Šta je novo?

15k rpm 143GB SAS RAID vs OCZ Vertex2 SSD

Tekman

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2003
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 7800X3D
Matična ploča
Msi Tomahavk x670e
RAM
2x 16gb G-skill DDR5 6000
GPU
3090
Storage
2x nvme wd black SN 850 + Kioxia 500gb nvme
PSU
1060w Delta
Kućište
Lenovo D20
Monitor
HP ENVY 27s 4K
Laptop
HP Aero
Mobilni telefon
Xiaomi MI10
Pristup internetu
  1. ADSL
Imam dilemu i voleo bih nekog ko ima vise prakse da mi objasni sta da radim
Imam dva nova novcata HDD'a 15k rpm, 143GB IBM SAS drajva koje sam dobio kao uzorak jer sam ih prodavao ranije i oni su mi ostali sada, znaci nisam nista platio.
Sad pitanje je sledece,
drugar u australiji mi je nasao polovan ali kao nov ispravan LSI SAS Raid kontroler koji podrzava windows 7 na kom sistemu bih ga ja i koristio i kostao bi me oko 70-75eu, on bih ga doneo jer dolazi ovamo za oko 2 nedelje.
Da li da kupim taj kontroler i stavim ova dva diska u raid ili da batalim sve to, prodam SAS diskove i kupim jedan OCZ Vertex2 SSD od 120gb ili 2x 60gb u raidu? Imam sata 3 na ploci.
Zato bih voleo da mi neko ko ima iskustva objasni sta raditi.
Koristim windows 7, obrada fotografija u PS i ponekad videa ali su mi fotke prioritet jer fotografisem nedeljno oko 700-1200 zavisi pa sam mislio da na taj disk stavim sistem i trenutni posao pa kada sve zavrsim samo bih pomerio odradjene fotke na vec neki sata disk koji vec imam u masini.

To ce sa tim kontrolerom da radi ultra brzo, ali ne znam koliko ce ti biti podnosljiv nivo buke diskova koji se vrte na 15k. To nije pravljeno da bude tiho. :)

Ako ti buka ne smeta, nema puno razmisljanja.

AKO mozes, prodaj te diskove i uzmi SSD-ove. Ne isplati se ulagati i SAS sada, barem ne za desktop trziste. Razlike u performansama nece biti prevelike u samom radu, ali buka, grejanje, potrosnja i osecaj hoce ;)
Jedini drawback je obrada fotografija, sa tom kolicinom verovatno ces nekoliko GB dnevno da obradjujes najmanje? To ce mozda da (privremeno) uspori diskove sa SF kontrolerom, mada nista strasno, pogotovu za takve potrebe.

Moj predlog bi pre bio nekoliko Intel X25-V diskova (ne M, nego V od 40GB), jer su jeftini a kad se upari nekoliko njih, limitiran write se ne primeti (jedan je preslab naspram HDD-a). Ili X25-M, mada mislim da se V moze naci jeftinije (u Kingston izdanju X25-V je jeftiniji i imalo ga je kod nas).

Ja sam pre SSD-ova (sada 8 komada), imao 8 SAS diskova @15K. Sto se brzine tice bili su OK, osim za VM i sam osecaj pri otvaranju prozora nisam primecivao razlike u performansama koje su vredele razlike u ceni (tada me je SAS disk kostao 100$/kom, kontroler 600$, SSD-ovi su bili po 600$x4 prvi, kontroler sam dobio besplatno ali kosta oko 1000$ - za 4 X25-E nije bash onboard za koriscenje).
Sve u svemu, provladalo je to sto je mnogo manja buka i potrosnja (plus prostor koji je potreban za 2.5" disk :D). Naravno, ovo se koristi za posao i moglo se - za kucnu potrebu je druga racunica, ali opet bi SSD preovladao jedan SAS disk i kontroler.

kupio sam jedan LSI SAS kontroler na ebay'u, kompletan sa kablovima i podrskom za windows 7 za 50 eu, nije mnogo, igracu se malo a kasnije ili prodaja ili vec videcemo, vidim da podrzava i sata pa kontam da je bolji nego integrisani pa mogu da prikljucim i SSD kad kupim 2 komada... ajd videcemo kad stigne kako radi. Dobijam i jedan SSD, stariji model, cita oko 190MB/sec od drugara iz australije tako da kad dodje za novogodisnje praznike... videcemo sve kako radi

Re

Nadam se da taj LSI kontroler nemaš nameru da koristiš na Gigabyte pločama, ne podnose se. Problem na nivou BIOS-a. Jedan 9240-8i mi zato sada skuplja prašinu, a par drugih sam rasprodao.

