Šta je novo?

1800+ overclock i memorija!

• Začetnik teme Začetnik teme P$ych0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

P$ych0

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800x3d, Phanteks Glacier One 420
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair x870e Hero
RAM
48GB G.Skill Trident Z Neo 8000
GPU
Nvidia RTX 5090
Storage
4TB Crucial T705, 4TB Samsung 990 Pro
Zvuk
Sennheiser Game Zero, Momentum 3 wireless
PSU
Seasonic Prime TX1600 Noctua Edition
Kućište
Antec Flux Pro
Monitor
Aorus FO32U2P, Dell U2715H
Miš & tastatura
Logitech MX518 Legendary, Corsair K70
Laptop
Lenovo Legion
Mobilni telefon
Pixel 7 pro
Pametni uređaji
Philips Hue, Shelly, Alexa
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pa ovako:

Prvi put sam otkad sam uzeo Athlon XP 1800+(FSB 133x11.5 1,5v default) poceo sa overclockovanjem.
Tu i tamo koji tutorial, google i na kraju shvatim da to nije preterano tesko.
Da se razumemo i dalje sam noob u overclocku pa prethodnu recenicu ne shvatajte previse ozbiljno, mislim to je samo moj prvi utisak. 🙂
Nego da predjem na stvar:

Pre nego sto pocnem da napomenem da mi je kuciste staro, pa mi napajanje stoji par cantimetara iznad kulera, tako da mi je hladjenje slozicete se, ne tako povoljno za ozbiljan overclock.

Prvo sto sam uradio je podizanje mnozioca na 12,5, voltazu cpu-a na 1.75 i dobio brzinu athlona 2000+.
Zatim sam magistralu stavio na 166Mhz, a mnozioc na 10 (1660Mhz), testirao sam ga sa Prime95, i 2 sata raznih igara, sve je radilo korektno, a temperatura se kretala od 52-55c.
Moje pitanje u vezi sa CPU-om je dali je ova temperatura visoka sa obzirom na overclock?
Dali vredi podizati magistralu na 200, a mnozioc spustiti na 8(koliki je, ako ga ima, dobitak u performansama)
Dali vredi ici dalje sa overclockom, mislim na vecu brzinu i kolika temperatura je opasna po CPU.
Kako da izaberem najbolju voltazu CPU-a?

Sto se tiche memorije imam Kingston 512 DDR 400Mhz, primetio sam da nakon podizanja magistrale na procesoru matichna ploca, prilikom odabira frekfencije memorije, javlja da je 100% 166(ranije je bilo 133, kao i kod CPU-a), ja sam je stavio na 200Mhz.
Dali ima neke razlike u brzini kada mi magistrala CPU-a radi na 166, a memorija na 200MHz?
Sto se tiche Latency-a i ostalih podesavanja memorije, koliko je ubrzanje ako ih dodatno spustim, sta sa time dobijam a koliko gubim, (ako gubim naravno)?
Trece, dali treba da podizem napon memorije, kada overclockujem CPU, a ako trebam kako da znam kada i za koliko da ga podignem?

I odgovor na nekoliko ovih pitanja bi stvarno pomogao, nisam imao volje a ni vremena da potrazim dalje na internetu, pa se obratih na Bench forum.

Unapred hvala

Nisi rekao koji imas Athlon XP, Palomino Thoughbred A ili B (uzmi programcic CPU-Z, on ce ti reci)?
Ja imam TB-B isto 1800+ i drzim ga kao u potpisu, svi su default naponi.

Poslednja izmena:
pa ako je otkljucan, a nije ga sam otkljucavao jer bi nam rekao verovatno je neki TBred

Poslednja izmena:
U pocetku si napravio "najvecu" gresku trazeci prvo po google-u i tutorijalima
pa tek onda na benchu 😀 :d 😉, ovde bi nasao sve sto ti treba.

Memorija ti radi na default 200MHz(DDR400) pa nema potrebe podizati joj voltazu za vrednosti FSB-a≤200MHz, a za preko toga zavisi od konkretnog primerka koji posedujes.
Sto se tice procesora obrnuo si red poteza, podizi magistralu, u malim koracima ~5-10MHz, sto je vise moguce a ako treba smanjuj mnozilac, a kada masina pokaze znake nestabilnosti tek onda dizi voltazu na procesoru na prvu vecu vrednost.
Memorija i procesor bi bilo najbolje da rade na istom FSB-u, dakle sinhrono, uz sto ostrije latence, sto ce reci da ti je u stvari cilj naci sto vecu vrednost FSB-a i najmanju vrednost napona na procesoru/memoriji na koj masina radi stabilno.
Za proveru stabilnosti imas sticky u OC sobi.

:wave:

Dekara je napisao(la):
U pocetku si napravio "najvecu" gresku trazeci prvo po google-u i tutorijalima
pa tek onda na benchu 😀 :d 😉, ovde bi nasao sve sto ti treba.

Memorija ti radi na default 200MHz(DDR400) pa nema potrebe podizati joj voltazu za vrednosti FSB-a≤200MHz, a za preko toga zavisi od konkretnog primerka koji posedujes.
Sto se tice procesora obrnuo si red poteza, podizi magistralu, u malim koracima ~5-10MHz, sto je vise moguce a ako treba smanjuj mnozilac, a kada masina pokaze znake nestabilnosti tek onda dizi voltazu na procesoru na prvu vecu vrednost.
Memorija i procesor bi bilo najbolje da rade na istom FSB-u, dakle sinhrono, uz sto ostrije latence, sto ce reci da ti je u stvari cilj naci sto vecu vrednost FSB-a i najmanju vrednost napona na procesoru/memoriji na koj masina radi stabilno.
Za proveru stabilnosti imas sticky u OC sobi.

:wave:

Izvinjavam se sto sam propustio par "detalja":
Matichna ploca flashovana sa najnovijim biosom Asus A7N8X
Thoroughbread A ja mislim da mi je cpu (secam se da je CPU ID zadnja cifra 0)
Ne mogu sa ovom plocom da podizem magistralu po malo, imam samo 100, 133, 166 i 200Mhz u opcijama.

Moras u BIOS-u da namestis na UserDef. veroratno ti stoji Optimal ili Agresive da bi mogao da menjas FSB po 2 mhz.

Kratko i jasno, sa t'bred A se neces ovajditi mnogo od overkloka (tesko iznad 2GHz), a takodje mislim da smo o XP procesorima ispucali stotine i stotine thread-ova i jos vise postova i da tu vise nema sta da se prica...

Tresni malo na search i videces kamare (ne)korisnih tema... 😉

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno