Šta je novo?

Hardver 14700kf ili 7800x3d

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

cimi

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poena
225
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7800X3D & Arctic Liquid Freezer III 360 RGB
Matična ploča
X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE
RAM
G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL30
GPU
Asrock Radeon RX 9070XT Steel Legend
Storage
1TB SSD Samsung 990 Pro & 500gb SSD Samsung 980 & 500gb SSD Samsung 970 EVO
Zvuk
Microlab FC330 2.1 & HyperX Cloud 3 Wireless
PSU
Corsair RM1000x Shift 1000W ATX 3.1
Kućište
NZXT H7 Flow RGB white
Monitor
AOC Q27G3XMN/BK 27"
Miš & tastatura
HyperX Alloy Orgins & Logitech PRO X Superlight
Mobilni telefon
Galaxy Z Flip6
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima,
dvoumim se oko dve kombinacije.
Trenutno koristim Intel 6700k, Palit 1060 6gb, 16gb ram
Trenutno mogu uzmem ili novu platformu ili gpu, pa je izbor pao na novu platformu.
Generalno racunar koristim i za gaming i za posao i za gledanje filmva online itd.Nekad otvoreno po 10 programa i 30+ tabova.
Primecujem da ovaj 6700k ne moze vise da se bori sa mojim zahtevima.
Lomim se izmedju i7 14700kf ili AMD 7800x3d
Znam da je AMD bolji u gamingu za 10-15% i nova je platforma future proof, ali generalno necu sledecih 5 god sigurno menjati platformu.
Zanima me vase misljenje koju platformu izabrati i sta mislite o komponentama napajanje necu menjati posto imam EVGA 750w full modularno mislim da moze izgura sve ovo lagano.

Kuciste NZXT H7 Flow RGB
RAM G.SKill 32GB TRIDENT Z5 DDR5 6000MHZ CL30
Hladjenje Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB (White)
CPU 14700kf ili 7800x3d
MB Gigabyte B760M AORUS ELITE X AX ili Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
Samsung 990 EVO ili Samsung 990 Pro od 1tb

Ili okusati srecu sa Intel Core Ultra 7 265KF mozda srede u Intelu, a i ima mogucnosti u buducnosti za upgrade?

Poslednja izmena:
Posle svih ovih skandala sa Intelom mislim da je AMD pametnije opcija. :)

Kad kazes za posao, na sta konkretno mislis?

Generalno najvise koristim za gaming, sto se tice posla to su ove light aplikacije word,excel, power point...E sad nekad mi padne pa se igram za svoju dusu sa video editing i photoshop.
Sad trenutno igram Stalker 2 pa vidim da mi cpu zapinje, a i uzeo sam ga ima 9 god stvarno je red da zamenim.

Preporuka za 7800x3d. Ne bi pogresio ni sa i7, kako god da odlucis.

Generalno najvise koristim za gaming, sto se tice posla to su ove light aplikacije word,excel, power point...E sad nekad mi padne pa se igram za svoju dusu sa video editing i photoshop.
Sad trenutno igram Stalker 2 pa vidim da mi cpu zapinje, a i uzeo sam ga ima 9 god stvarno je red da zamenim.
Onda ryzen.
Kad ti padne na pamet da se igras sa video editingom ryzen ce biti i vise nego dovoljan.

Da si vec dugo u tome i radis neke naprednije projekte onda bi bila druga prica i mogli bi da vagamo sta je bolje ali ovako idi na AM5.

7800X3D, a od SSD-a 990 Pro jer Evo nema DRAM (sramota). Ako već kupuješ ATX kućište uzmi i ATX matičnu^, mirisem ljubicice...

Poslednja izmena od urednika:
7800X3D, a od SSD-a 990 Pro jer Evo nema DRAM (sramota). Ako već kupuješ ATX kućište uzmi i ATX matičnu
Super si mi rekao za 990 pro to nisam znao, zaznuo bih se.
Sad tek primetih gresku sa plocama :D izbor je pao na Asrock B650e Steel Legend WiFi sa KP isto mi dodje ko neka losija ovde u radnji.

Poslednja izmena od urednika:
Da se zahvalim svima, porucena konfiguracija.😇

Kuciste NZXT H7 Flow RGB (White)
RAM G.SKill 32GB TRIDENT Z5 DDR5 6000MHZ CL30
Hladjenje Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB (White)
AMD 7800x3d
Asrock B650e Steel Legend WiFi
Samsung 990 Pro od 1tb

Napajanje imam EVGA 750w modularno njega necu menjam.
I ovu graficku cu ili zamenim za 6800xt ili cu sacekam izlazak novih amd i nvidia od nove godine

Super si mi rekao za 990 pro to nisam znao, zaznuo bih se.
Sad tek primetih gresku sa plocama :D izbor je pao na Asrock B650e Steel Legend WiFi sa KP isto mi dodje ko neka losija ovde u radnji.
Mogao si B650 Steel Legend WiFi umesto B650E, ja je imam, ima bolji audio što je meni plus a Asrock tvrdi da ima PCIE 5.0 grafički slot iako je B650. Da li je to bulšit ne znam jer PCIE 5.0 grafe još nisu izašle ali svejedno mi se dopala.

