Šta je novo?

Hardver 14-ice za push in?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Pe11e

Slavan
Učlanjen(a)
22.02.2011
Poena
210
Moja oprema  
CPU & Cooler
12900K + Kraken X63
Matična ploča
ASUS Z690 Prime D4
RAM
Kingston Fury Renegade 3600mhz 32GB
GPU
Zotac RTX 3090 OC
Storage
M2
Zvuk
Creative SB X-Fi
PSU
Asus ROG STRIX 1000W
Kućište
MSI
Monitor
AOC 32" 1440p
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav.

Trenutno imam NZXT Kraken X63 AIO kuler, nakacen napred na kucistu. Stock ventovi uvlace (pull) vazduh na hladnjak i uvl;ace u kuciste. Promaju prave zadnji 120mm i 2x120mm na vrhu kucista koji izvlace topao vazduh napolje.

Ja sam nakacio takodje jedan 140mm ispred CPU hladnjaka, da uvlaci vazduh na isti, zatim ga stock ventovi izvlace iz hladnjaka/uvlace u kuciste. Ne bunim se, lepo radi i ok je promaja.

Temperature maticne se krecu od 34C Idle do 38/39C pod load-om od sat vremena, gde je CPU zauzece oko 30% a graficka oko 90%.
Temperature procesora od 30C pa sve do 90C udarne, na 100% load. To su spajkovi, obicno se temperature krecu do 88C. CPU je 12900K "overklokovan" da sva jezgra rade na 5.0ghz zakucano.
Temperature Zotac 3090 graficke se krecu od 35C do 71C po load-om od sat vremena.

Moja ideja je da uzmem dva jako dobra 140mm ventilatora da uvlace vazduh spolja na CPU hladnjak podjednako. Jedini 140mm koji je nakacen napred da uvlaci je EKB Vardar, i dosta slabije gura u odnosu na stock NXT vent, testirao sam. Kontam da bi bolja 2x140mm nakacena napred na hladnjak doprinela boljim CPU temperaturama, a mozda i ambijentalnim?

Neka preporuka za dobre push/pull 140mm ventove, a da nisu preglasni? Verovatno bi ih kacio na CHA3 kanal da konstantno guraju, i ne cekaju CPU da se zaleti.

Prilozi

• 20240309_191451.jpg
    20240309_191451.jpg
    131 KB · Pregleda: 10
To je sve na tebi i koliko si tolerantan na buku, ne postoji 140mm vent koji se vrti na ~2500rpm a da je tih
Pa pazi, ova 3 kada se zavrte prateci CPU load, zvuce kao mlaznjak, tako da i jesam i nisam tolerantan. xD
Ako bi drzao eto recimo 2x140mm Be Quiet da rade na 50-60% konstantno preko CHA3 kanala, verujem da bi i dalje bilo bolje nego sada, i tise, doduse samo kada je CPU load. U idle bi mozda bilo i bucnije. Treba naci neku sredinu.

Sad gledam ove BE Quiet koje je @illidan preporucio, fenomenalne karakteristike ima, barem na papiru. Razmisljam se da uzmem ta dva, nakacim ih da vuku sa hladnjaka u kuciste, a stock ventove da nakacim da guraju spolja na hladnjak. Deluje mi kao bolja solucija - veca promaja u kucistu i jace izvlacenje toplote sa hladnjaka u odnosu na stock.

Sad gledam ove BE Quiet koje je @illidan preporucio, fenomenalne karakteristike ima, barem na papiru. Razmisljam se da uzmem ta dva, nakacim ih da vuku sa hladnjaka u kuciste, a stock ventove da nakacim da guraju spolja na hladnjak. Deluje mi kao bolja solucija - veca promaja u kucistu i jace izvlacenje toplote sa hladnjaka u odnosu na stock.
12-ice koje se vrte na ~1800rpm, bilo kog proizvodjaca se cuju kao trubina, u prevodu ogromna buka, a ove sto gledas su 14 koji je max 2800, ne sumnjam u njihovi efikasnost, ali buka koju prave su klasa "industrijskih"... Bquiet je dobar brand, a ja prefiriram manje buke, i veca kucista :p

12-ice koje se vrte na ~1800rpm, bilo kog proizvodjaca se cuju kao trubina, u prevodu ogromna buka, a ove sto gledas su 14 koji je max 2800, ne sumnjam u njihovi efikasnost, ali buka koju prave su klasa "industrijskih"... Bquiet je dobar brand, a ja prefiriram manje buke, i veca kucista :p

Sta to znaci? Vece kuciste sa slabim ventovima? Good luck. J/K :)

Salu na stranu, imam staro MS Falcon kuciste. Jeftino jeste, entry level je, ali na srecu ima mesta da se natakne 280mm AIO napred (i samo napred), i 3x120mm da izvlace (nazad i gore). Da kazem da sam zadovoljan s obzirom na cenu. Ali opet, kontam da se ne moze porediti da visokom klasom kucista koja imaju po 6 do 8 fanova i dosta prostora da se "dise".
U svakom slucaju, kada nabavim bolje i vece kuciste, ovi Be Quiet ce sigurno naci svrhu i tu. Ako ne, imam cerkin komp da budzim i ovako. :)

Imas "furunu" rtx3090 koja moze komotno da generise 400w !
+ 12900k u manjem kucistu je prilicno tesko rashladiti, a da ne dobijes uzletanje jet-a 😁

Imas "furunu" rtx3090 koja moze komotno da generise 400w !
+ 12900k u manjem kucistu je prilicno tesko rashladiti, a da ne dobijes uzletanje jet-a 😁
Upravo. Za 12900k preporucuju 360mm, i to neki bolji, a Zotac 3090 zahteva hladnije kuciste da ne bi presao 70/72C. Upravo iz tih razloga izmisljam toplu vodu sada, stavljajuci 4 ventova na hladnjak u push-pull konfiguraciji, ne bili spustio jos za par stepeni sve.

ne mora da stavi prekidac na max rpm :)

na 2400rpm (100%) noise je 36.8dB(A)

ne, kazem da je max 2400rpm i noise 36.8dB (36.8dB nije ogromna buka, a za tisinu treba 20dB)

a ako hoce tisinu, ne mora da stavi prekidac na high, ima tri podesavanja, plus moze da napravi curve u fancontrol

12" ~1500 rpm je "podnosljivo" i da kazem prihvaltljiva buka za mene
14" ~1000 rpm -----------------------II-------------------------------
nebitno koji je proizvodjac !

meni ta buka više uopšte nije problem
nekad sam se patio za tihim računarom
ali više ne jer 90% vremena ga muzika prekrije, prosto...
imam neke fractal design 140mm, uzeti kad sebe, sede u kutiji, bešumni ko sova
al razmišljam da li uopšte da ih i ugradjujem ili uzmem stare arctic 12-ce i završim posao.

Nazad
Vrh Dno