Šta je novo?

Hardver 13600K konfiguracija bez graficke za oko 1000e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ktulu

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
605
Pozdrav!

Doslo je vreme za (skoro) kompletan upgrade posto je moj trenutni PC mnogo omatoreo (FX-8350). Zadnji put kad sam sklapao racunar, kucista su jos imala napajanje na vrhu i HDDove na prednjoj strani. ;P
Budzet je oko 1000€ bez graficke, monitora, periferija i SATA HDDova za storage kojih imam nekoliko. Trenutno imam R9 380x GPU koji ce verovatno biti bottleneck ali morace da posluzi za sad.
Racunar ce se koristiti za Twitch streaming, Photoshop, polu-profesionalnu (da ne kazem amatersku) video montazu (Premiere, After Effects) i malo neki 3D modeling/rendering (morace neki RTX jednog dana ali je sve to papreno skupo sad) kao i gaming na 1080p.

Gledao sam 13600K koji mi deluje kao neki best buy za raznovrsne namene (znaci ne gaming only), Z690 ploca (da uradim biosh flashback) i DDR4 RAM da se prodje jevtinije a da drzi nekoliko godina. Uzeo bih u prodavnici da mi sklope (u radnji na A imaju vecinu ovoga sem ploce) mada nesto od toga bih mogao i na KP ako je dosta jevtinije:

CPU: i5-13600K
COOLER: be quiet! Dark Rock PRO 4
MB: ASROCK Z690 PRO RS
RAM: 32GB Kingston DDR4 3200MHz FURY Beast 2x16GB
PSU: ASUS ROG-STRIX-850G 850W
CASE: Antec NX360
NVMe: 1TB KINGSTON M.2 SKC3000S

U radnji na A*** bi ovo ispalo oko 1100e sem sto nemaju tu plocu.
Iskreno najmanje znam sta cu za plocu, kuler, napajanje i kuciste, da li ce sve to da se hladi ok i da ima prostora u kucistu. RGB mi uopste ne treba, bitna mi je funkcionalnost i prakticnost, ali koliko znam i kad ima moze da se iskljuci.

Sva pomoc bi mi bila dobrodosla, pogotovo oko kucista, napajanja i kulera.

Pa dobra ti konfa :)
Ja bih samo umesto i5 uzeo i7, kao što je kod mene, uštinuo malo na napajanju i uzeo bih B660 matičnu, npr. neki TUF.
Dobar je i Arctic eSport DUO kao kuler i mislim da je jeftiniji, ima kod nas.

Imas grafiku i komotno uzmi i7-13700F ... mala je razlika u ceni , a ne verujem da ti je do overklokovanja.
Za iole ozbiljan rad vaznija ti je stabilnost sistema. Slazem se sa kolegom, uzmi komotno neku B660 ( MSI pro B660M-A )
Kuciste koje si odabrao je odlicno ( vodi racuna o duzini grafike za ubuduce i coolera ), kao i napajanje - mada i njega mozes komotno
da smanjis na 750W i ustedis za bolji kuler ... neka Noctua recimo :)

Hvala na odgovoru!
Nisam skroz upucen ali koliko sam razumeo postoje razliciti problemi sa B660 plocama i 13th gen Intelom tj. treba neka bolja? Da li je pametno uzeti tipa Gigabyte B760 Gaming X DDR4 ili tako nesto bar zbog bolje kompatibilnosti? Vidim da je i taj Gigabyte B760 i ovaj MSI PRO B660M-A oko 20k din. Mada sad vidim i da valjda nijedna MSI B660 nema bios flashback?
Za napajanje ne znam, uvek gledam da ne zakidam mnogo tu, ove nove nvidia graficke srcu dosta pa da ne menjam za koju godinu kad nabavljam i to?
A to se slazem, nisam planirao overclock u svakom slucaju.

