Šta je novo?

140 mm cooler za napajnje - savet

studiovpc

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2003
Poena
650
Cooler za napajanje od 140mm koji je zalemljen u napajanje (licno ga lemio) da li moze da se odlemi i da se poveze direktno na fan controller (naravno da moze heheh), a da ne smeta napajanju, jer ono samo regulise broj obrtaja a taj broj je uvek u nebesa i fan vristi koliko se cuje... Nadam se da ste skontali sta sam hteo da pitam, da li nece napajanje da pravi neki problem ako nema zalemljen fan tj povezan interno u njemu, jer cu ja lako da ga kontrolisem na fan controller...

Ako napajanje nema povratnu informaciju o brzini ventilatora nego ga samo kontroliše naponski (t.j. ako ti je ventilator povezan samo sa 2 žice) onda može, samo vodi računa da ne spustiš broj obrtaja previše pa da ti se napajanje previše greje. Bilo bi dobro da staviš temperaturnu sondu na hladnjak napajanja da možeš bar približno da pratiš situaciju.

Ja sam uradio nešto slično sa mojim Corsair TX750 tako da je sada potpuno nečujan. Ubacio sam i temperaturnu sondu, a pomoću par dodatnih komponenti sam namestio da je ventilator u normalnom radu kontrolisan preko fan controller-a a kada se računar isključi kontrolu ventilatora preuzima Corsair. Ovo sam uradio jer Corsair ima dodatnu funkciju da po isključenju računara ostavlja ventilator da radi još neko vreme sa malim brojem obrtaja, sve dok se napajanje potpuno ne ohladi, pa sam hteo da i dalje tako radi.

isto to radi i moje napajanje, ostaje da hladi i posle... I jeste povezano na dve zice

Ako ti je ventilator jako bučan možda ti neće pomoći ni kontroler, jer tvoje napajanje već automatski podešava napon ventilatora u skladu sa temperaturom (potrošnjom). Istu situaciju sam imao i ja pa sam umesto fabričkog ventilatora koji se i na <10V čuo noću kada je potpuna tišina, stavio CoolerMaster silent 14cm koji držim na 900-1000 rpm i sada je potpuno tih (kontroler praktično stalno držim na max - ~11.5V).

Da bi postigao da ti ventilator radi i po isključivanju računara, spoj ga tako da napajanje dobija i sa kontrolera i sa PSU-a: povežeš crnu i žutu normalno na kontroler, a za "+" ideš sa kontrolera preko diode na crvenu ventilatora, i sa PSU-a (tamo gde je ventilator originalno bio povezan) preko druge diode na crvenu ventilatora. Tako će ventilator napajati ona strana koja u tom trenutku daje viši napon. Kod mene je to u normalnom radu kontroler (~11.5V), a posle shutdown-a je to PSU (~6V). Kao što sam već rekao, u mom slučaju kontroler praktično i nije potreban jer je novi vent tih i na 12V, pa možeš umesto na kontroler da ga spojiš na molex (naravno, opet + ide preko diode, a žutu u ovom slučaju ne spajaš nigde)

Poslednja izmena:
razmisljao sam da uzmem taj CM od 140mm posto sam video da radi na max 1000 rpm i da je buka ispod 16db, najverovatnije cu to i da uradim i da lepo zalemim u napajanje i da ono samo regulise sve hehe a to ce uvek biti 1000 rpm koliko ja vidim :)

Ako ga samo zalemiš tamo gde je bio originalni kuler, onda ti se neće vrteti na 1000 rpm već na mnogo manje (možda oko 600rpm), jer napajanje menja napon ventilatora u zavisnosti od temperature, pa da bi moglo da ti se desi da se ravnoteža između temperature i brzine uspostavi pri dosta velikoj temperaturi (zato što silent ventilator pri istom naponu daje manji protok vazduha od originalnog). Možda je bolje da ga spojiš na +12V za stalno, iako tako gubiš funkciju rada ventilatora posle isključenja kompjutera, ili uradi sa 2 diode kako sam već opisao

hehe pa mislio sam na to s obzirom da se taj kuler vrti na 1000 rpm na 12V a napajanje se uvek greje ima konstantno da se vrti na 1000 rpm tj na 12v jer se ovaj sad dere kao lud jer stalno obrce na 12... ali u pravu si da bi se nekad vrteo i na manje, a sto se tice rada posle gasenja to cak i ne mora jer sam milion puta ugasio komp da bih skidao neku komponentu i odmah gasio i napajanje na dugme i samim tim prekinuo to dodatno hladnjenje napajanja... najverovatniej da cu da povezem samo na fan controller i da lepo radi stalno na max i voljno....

pa da, to ti je dovoljno dobro, samo vodi računa da neko slučajno ne okrene rukom potenciometar na minimum, onda će napajanje da se kuva :) , ja sam najviše iz tog razloga spojio i na napajanje i na kontroler.

Dosta ploča ima dodatni izlaz za kontrolu 3-pinskog ventilatora u napajanju, pa možeš i tu da ga nakačiš i da u BIOS-u postaviš alarm ako se ventilator zaustavi

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno