Šta je novo?

18x ZOOM digitalac

noMad

Čuven
Učlanjen(a)
25.10.2003
Poena
615
Hteo bih da kupim neki digitalac koji ima 18x zoom. Za sada mi je favorit Panasonic FZ18.
Da li neko ima iskustva sa ovim aparatom?
Da li mozda imate neki drugi predlog?

Fuji Finepix S9600!!! -370e
Nije 18x zoom ali je trenutno najbolji ultrazoom aparat u svojoj klasi!!!
I ako ti je bas zoom bitan imas i 12x Canon Powershot S5 IS!!! - 320e

A za te pare koliko kosta Panasonic FZ18 mozes da nadjes i neki DSLR i objektiv koji ti odgovara!!!
Pogledaj Nikon D40, po meni ti je to bolja varijanta, jer ti se nikako ne isplati da dajes 520 evra za ultrazoom aparat!!!
Nije ono sto je najskuplje uvek i najbolje!!!

Fuji Finepix S9600!!! -370e
Nije 18x zoom ali je trenutno najbolji ultrazoom aparat u svojoj klasi!!!
I ako ti je bas zoom bitan imas i 12x Canon Powershot S5 IS!!! - 320e

A za te pare koliko kosta Panasonic FZ18 mozes da nadjes i neki DSLR i objektiv koji ti odgovara!!!
Pogledaj Nikon D40, po meni ti je to bolja varijanta, jer ti se nikako ne isplati da dajes 520 evra za ultrazoom aparat!!!
Nije ono sto je najskuplje uvek i najbolje!!!

Trenutno imam Minoltu Z3 koji ima 12x opticki zum i u principu mi je ok aparat, ali imam nekoliko zamerki, a i 18x je vise od 12x :D

Sto se tice SLR-a ne znam dovoljno o tome, osim ono sto sam procitao ovde na forumu; da je to vrh sto se tice digitalaca i da je zesca navlaka.... Trenutno mogu da odvojim do 400 evra, tako da mislim da za te pare tesko da mogu da skrpim za neki DSLR i neki objektiv sa kojim bi mogao da dobijem slicne rezultate kao sa 18x klasikom...

Izvinjavam se unapred ako lupam gluposti i sirim netacne informacije, ali sam amater i samo znam da mi se fotografisanje MNOGO svidja i u tome zaista uzivam zadnjih par godina :p

Trenutno imam Minoltu Z3 koji ima 12x opticki zum i u principu mi je ok aparat, ali imam nekoliko zamerki, a i 18x je vise od 12x :D

Sto se tice SLR-a ne znam dovoljno o tome, osim ono sto sam procitao ovde na forumu; da je to vrh sto se tice digitalaca i da je zesca navlaka.... Trenutno mogu da odvojim do 400 evra, tako da mislim da za te pare tesko da mogu da skrpim za neki DSLR i neki objektiv sa kojim bi mogao da dobijem slicne rezultate kao sa 18x klasikom...

Izvinjavam se unapred ako lupam gluposti i sirim netacne informacije, ali sam amater i samo znam da mi se fotografisanje MNOGO svidja i u tome zaista uzivam zadnjih par godina :p

OK, ali nemozes gledati aparat samo po njegovom optickom zumu!!!
Ako te bas zanima fotografisanje, moja preporuka ti je definitivno Fuji Finepix S9600!!!
Potrazi njegove testove po netu!!! Definitivno najbolji digitalac koji mozes da kupis!!!
dSLR su aparati koji nemogu da se porede sa obicnim digitalcima, dve razlicite kategorije i ne treba pricati uopste o tome!!!

A da Fuji Finepix S9600, ti ima sva potrebna manuelna podesavanja, pa ako hoces stvarno da se bavis malo vise fotografisanjem moja najtoplija preporuka!!!
pozzz

Poslednja izmena:
OK, ali nemozes gledati aparat samo po njegovom optickom zumu!!!
Ako te bas zanima fotografisanje, moja preporuka ti je definitivno Fuji Finepix S9600!!!
Potrazi njegove testove po netu!!! Definitivno najbolji digitalac koji mozes da kupis!!!
dSLR su aparati koji nemogu da se porede sa obicnim digitalcima, dve razlicite kategorije i ne treba pricati uopste o tome!!!

A da Fuji Finepix S9600, ti ima sva potrebna manuelna podesavanja, pa ako hoces stvarno da se bavis malo vise fotografisanjem moja najtoplija preporuka!!!
pozzz

Pa ne gledam samo po zumu, ali mi je mnogo gotivno sto mozes da slikas neke stvari koje su sa manjim zumom jednostavno nemoguce... Kao na primer da li veverica na vrhu drveta ima karijes na petici :D

Pogledacu testove za Fuji-ja u svakom slucaju. Hvala na savetu!

Pa probaj i videćeš zašto. Nije stvar samo u mirnoj ruci nego stvari toliko brzo "lete" preko ekrana da je teško i nanišaniti ono što hoćeš, kad ti izađe iz vidnog polja počneš da gubiš orijentaciju.

pa ja sam davno probao i ne samo probao vec odavno koristim panasonike sa IS tako da ja tih problema nemam, a ti peglu u ruku pa malo treniraj

PS
ako ti nije jasno ovo sa peglom pitaj nekog ko se bavi streljastvom (pistolj)

Dobro da to narodi & narodnosti nisu masovno provalili, inače bi se proizvođači stativa odavno preorijentisali na pegle. :d

Ja koristim Minoltu Z3 vec godinu i po i nikada nisam imao problema za stabilizacijom slike, cak i kada ga zumiram do maksimuma (12x). Moj glavni problem je sto Z3 ima uzasan displej i sto me mame novi aparati koji su se u medjuvremenu pojavili :)

Imao sam i ja Minoltu Z3, i apara je sjajan za slikanje po danu na ISO50, dok ako je slabija osvetljenost bez blica je mucenje. Takode ima dosta shuma preko ISO100.
Inace bio sam jako zadovoljan doticnim, mada mislim da mu je senzor tehnoloski prevazidjen.
Mislim da bi ti bilo dobro ako mozes da nadjes Fuji S6500 jer ima odlican odnos cena/kvaliet, i da probas da nabavis neki telekonverter za njega (polovan).
Inace 18x zum na novim aparatima je na 420mm kao i 12x na Minolti, tako da u sustini ne dobijas tele. Jedina prednost tih 18x je wide od 28mm. Takodje racunaj na slabiji kvalitet optike na tim 18x zumovima nego na Minolti.

Pa ne gledam samo po zumu, ali mi je mnogo gotivno sto mozes da slikas neke stvari koje su sa manjim zumom jednostavno nemoguce... Kao na primer da li veverica na vrhu drveta ima karijes na petici :D

Pogledacu testove za Fuji-ja u svakom slucaju. Hvala na savetu!

Ti bi da slikas karijes, a ja mislio moj covek - paparaco :)

18x zoom u ruke i na plazu :)

Imao sam i ja Minoltu Z3, i apara je sjajan za slikanje po danu na ISO50, dok ako je slabija osvetljenost bez blica je mucenje. Takode ima dosta shuma preko ISO100.
Inace bio sam jako zadovoljan doticnim, mada mislim da mu je senzor tehnoloski prevazidjen.
Mislim da bi ti bilo dobro ako mozes da nadjes Fuji S6500 jer ima odlican odnos cena/kvaliet, i da probas da nabavis neki telekonverter za njega (polovan).
Inace 18x zum na novim aparatima je na 420mm kao i 12x na Minolti, tako da u sustini ne dobijas tele. Jedina prednost tih 18x je wide od 28mm. Takodje racunaj na slabiji kvalitet optike na tim 18x zumovima nego na Minolti.