Poslednja izmena:
Generalno nema problema ako uradis flash biosa sa procesorom generacije 12 ( uradice svaki prodavac u Beogradu).
Ukoliko imas po istoj ceni B760.. naravno uzimaj nju, ipak imas PCIe gen5 bazicno. Naravno proveri VRM na doticnoj ploci..
Hahha racunao sam i na srkanje NVidie, osim ako ne prelazis na 4090 ... tako da je 750W overkill.

Hvala na odgovoru!
Nisam skroz upucen ali koliko sam razumeo postoje razliciti problemi sa B660 plocama i 13th gen Intelom tj. treba neka bolja? Da li je pametno uzeti tipa Gigabyte B760 Gaming X DDR4 ili tako nesto bar zbog bolje kompatibilnosti? Vidim da je i taj Gigabyte B760 i ovaj MSI PRO B660M-A oko 20k din. Mada sad vidim i da valjda nijedna MSI B660 nema bios flashback?
Za napajanje ne znam, uvek gledam da ne zakidam mnogo tu, ove nove nvidia graficke srcu dosta pa da ne menjam za koju godinu kad nabavljam i to?
A to se slazem, nisam planirao overclock u svakom slucaju.
"Problemi" sa pločama se tiču UEFI/BIOS-a i to što je 13th gen izbačena krajem godine, pa velika većina proizvođača nije na vreme odradila fabrički update na novu generaciju i B660 ploče koje sad mogu da se kupe zahtevaju update na najsvežiju verziju UEFI/BIOS-a, a za to ti treba neki 12th gen CPU (bilo koji). To može da ti odradi onaj kod koga budeš kupovao dobar deo komponenti, pretpostavljam da je firma na A od kolege @JoKa.
B760 vs B660 je doneo samo PCIE 5.0 i to je to, ako ti znači kupuj B760, ako ne, slobodno možeš u proseku jeftiniju B660. Z ploče ti ne trebaju, konfa je radna i treba da bude stabilna, nema tu mesta zezanjima sa OC, super će ti raditi B ploča.
Shodno tome i preporuka za i7 CPU, ne treba ti K verzija, može obični, ne bih razmišljao o F verziji koja nema iGPU, nikad ne znaš šta može da se desi sa grafom, dobro je imati za ne daj Bože.
Što se tiče napajanja, gledaj da to bude dobro, kvalitetno napajanje, ne treba ti 850W ako je Gold, Palatinum ili možda Titanium, 750W će biti sasvim dovoljno. Osim ako ta nova grafika ne bude 4090, ali ne verujem da će biti ni 4080, 4070 u vr' glave, a za to ti je dobar Corsair/Seasonic/EVGA od 750W dovoljno.
Za cooler još jednom preporuka Arctic Freezer eSport DUO, imam ga, hladi 13700, kad zavrtim Handbrake i dignem sva jezgra na 100% ne prelazi 71 stepen. Case je FD Define R5, sa 8 SATA diskova, napred dva fabrička venta ubacuju vazduh, CPU cooler radi u push-pull režimu, nazad opet jedan fabrički izbacuje topao vazduh napolje. Ništa spektakularno, a radi posao.

Hvala puno obojici na opseznim odgovorima, iskreno nisam bio u toku ni da su izasli 13700 i 13700F (non-K), tako da to zajedno sa B660, jevtinijim napajanjem i kulerom zvuci dobro!

Pozdrav svima!
Da ne otvaram novu temu, da pitam ovde, koja je bolja kombinacija:
MB: MAG Z790 TOMAHAWK WIFI DDR5
CPU: i5-13600K
ili
MB: MAG B760 TOMAHAWK WIFI DDR5
CPU: i7-13700

Ako ti trebaju jezgra za nešto, 13700.
Ako ti nije bitno da imaš što više jezgara, 13600K. Ako ne planiraš manuelni overklok, čak ti i ne treba Z790 ploča, možeš slobodno da ga staviš na B760 i uštediš...

Nazad
Vrh Dno