Šta je novo?

16:9 ili 4:3 ??

profus

Slavan
Učlanjen(a)
09.05.2007
Poena
301
ljudi ajd nek mi neko objasni. pitao sam ljude u shopovima - nisu me ubedili da su kompetentni.
radi se o sledecem: imam dva laptopa - jedan poslovni i drugi privatni. radim na oba kod kuce ( jer, jelte i moja draga supruga koristi blagodeti informativne tehnologije ;) )
e sad. ovaj poslovni je 15'' 4:3 a privatni je 15'' 16:9 . u cemu je problem pitate se.

ovako. hocu da kupim novi ekran, najverovatnije 20''. medjutim koji format ekrana da izaberem? 16:9 ili 4:3? zelim da mogu da ga koristim na oba laptopa.
modeli koje sam merkao imaju "native resolution" ili 1600:1200 ili 1680:1050 ( wide ).
imao sam priliku da probam siemens-ov 1600:1200 i radi bez problema na oba kompa, tj. i moj privatni laptop ( wide ) se bez problema prilagodio 4:3 formatu. ali pitam se da li je to uvek tako ili to zavisi od kvaliteta graficke kartice? da li cu, ako kupim 16:9 ekran moci da ga koristim i na mom 4:3 laptopu u punoj native rezoluciji? da li uvek postoji ta autotska konverzija?
(zelim samo da koristim punu i native rezoluciju, sve druge opcije ne dolaze u obzir, daju uvek losiji kvalitet slike )

usput da li neko moze da mi pojasni zasto su wide ekrani jeftiniji od odgovarajucih "normalnih"? recimo ovi 1680:1050 su osetno jeftiniji od 1600:1200? zasto?

nadam se da razumete moje pitanje i da mozete da mi odgovorite.

hvala unapred!

Nije 16:9 nego 16:10.

Naravno da odabereš 16:10. Nema to nikakve veze sa ekranom laptopa, nego sa potencijalom grafičke. Ako je iole svežiji lap, ne bi trebalo da imaš nikakvih problema.

Izuzev da ti baš treba 4:3 iz nekog razloga koji nisi naveo, ali wide je merak kakvog nema.

Mislim da je wide bolji za gledanje filmova i eventualno igre znaci neka multimedija. Za ostalo, recimo Office, Corel, i sl. mislim da je bolje 4:3. Najbolje ako mozes da vidis negde, uporedi i odluci. Sve sto procitas ovde obiluje "subjektivnim", bilo da se radi o 16:10 ili 4:3.

Poslednja izmena:
Ja sam do skora bio maltene alergican na wide monitore, dok nisam imao zadatak da testiram neki acer 19`` wide i tek tada sam uvideo koliko sam gresio. Definitivno wide, doduse, zavisi od potreba.......

bolji je wide a jeftiniji su zato sto se lakse dobijaju naime ploce od kojih se prave tft monitori uopste je u nekom da kazem wide obliku pa je veca iskoriscenost za ekrane 16:10 nego 4:3 pa su zato jeftiniji manje otpada.

@jegulja: za office je bolji wide, za corel ne znam...
Ja se inace bavim programiranjem i takodje wide mi mnogo znaci.
Malo je oblasti gde wide nema prednosti, a ako ti treba za tako nesto trebalo bi da znas i pre kupovine :)

Takodje, Vista je pravljena za Wide. Sidebar uzasno smeta na 4:3.

bolji je wide a jeftiniji su zato sto se lakse dobijaju naime ploce od kojih se prave tft monitori uopste je u nekom da kazem wide obliku pa je veca iskoriscenost za ekrane 16:10 nego 4:3 pa su zato jeftiniji manje otpada.
Wide panel uvek ima manje pixela od običnog, pa je logično i da je jeftiniji.

Inače što se ovih rezolucija tiče (1600x1200 vs 1680x1050), uvek bih uzeo ne-wide. Onih 80px više nećeš ni da primetiš, a dobiješ skoro 10% veću radnu površinu)

za lap top bih birao 16:10 obavezno. Dok za kucni monitor 4:3, posto ipak racunam filmove gledas na wide screen TV-u sa 32" ili vise, gde je ipak daleko veci ugodjaj nego na monitoru od 19 ili 20"

hvala vam svima na odgovorima! malo su mi stvari sad jasnije...

ocito sam zaboravio da kazem da cu, pored normalne upotrebe u poslovne svrhe ( office i sl. ), monitor prvenstveno koristiti za obradu fotografije ( photoshop i sl. ).

moja neka vizija je da, u svom izboru, preferiram sto vecu rezoluciju ( 1440x900 za 19'' ili 1680x1050 za 20-22'' ) i sto manji pixel ( 0,255mm ), mislim da je to bitno vezano za obradu fotki. gresim li? i da, preferabilno bi bilo da monitor podrzava mogucnost tilta ( okretanja ) za 90 stepeni.

naravno pri svakom izboru bih uvek pogledao monitor na licu mesta da bih stekao subjektivni utisak o kvalitetu slike.

znam da vec postoje posebni topici tipa "sta izabrati" ali evo usudicu se, da i ovde postavim slicno pitanje - sad kad vec imate informacije o mojoj situaciji, svim mojim potrebama i zeljama.
neko moze da preporuci nesto?

hvala mnogo!

Vrh Dno