Mogao si B650 Steel Legend WiFi umesto B650E, ja je imam, ima bolji audio što je meni plus a Asrock tvrdi da ima PCIE 5.0 grafički slot iako je B650. Da li je to bulšit ne znam jer PCIE 5.0 grafe još nisu izašle ali svejedno mi se dopala.
E pa to zbog toga sam uzeo sa E citam svuda da kao nema ova bez E PCIE 5.0 inace sam inicijalno gledao bez E da uzmem posto za nju kazu da je najbolja B650 ploca
Pa posto sam planirao kad izadju nove da pazarim neku pa da budem duze miran.

Da se zahvalim svima stigla je nova masina, sve je sklopljeno :) jos samo sacekam nove Amd ili Nvidia gpu pa da legne neka bela :)
Nisam nesto bas dobro odradio cable menagment ali nije lose.
Update sam bios na poslednji, sad cu instaliram Win 11 i sve programe i zavrsio sam.

Ako nekom znaci razlika izmedju 6700k i 7800x3d nije ni 5 fps sa ovom graficom, sigurno ga gusi, tako da cpu za sad u mom slucaju nema vajde dok ne legne nova gpu.

Ovo su temp oko 25c u idle i u igri dodju do 64c

Ne znam samo kako da ubacim video ali sve je rgb simpa je :)

viber_image_2024-12-05_00-49-17-971.jpgviber_image_2024-12-05_00-49-18-736.jpg

Oko 130k.
Ali sam preterao sa maticnom bas bas mislim budalastina ali nigde nema da se nadje bela.
Ni kod nas ni u hun...Ili da cekam 2 nedelje.
I poludim i uzmem ovu...Amaterski i bez potrebe ali sta da radim.
Zaradice se :)

Sad vidim da ova ram nije Expo je u biosu ukljucio Xmp i sad radi na 6000mhz
Jel to ne moze pravi neki problem?

Poslednja izmena:
E too onda.Mislim radi sve ok nego sam skapirao da XMP je za Intel, dok Je EXPO za AMD, pa da ne pravim neki konflikt zato sto sam ukljucio XMP na Amd platformi.
Kad sam kupovao ram proverio sam ma sajtu za maticnu da je na listi podrzanih ali nisam video da nije Expo

XMP je izmislio Intel kao automatski oveclock i tako zaštitio ime i naplaćuje njegovu upotrebu tako da su neki proizvođači ploča nazvali drugim imenom, kao recimo Asus to zove DOCP na AMD i Intel platfomi. AMD je iz istog razloga to nazvao EXPO mada je to isti štos, instrukcije BIOS-u, kako da overclockuje memoriju automatski. Ništa te ne sprečava da raiš isto manualy ir menjaš samo pojedine parametre ali razlike ne mogu da budu velike jer svi moraju da poštuju JEDEC standarde.

Totalno nebitno, bilo koji DAC od 50€ će oduvati integrisanu grafiku. Zavisi samo za šta mu treba. Nije za bacanje ni prastari Xonar DX sa Danijel drajverima

Totalno nebitno, bilo koji DAC od 50€ će oduvati integrisanu grafiku. Zavisi samo za šta mu treba. Nije za bacanje ni prastari Xonar DX sa Danijel drajverima
Ako smem malo da zađem u off topic, nisam mislio samo na audio čip nego i na postojanje optičkog izlaza upravo zbog mogućnosti povezivanja na DAC. Ja imam neki Fiio koji sam platio 3 crvene, ima samo in-out, koristim ga za TV, a voleo bih da znam koji konkretno model bi bio bolji od integrisane zvučne. Integrisana pojačala ili AV risiveri sa ugrađenim DAC-om su takođe opcija. :)

Integrisana pojačala ili AV risiveri sa ugrađenim DAC-om su takođe opcija. :)

Nisu. To je kao matična sa integrisanim zvukom. Po logici "bolje da ga ima".

nisam mislio samo na audio čip nego i na postojanje optičkog izlaza upravo zbog mogućnosti povezivanja na DAC.

Povezivanje na DAC je najbolje preko USB a. Optika služi najčešće za TV ili eventualno CD.

voleo bih da znam koji konkretno model bi bio bolji od integrisane zvučne.

Lusya Fever DAC do 25€ koji je kopija Dragonfly

ili SMSL SU-1 do 80€ , o njemu sam pisao

Ovo što sam pisao uzmi sa velikom rezervom, zapravo koristi kao smernice. Informacije su stare oko godinu dana . To je u ovom svetu isto tako izlazak novog mobilnog telefona :)

Sad i mene zanima :p ja se slabo razumem.Ja imam ove zvucnike

Microlab FC-330, 56W, Zvučnici 2.1​

Na maticnoj ploci imama ovaj Realtek ALC1220 kodek...
E sad na moje zvucnike koja bi bila razlika kad bih uzeo neku zvucnu kartu.
Gledam sad kao na youtube klipove o zvucnim kartama itd.

Jel moze neka preporuka za GPU da ne otvaram novu temu.
Generalno imam sad Palit 1060 6gb pa bih nesto da mogu na nekih 40-60 fps da igram na 2k u high nisam nesto zahtevan :D.
Planiram kad izadju nove Amd ili Nvidia da kupim neku ovo mi za prelazni period, posto ova moja ne moze to vise gura.
Trenutno igram Stalker 2 i probao bi sad ovu Indiana Jones.

Takodje ako moze neka preporuka za bezicne slusalice za igre ali bilo bi lepo da imaju dobar zvuk i za muziku?
Ja nesto gledam HyperX Cloud III Wireless ili Razer Blackshark V2 Pro

Vrh Dno