Ako ti je ventilator jako bučan možda ti neće pomoći ni kontroler, jer tvoje napajanje već automatski podešava napon ventilatora u skladu sa temperaturom (potrošnjom). Istu situaciju sam imao i ja pa sam umesto fabričkog ventilatora koji se i na <10V čuo noću kada je potpuna tišina, stavio CoolerMaster silent 14cm koji držim na 900-1000 rpm i sada je potpuno tih (kontroler praktično stalno držim na max - ~11.5V).
Da bi postigao da ti ventilator radi i po isključivanju računara, spoj ga tako da napajanje dobija i sa kontrolera i sa PSU-a: povežeš crnu i žutu normalno na kontroler, a za "+" ideš sa kontrolera preko diode na crvenu ventilatora, i sa PSU-a (tamo gde je ventilator originalno bio povezan) preko druge diode na crvenu ventilatora. Tako će ventilator napajati ona strana koja u tom trenutku daje viši napon. Kod mene je to u normalnom radu kontroler (~11.5V), a posle shutdown-a je to PSU (~6V). Kao što sam već rekao, u mom slučaju kontroler praktično i nije potreban jer je novi vent tih i na 12V, pa možeš umesto na kontroler da ga spojiš na molex (naravno, opet + ide preko diode, a žutu u ovom slučaju ne spajaš nigde)