Šta je novo?

16x/4x Crossfire

Dusan94

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2009
Poena
405
Je 'l ima neko iskustva sa ovakvim crossfireom, konkretno sa r9 270x ili slično. Ne brine me toliko razlika u fps-u(osim ako nije preko 20-30%), koliko micro-stuttering.
Možda je bilo bolje da ovo postavim u podforumu za matične.

Prodaj tu jednu aok imas i kupi jacu kartu i stavi u x16 slot:).

Ma nisam ja još kupio ni prvu, a kamoli drugu. :D
Crossfire sigurno pravim, samo gledam je 'l mi treba nova matična...

Pa valjalo bi, jer se ipak gubi na x4, ja mislim, izmedju 5 i 10%. A kad vec hoces CF, onda i maticnu neku x8 i x8 jer je tu minimalan gubitak. Samo se spremi na cimanja tj. moraju se cekat drajveri da proradi pa ponekad nece uopste ili kasne drajveri podosta. Meni nisu pravili mnogo problema ali vise ne bih isao na CF.

Ma do sad su ispeglali drivere, u sustini to je 7870. I nije mi problem da ova u 4x slotu gubi i 20% performansi, nego zato sto ce prva da "ceka" na drugu i pravi microstuttering

Zavisi od ploce, ako je taj 4x "pravi" PCI-E 3.0 gubitak je ispod 2% u odnosu na 16x sa tim kartama. ;)

Nece ti prava karta cekati na drugu i praviti "stuttering", ne brini zbog toga ;)

Ne podrzava moj cpu pci-e 3, a i da podrzava, ovaj drugi bi opet bio 2 jer izgleda da ide preko pch...
Kad budem uzeo drugu karticu, videcu kako je i sta je. Ali najverovatnije cu morati da menjam i plocu.

Poslednja izmena:
Za tebe obavezno stivo.

http://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Ivy_Bridge_PCI-Express_Scaling/

Videces da ALan Wake najvise maltretira PCI_E i da ATI grafika generalno bolje radi sa PCI_E od NVidie, tj. manje oseca recimo PCI-E 4x u 2.0 rezimu. U principu nije ni cudo sto i jeftine ploce dobijaju CF sertifikat, a imaju 16x+4x, dok NVidia za SLI trazi iz ahteva 8x+8x.

Zanimljivo:
Contrary to intuition, the driving factor for PCI-Express bus width and speed for most games is framerate, not resolution. Our benchmarks conclusively show that with higher resolution, the performance difference between PCIe configurations shrinks. This is because the bus transfers a fairly constant amount of scene and texture data - for each frame. The final rendered image never moves across the bus, except in render engines that do post-processing on the CPU, for example Alan Wake. Even in that case, the reduction in FPS from higher resolution is bigger than the increase in pixel data.

NVIDIA's GeForce GTX 680 suffers a relatively bigger performance hit from a slower PCI-Express interface than AMD's HD 7970. Going from x16 3.0 to x4 1.1 causes the HD 7970 to lose 14%, GTX 680 loses 27% real-life performance for the same transition. A reasonably accurate rule of thumb is that GTX 680 loses twice the percentage from slower PCI-E speeds, compared to HD 7970.

PCI-Express 3.0 x4 is a revelation. Although we knew that on paper it provides bandwidth comparable to PCI-Express 2.0 x8, we were skeptical. The mode's real-world performance proves the theory, and could be a pleasant data point for users of performance and high-end Intel Z77 motherboards in the ATX form-factor, running Ivy Bridge Core processors, which have a third PCI-Express 3.0 x16 (electrical 3.0 x4) slot wired to the CPU.

Poslednja izmena:
Ja koristim 16x/4x crossfire sa 280x i na 1080p ni u jednoj igri nisam primetio micro stutter. Gledao sam testove dosta dugo pre nego što sam probao crossfire u tom režimu i zajljučak je da su gubici do 10% po testovima, a često i manje. Ako ne uspeš da nađeš, mogu ti potražiti jedan od tih testova gde se porede svi mogući režimi crossfire i radi bench.

Ja sam malo zaboravio na ovu temu. :)
@GoranM Procitao sam sam i to na tech-u i jos dosta drugih testova pre nego sto sam ovde postavio pitanje, vise su me zanimala iskustva drugih, ali hvala u svakom slucaju.
Mada, tek sad kad sam uzeo 270x, vidim da mi u skorije vreme nece trebati jos jedna, u sustini, dovoljna mi je bila i 6870, ali eto.
@PanonskiNS Hvala za info, kad bude bilo vreme za upgrade, nista me ne kosta da isprobam CF. Ako bude radilo dobroj, odlicno, ako ne, ne bi mi skodila ni malo bolja maticna. :D

ljudi ti lepo pričaju , al tebe džavo tera da trošiš pare uludo .

- slaba šansa je da će u skorije vreme da ti treba jača kartica od 270x

- ako baš inZistiraš na nečem jačim, kupi lepo r9 290 (bez x) očekuje se uskoro normalizacija cena .

dual gpu rešenja su stvar prošlosti .

Poslednja izmena:
Mozda je iz tvoje perspektive uludo, ali iz moje nije. Iako mi i nije toliko trebala jaca karta, volim da mi komp bude sredjen, tih, hladan... Cf mi je samo hir, ali polako odustajem od toga jer vidim da nije mnogo isplativije od jace single gpu, a gubi se ovo sto sam naveo na pocetku posta.

Ja sam uradio par testova sa Maximus V gene, i5-3570k @4.4 i iChill GTX 770 HerculeZ X3 Ultra prebacuju'i je iz slota 16x u 8x. Dobio sam rezultate koji su skoro indentični razlika je negde od 0,5 do 0,9 fps-a (negde je 8x davao rezultate bolje nego 16x, možda jer nisam resetovao sistem pre nego što sam uradio testove u 16x). Radio sam ovo sa namerom da uzmem NH-D15 koji kod Maximus V a i VI gene prekriva PCI express slot 16x.

Nazad
Vrh Dno