Šta je novo?

17" i 19" TFT pri istoj maksimalnoj rezoluciji

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Posto na 17" i 19" TFT-ovima maksimalna rezolucija iznosi 1280X1024 interesuje me sledece:
Koliko se to odrazava na kvalitet slike, s'obzirom da zakljucujem da su na 19" TFT-u pixeli veci? Da li se to primeti u realnom radu?
Mene najvise zanima da li je za pregled i rad sa fotografijama bolje 17" TFT ili 19" TFT, iako imaju istu maksimalnu rezoluciju, pitam zbog toga sto su na 19" TFT-u veci pixeli.

Na 19" je pri toj rezoluciji daleko prijatniji rad - narocito u ACAD ili slicnim programima gde postoji gomila paleta sa alatima i ikonama - koje umeju da postanu nepodnosljivo sitne.

Za pregled i rad sa fotkama: na 19" su veci pixeli (mada mi ne verujte o toj impresiji 100%, ja sam malo corav) - medjutim rezolucija 1280x1024 pokriva uglavnom sve "grubosti". Cini mi se da je ipak za pregled i obradu fotki bolji CRT jer je prikaz boja precizniji.

Poslednja izmena:
diskusija je pomalo uzaludna jer razlika u udaljenosti ekrana od ociju izrazena u cm moze da izjednaci relativnu velicinu pixela. tj. bliza 17" moze biti ista kao dalja 19". :)

koliko 17" mora biti blize (i obrnuto, 19" dalje) se verovatno moze precizno izracunati, al cenim da nije mnogo preko 10-20cm. a cenim i da medju ucesnicima u diskusiji udaljenost od ekrana varira i do 1/2m. :)

Jedino sto je bolje na 17" su fotografije, a sve ostalo je na strani 19".

Bigger is better. Ja bih uzeo 19", bez dvoumljenja!

Takođe, od viška glava ne boli :D

Onda TN panel zaboravi...

Pitanje je i sta ti podrazumevas pod "savrseno"? Za sta ces te fotke koristiti? Net, stampu?
Evo meni recimo na mom TN panelu fotke izgledaju bas savrseno, ali kada se iste odstampaju ne budu bas toliko savrsene :)
Zato pralelno koristim i crt monitor na kome slike izgledaju losije, ali pribliznije onima koje se dobiju u stampi...

Ljudi o cemu vi pricate...

Kratko i jasno, 17" je bolje za solitaire, a 19" za minesweeper i tacka. Ko tvrdi suprotno, neka proba i sam se uveri!

Mislim stvarno...

malo ste zanemarili temu.
17 i 19 imaju istu rezoluciju, što znači ta isti broj pixela mora da pokrije veću površinu kod 19. znači, moraju da budu veći. ovo je malo nezgodno kod igrica (ivice su nazubljene, testeraste), jer moraš da igraš sa 4x AA filterom, što znači da ti za isti broj fps treba jača grafička. ako ti ova nazubljenost ne smeta, nemaš problem.
za druge primene (photoshop, priprema za štampu, bilo šta u vezi fotografija gde ti je bitan veran prikaz boja) i jedan i drugi su isti. tu ti je bitna vrsta panela od kojih se prave. TN+Film su dobri za multimediju jer imaju brz odziv, ali su im slabe boje. PVA i S-PVA su dobri za profi primenu, imaju veran prikaz boja, ali su dosta spori (i mnogo skuplji).
pa ti vidi za šta ti treba.
ja bih pre odabrao 19.

17 i 19 imaju istu rezoluciju, što znači ta isti broj pixela mora da pokrije veću površinu kod 19. znači, moraju da budu veći. ovo je malo nezgodno kod igrica (ivice su nazubljene, testeraste), jer moraš da igraš sa 4x AA filterom, što znači da ti za isti broj fps treba jača grafička. ako ti ova nazubljenost ne smeta, nemaš problem.

Meni nazubljenost ivica u igrama smeta mnogo na mojoj 17, pa obavezno igram sa 2 ili 4x AA pa me zanima razlika dali je na 19 to jos izrazenije ? Ako je tako ja moju 17 ne menjam ni za zivu glavu !

Svakako je bolje uzeti veci monitor (19 inca u odnosu na 17) jer je prijatniji za gledanje a pogotovo za citanje. Rezolucija je ista a tacke su nesto vece. Je*es nazubljenost. Ja imam 20 inca i 1600x1200 i slova su do previse sitna, pocinjem da se brinem za svoj vid.

Sve sto je bilo da se kaze na ovu temu je vec sadrzano u prve dve recenice posta #4, da sad ne citiram Bahatog.

@Pike, 17"-ca je suvise mali monitor za danasnje uslove. Ti vidis sve te ivice nazubljene, jer prakticno udaljenost od monitora ti je 10cm, a pozeljno je da ima bar 30cm razdaljine od korisnika i monitora.

Ja monitor gledam sa minimum 50 cm Meni je bolja i manja (sitnija) slika samo da nije krzava - testerasta
Zasto bi kupovao skuplji - veci monitor ako cu da ga drzim 0.5 -1 m dalje da bi dobio manje krzavu sliku a istu velicinu prikaza.

Poslednja izmena:
19

Na 19-ki dodje velicina do izrazaja:banana: prilikom pregleda dokumenata je se na ekranu u maltene prirodnoj velicini mogu gledati dve stranice A4 formata

@Pike, ti znas najbolje sta tebi odgovara, svako ima neku svoju potrebu i nesto sto mu je bitno kod monitora, pa se i po tome gleda.

Nazad
Vrh Dno