke monitore na A, da li sad bese ASUS ili ACER jbm ga.

Ja sam presao na wide i nikad se ne bih vracao na 4:3, 5:4 i sl. Prirodnija je slika wide za oci i mozak i steta sto postoje uopste 2 standarda, kad treba da bude samo 1.

***, velika razlika. Treba da probas onda monitor u punoj, native rezoluciji u radnji sa VGA kablom(doduse i nemas uslova da probas dvi), pa da vidis kakva je slika (zamucenja, duhovi i sl.). Ovo kazem jer neki monitori sa vga imaju sr*nje sliku, a sa dvi kako treba, dok kod nekih razlike nisu toliko izrazene. Najbolje da probas, da posle ne kukas.

Neces pogresiti ako uzmes LG L 222ws odlican je a razlika u odnosu na 225 je sto je ovaj bolji za prikaz filmova -takav mu je panel , izvor LG UK , dok je 225 sa kontrastom
od 3000 1 ???

heh bash sam razmisljao da postavim slican topic kad...
imam slicnu dilemu kao i kolega :) budzet mi je oko 220e mzoda koji e preko ali ne tipa 50-60e
uglavnom oko 18k dinara. merkam ovog asus-a VW222S, posto cujem dosta reci hvale na racun ove kuce sto se tice monitora pa rekoh sto da ne :) ono zasta meni monitor treba jeste, neka klasicna multimedia, znaci filmovi, i naravno po koja igra :) npr DOTA-u igram svakodnevno tako da bi mi i za to trebao odgovarajuci risponz tajm :) 2ms zvuci lepo :) konfiguracija mi bash i ne dozvoljava da igram neke novije (surovije) naslove u rezoluciji odgovarajucoj jednoj 22jci tako da uglavnom bih igrao pomenitu igru (warcraft3) i tako neke starije naslove. mozda se zabode nesto novo ali otom potom. acer mi isto deluje kao fina kompanija, ali kad poredim ova dva modela ostajem zbunjen. 2ms naspram 5ms. logicnije mi je uzeti asus-a barem zbog toga ali...
nadam se da ce te uspeti da mi kako tako olaksate dilemu :)
hvala unapred i pozdraF

Ja sam tako bunario i bunario.Na kraju sam uzeo philips 220VW.VGA je ulaz i nisam primetio neku sad drasticnu razliku u kvalitetu slike.Boje su opravdale ime Philips(nekako sam uvek ocekivao da su kvalitetni).ugao gledanja je ok(nisam bas merio sad)ali filmovi su FANTASTICNI,pogotovo HD.Samsunga sam otpisao u startu,Asus je bas bio dobar,samo izbegavajte tih 2 ms,moj je na 5 FPS igre.......ma sta se tu primeti(da ne pricamo o tome kako je tih 2 ms u stvari 15-30 ms)ako pretrazite forum nacicete zasto 2 ms nije zgodno i zasto se "glave" pixeli.

Da rezimiram: moze i 5 ms nije razlika primetna toliko,moze i vga.moj favorit je bas ovaj 220VW,mene je kostao oko 230 e sa nekim popustima tralala.A moze i asus,to bi bila moja hvala

znaci ili taj philips ili asus, acera da otpisem!?!
jos ko ideju, blizi se dan za kupovinu :)

moze li LG L1900 J-BF da udje u konkurenciju?

mene jedino "muci" dizajn monitora, posto predpostavljam da mu to podize cenu (mada je cena kao i za jeftine 22 wide), pa ne znam da li se na ovom monitoru placa kvalitet karakteristika (4ms, ugao 170, dvi) ili njegov izgled...

mene vise privlaci kvalitetan 19" 4:3 nego prosecan 22 wide, ali ne znam da li ovaj LG ulazi u obzir. Pa ako neko ima iskustvo :)

LG-Philips Koninkklijke...

LG i Philips su maltene iste kuće. Tu dragi bog više ne zna šta je čije, ali, verujte, jeftinije je da se bilo šta sa imenom Philips proizvodi, sad već ne više ni u Koreji kao do sada - u LG-jevim fabrikama, nego u Kini, Taiwan-u... Singapore-u... uglavnom, kod ove "dve" firme koje rade u uskoj saradnji, pamet je iz Holandije, a, proizvodnja iz Koreje, Kine... tako, jedino još ostaje uverenje da će ono najkvalitetnije biti pod firmom Philips, a, LG će si dozvoliti i low end proizvode, maltene shkartove. Ne mislim pod tim da LG isključivo ima škart, već, da dozvoljava i prodaje i low end proizvode koje philips jednostavno neće da veže uz svoje ime. Dakle, radi se o strategiji, proizvodnja je već odavno na istom mestu. :guitar:

Poslednja izmena:
Zna li neko koja je razlika između LG 222 i LG 225?

Ovaj LG 225 je 230€ a LG 222 210€ pa me zanima šta je bolje da uzmam u tom slučaju?

Jedina razlika je sto 225 ima dinamicki kontrast od 3000:1. Video sam kako to radi na nekim drugim LG modelima i nije mi se svidelo, tj mojim ocima se nije svidelo. Najgore je sto taj dinamicki kontrast na LG monitorima ne moze da se iskljuci - kod Samsunga npr moze.

Vrh Dno