Kontroler sigurno radi, probao ga na Asus pločama i u HP računarima, 100% radi, al sa GA pločama ne. Probao na više GA ploča(sa P35, P45 i H57 čipsetovima), čak pisao i Gigabyte-u, rekli znamo za problem, nabavi kontroler druge marke. Nisam jedini, pun internet pritužbi na relaciji GA-LSI.

A što se tiče diskova imao sam par dana da se igram, pa sam poredio sam par 146GB GB SAS 15K u RAID0 nakačenih na pomenuti 9240-8i i jedan jedini Crucial C300 64GB.

Sem u kapacitetu, diskovi pored SSD-a nisu imali šta da traže, osećaj brzine u radu i sve ostalo je daleko na strani SSD-a. Tako da ti prodaj njih lepo za neki keš pa uzmi za te pare neki dobar SSD ili dva :)

A Kingston V40 mislim da više nema da se nađe, tražio ja neko vreme da uparim s mojim u raid, al nisam našao.

Poslednja izmena:
Ako ti bude stajao i dalje taj kontroler kad se vratim iz Koreje, da se cujemo kako da manje skuplja prasinu ;)

Ako ti bude stajao i dalje taj kontroler kad se vratim iz Koreje, da se cujemo kako da manje skuplja prasinu ;)

OK, nisam gadljiv na robno-novčanu razmenu :D Ili na pomoć da nateram GA da zavoli LSI makar :)

Poslednja izmena:
Ja sve imam utiska da sam kacio bash njegovog mladjeg batu 9211-8i na GB 890GX plocu bez problema, ali nisam siguran. Jesi probao razlicite PCI-e slotove, tj. da graficka NE BUDE u prvom PCI-e slotu?

Ja sve imam utiska da sam kacio bash njegovog mladjeg batu 9211-8i na GB 890GX plocu bez problema, ali nisam siguran. Jesi probao razlicite PCI-e slotove, tj. da graficka NE BUDE u prvom PCI-e slotu?

Ma nije problem u tome da kontroler proradi, radi on u smislu da mogu uđem u BIOS konrolera, da podesim RAID i sl. Problem je što kad je god kontroler prisutan, ne može da se startuje Windows - na samom početku dizanju OS-a, pre nego što uošte dođe do učitavanja drajvera i sl, odamh posle BIOS-a pojavi se poruka:

"No physical memory is available at the location required to load the Windows Boot Manager. The system can not continue."

Probao sam ga na 4 GA (GA-P35-DS4, GA-G31-ES3L, GA-P45-DS4, GA-H57-USB3) ploče, u primarrnim i sekundarnim PCIe X16 slotovima, sa i bez dodatne grafike, sa svim mogućim kombinacija za IRQ, PnP i sl.

Našao sam par sajtova gde se pominje da je problem u tome kako GA rezerviše delove memorije za BIOS što dovodi do kolizije sa Win Boot Managerom. Probao sam Linux i on radi, ali Win XP, 7, 2003 i 2008R2 neće.

Probao sam i da mi kontroler bude primarni tj. da sa njega dižem OS, a probao i kasnije da ga dodam, na već instaliran OS na diskovima na ICH9, pa da ga samo koristim za data diskove. Uvek isti problem, čim je kontroler u bilo kom slotu, od učitavanja Win nema ništa. Ni instalacija Win ne dolazi do mementa za učitavanje drajvera i sl. tako da sigurno nije do drajvera.

Čak mi je i GA tehnička podrška odgovorila da im je problem poznat i da probam s drugim raid kontrolerom sličnih karakteristika koji nije od LSI-a.

BTW, sve je bilo probano sa više verzija FW i BIOS-a na pločama.
Pritom kontroler radi kao sat na ASUS pločama, čak i na staroj 945GZ ploči u primarnom PCIe, na relativnom matorim HP računarima, na MSI ploči sa 785G čipsetom, svuda gde ne piše GA na ploči.

Poslednja izmena:
Smorina :(

Pričaj mi o tome, nekoliko dana čupanja kose koje bih voleo da mi neko vrati :)

Nema veze, naći ću već neki način da ga upotrebim, ili ću makar sledeću put uzeti Asusovu ploču (mada mi je GA nekako prirastao za srce, zadnje 4 ploče su mi GA)

Pričaj mi o tome, nekoliko dana čupanja kose koje bih voleo da mi neko vrati :)

Nema veze, naći ću već neki način da ga upotrebim, ili ću makar sledeću put uzeti Asusovu ploču (mada mi je GA nekako prirastao za srce, zadnje 4 ploče su mi GA)
vidi vidi nisam nimao pojma... meni na GA plocama isto neki LSI nije hteo da radi, ali tako sto se pregreje proc na samom kontroleru i zbog toga izblokira :) ne znam zasto, chip je uzasno vreo kada ga stavim u GA ploce....

Vrh Dno