Šta je novo?

Hardver 13600k build

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

-j1ggy-

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2007
Poena
365
Kao sto naslov kaze, pravim kofiguraciju oko Intel i5 13600KF CPU-a, pa mi treba mala pomoc.

Samo da proverim da li sam sve uradio kako treba ili biste vi nesto menjali. Nisam bog zna koliko zahtevan korisnik, jer se sve svodi na CAD (2D), MS Office itd. Jedino sto mi koliko-toliko treba je RAM i sto imam prikaz na 2 monitora.

Build je sledeci:

Nisam ubacivao graficku, jer igre nisam igrao godinama. I to sto igram, igram na PS5. Ali ako bih i ubacivao, mozda bih isao na neku 3060 Ti ili AMD ekvivalent, to prepustam vama. Takodje, ne znam da li mi treba AiO hladjenje, pa vas molim i za savet oko toga...
Eventualno da ploca bude Aorus Elite Z690, umesto TUF Gaming, jer Strix nemaju na stanju...

Treba tu jos par stvari, ali se sve svodi na monitor i periferiju, sto mogu i sam. Sklapam konfiguraciju za novi prostor, gde jos nisam prelomio da li idem na beli ili crni "look" svega (sto, monitori, police itd.), pa mozda kuciste ne bude belo, vec crno. Ali posto ce stajati na stolu, mora de se uklapa i da ima lep vizuelni dojam.

ako neces graficku, kako ces bilo sta da vidis na monitoru? taj cpu nema integrisanu grafiku, treba ti model 13600K

Imam vec u postojecem PC-ju R9 270X. Pa sam hteo nju da ubodem, dok ne vidim da li me igre privlace, pa mozda uzmem i nesto bolje. Ovako bi isao na 3060 Ti ili 6700 XT. Zavisi sta mi vi savetujete, jer sam ispao iz materije, a nemam ni volje ni zivaca da se edukujem o svakoj sitnici oko necega sto mi nije relevantno...

A realno ne znam ni sta je aktuelno od igara za PC zadnjih 10 godina. That's God's honest truth...

Ako uzimaš Z690 (ili B660) ploču, verovatno ćeš morati da apdejtuješ BIOS. Ne znam tačno koje ploče to omogućavaju bez da već imaš procesor starije generacije, kod nekih može kod nekih ne, moraćeš da pročešljaš po netu...

To kućište izgleda lepo ali protok vazduha bi mogao biti bolji.

Za igre sa 13600K ti ne treba jak kuler ali ne znam koliko ti CAD opterećuje procesor. Verovatno bi poslužio bolji vazdušni kuler a ako bi vodeni baci pogled na Arctic Liquid Freezer II, ima više veličina kao i verzije sa ili bez RGB ventilatora.
Arctic ima deblji hladnjak od većine pa treba obratiti pažnju da li bi lepo stao u kućište koje budeš odabrao, u slučaju da se odlučiš za njega...

Ako biraš između 3060Ti i 6700XT, 6700XT je jači. Ako ne koristiš CUDA za nešto, išao bih na tu varijantu.

Ukoliko imate neki savet za upgrade, hvala.
Planirao sam da zamenim stari 2500k sa 13600k, Gledao sam MSI PRO Z690 A DDR4 ploču (195€), Kingston Fury 64gb Beast Ddr4 3200mhz Cl16 npr. (175€) i cooler neki da nije preskup.
Da li je onaj LC-CC-120 dovoljan ili vredi dati malo više za cooler?
Nije velika razlika u ceni između MSI PRO Z690 A DDR4 i ove ASUS TUF Gaming Z690 PLUS D4 , oko 25€, ali mi se ne dopada što Asus ima samo 4 SATA, MSI ima 6, trenutno imam 4 SATA diska, a povremeno nakačim još neki SATA disk, pa je zgodno da imam više od 4 SATA porta, ali ako je Asus bolji u nečemu, da razmislim. Kakav je Asusu zvuk, koristim z5500.
Imam i RTX 2600 Super grafiku koju mi je pozajmila drugarica, njoj je višak :D

Koristim 3 monitora, otvorim po 100 tabova dok surfujem, pokrećem skripte koje znaju da povuku dosta memorije, koristim paralelno nekad i virtuelne mašine, često i video montažu ali i igram rekreativno igrice, otpakujem velike arhive... a često sve to odjednom.

Poslednja izmena:
Sada vidim da je na KP MSI MAG Z690 TOMAHAWK wifi ddr4 kod nekog prodavca na akciji za 230€, odnosno 35€ skuplja od MSI PRO Z690 A DDR4, šta mislite o ovoj ploči za taj novac?

I mene intereszje da li je za hlađenje 13600k dovoljan LC-CC-120, ili da poručim neki drugi. Recimo Noctua NH-L9i-17xx

Za igre bi trebalo da je dovoljan, ako radiš nešto intenzivnije sumnjam. Svejedno, ne bi bilo loše uzeti nešto malo bolje.
L9i zaobiđi ako nemaš SFF mašinu u koju ne možeš da staviš veći kuler...
Šta misliš o DEEPCOOL AK400 , on je 35€ na KP, a vidim da je u nekim review kao OK ocenjen.
Kako ti se čini MSI MAG Z690 TOMAHAWK wifi ddr4 za 230€, koliko vidim da je prodaju na KP

Vrh Dno