Apsolutno se slazem sa tobom; pravi jako dobre dnevne fotografije, ali nocne su tragedija... Zaista ima previse suma iznad ISO100 - to je jedan od razloga zbog kojih bi hteo da ga zamenim za nesto bolje. Moj problem je sto sam se potpuno navikao na 12x zoom, tako da mislim da ako bih uzimao nesto sa manjim zumom da bih se (bar u pocetku) osecao kao da mi nesto jako fali u mom novom aparatu.
Ako ce zaista moj novi aparat (neki 18x zoom) imati slabiji kvalitet fotografija nego moja stara Minolta, onda zaista imam problem...
Mozda ste zaista svi u pravu za Fuji 6500 ili mozda je njihov novi model koji tek treba da se pojavi S100FS pravo resenje (http://www.dpreview.com/news/0801/08012410fujifs100fs.asp). Iz Fujievog opisa zvuci kao zaista najbolja non-DSLR kamera (ok, znam da i na tarabi svasta pise, ali... :D ). Doduse imam blagi osecaj da ce cena biti malo iznad mojih mogucnosti...

Inace zadnjih par dana sam proveo na netu gledajuci razne testove i uporedjivajuci slike raznih aparata na http://www.imaging-resource.com i iskreno receno sad najzad razumem zasto su ljudi toliko opcinjeni DSLR aparatima. Cini mi se da se nijedan "normalan" digitalac ne moze uporediti sa najslabijim DSLR-om pogotovo kada je rec o slikama sa visim ISO vrednostima...

Poslednja izmena:
Btw. zaboravih da ti kazem. Video sam coveka koji slika karijes pticama na drvetu. Znas li ti da taj foto aparat nose dvojica koliki je. Nije u pitanju samo 18x zoom. Covek ima optiku za tele fotografisanje u vrednosti od par hiljada evra i sl. I na to moras da vodis racuna da nece 18x zoom da ti resi problem i sl. Mozda ti cak i napravi problem jer fotografije nece biti vrunskog kvaliteta.

Pozdrav.

Btw. zaboravih da ti kazem. Video sam coveka koji slika karijes pticama na drvetu. Znas li ti da taj foto aparat nose dvojica koliki je. Nije u pitanju samo 18x zoom. Covek ima optiku za tele fotografisanje u vrednosti od par hiljada evra i sl. I na to moras da vodis racuna da nece 18x zoom da ti resi problem i sl. Mozda ti cak i napravi problem jer fotografije nece biti vrunskog kvaliteta.

Pozdrav.

:D Nadam se da me niko nije ozbiljno shvatio za karijes. Samo sam hteo da kazem da hocu ultrazoom aparat. Mislim da je paparazzo ideja mnogo bolja od karijesa :p

@noMad

Ja sam isto hteo da uzmem Fuji S6500, ali sam uzeo ipak F20, jer nisam mnogo koristio 12x zum, i trebao mi je manji aparat, a i cena mu je bila OK (170 eura). Meni vise igra 28mm i ISO 800 (cist) nego 420mm i ISO 200 (mutan). Iako F20 nema 28mm, ipak je pri slaboj svetlosti jako upotrebljiv.
Sto se tice novih 18x, optika im je sigurno losija nego na Minolti Z3, sigurno !!!
Moj savet ti je da gledas Fuji S6500/9600 i da uzmes neki tele konverter (tipa Raynox 2020) ili neki dSLR tipa Canon 400d kit, ali racunaj da ces objektive kupovati godinama jer su preskupi.
Ako ti nije bitno slikanje pri slaboj svetlosti, zadrzi Minoltu Z3 i uzmi neki telekonverter tipa Raynox 2020, koji ces i kasnije moci da koristis sa drugim aparatima.

Ja sam isprobao Canon 400d u radnji i mogu vam reci da munjevito izostrava i slika. Bio sam odusevljen. Cak mislim da je to bio Canon 350d, a tek ovaj 400d,... Kolika je cena za 400d kod nas. U Americi sam ga nasao za cini mi se 800$.

Fuji 9600 nisam jos isprobao niti ga negde video, ali hocu sledecom prilikom. Video sam 9500 Fuji model. Jos za njega su pricali da je dobar.

Nazad
Vrh Dno