Šta je novo?

111 c temperatura CPu jeli moguce?

Učlanjen(a)
10.02.2008
Poena
309
Ovako,ukratko imam Intel Q2Q 8200+Xigmatek Dark knight CPU cooler +Asus P5 QPro...I sve je fino radilo sve testove prolazilo bez problema ali mi Everest iz nevezuse prijavljuje temperaturu od 111 C...?A obicno su bile temperature od 22-26 u iddle i 40+ pod nekim opterecenjem,a Prime ga digne na 50tak...Probao sam kad sedrugi put desilo,da ga ugasim na dugme odmah,udejm u BIOS-znaci nije proslo vise od 10-15 sec,ako i toliko,i pokazuje-40tak stepeni...Sto bi i bilo normalno,jer sam igrao Crisys...Prvi put je bilo dok je Prime 95 vrteo test za memoriju,koji najmanje CPU opterecuje,i sve je radilo, a ludak pokazuje tu famoznu temperaturu...Isto pokazuje tj slicno i Asus program AI Probe,u koji sam sumnjao i u sve ovo sumnjam ali...Nisam pametan...?Koliko sam mogao da pipnem one cevi,heat pipe od coolera,tople su ali ni blizu vrelih,a na toj temperaturi bi morale biti...?Zar ne...?Svaki savet i pomoc dobrodosli...HVALA

Hvala probacu ali sam postao jaaako skeptican u sve te programe...I takodje bih molio ako iko ima istu plocu,ako zna-jer ja nisam nasao tu opciju-gde se nalazi overheat opcijau BIOSU tj.da ugasi CPU,tj PC posle neke temperature,npr 75 C...?

To sto ti Everest pokazuje ogromnu temperaturu verovatno znaci da imas neku stariju verziju programa.Probaj instaliraj najnoviju verziju pa uporedi da li ima razlike.Meni se isto to desavalo sa MBMonitor-om, sada imam Everest 5 i radi odlicno.

Ne,ono sto je najsmesnije je to da npr skontam da pokaze temperaturu toliku,a Crisys leti i dalje...?!Mislim bilo bi logicno da se nesto zabaguje,restartuje komp,bilo sta a ne kao,CPU gori,ali sve radi...?WTF...?Ali opet nije mi svejedno,ocu da znam sta se desava...Evo sad videh,imam Everest 4,60,skidam 5,02...

Asus daje uz svoje matične program pc probe tamo ćeš najpametnije i najlakše očitati temperature sve ostalo može da bude pogrešno očitavanje .

pa taj program mi jeste prvi prijavio tu nenormalnu temperaturu ali stvarno mi nema smisla...?I da,nije da ne cenim savet ali ja sa tim "fabrickim softverom" imam bas ali BAS jako losa iskustva...

Sta kaze bios? Real temp i True temp su prilicno pouzdani... otvori kuciste i pazljivo prstom opipaj heatsink od kulera na 100+ bi trebalo da je mnogo vreo i ne moze da se drzi ..

BIOS kaze znaci minut posle toga oko 40 stepeni a kad sam probao da pipnem rukom,iako nisam bas vest-nije vrela,mozda tek blago topla...Mislim na one heatpipe cevi a rebra od hladnjaka su tek mlaka...

Ili te laze senzor ili ti taj Dark nije montiran kako treba!

Poslednja izmena:
Skini recimo core temp, upali orthos i kada se temp podigne na tih 110C, pritisni cooler na procesor pa vidi da li dolazi do promene. Da je zaista ta temp, cisto sumnjam, verovatno je pogresno setovan tjmax jer je isti setovan da iskljuci procesor na 100C.

Ovako,ukratko imam Intel Q2Q 8200+Xigmatek Dark knight CPU cooler +Asus P5 QPro...I sve je fino radilo sve testove prolazilo bez problema ali mi Everest iz nevezuse prijavljuje temperaturu od 111 C...?A obicno su bile temperature od 22-26 u iddle i 40+ pod nekim opterecenjem,a Prime ga digne na 50tak...Probao sam kad sedrugi put desilo,da ga ugasim na dugme odmah,udejm u BIOS-znaci nije proslo vise od 10-15 sec,ako i toliko,i pokazuje-40tak stepeni...Sto bi i bilo normalno,jer sam igrao Crisys...Prvi put je bilo dok je Prime 95 vrteo test za memoriju,koji najmanje CPU opterecuje,i sve je radilo, a ludak pokazuje tu famoznu temperaturu...Isto pokazuje tj slicno i Asus program AI Probe,u koji sam sumnjao i u sve ovo sumnjam ali...Nisam pametan...?Koliko sam mogao da pipnem one cevi,heat pipe od coolera,tople su ali ni blizu vrelih,a na toj temperaturi bi morale biti...?Zar ne...?Svaki savet i pomoc dobrodosli...HVALA
Tebe Asusov prateci softver zeza.Deinstaliraj ga!
Licno iskustvo je slicno :
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=204227
Prati temp sa real temp.Poz:wave:

Poslednja izmena:
Ja sam sa pc probe imao dobro iskustvo a problemi mogu nastati ako se istovremeno koriste više programa za očitavanje sondi za temperaturu . Meni je to stvaralo probleme ali kada sam programe koristio samostalno sve je bilo ok . U onome što si napisao na početku shvatio sam da koristiš everest a nakon mog posta si rekao da problem pravi pc probe . Zamolio bi te da prvo očitaš temperaturu sa pc probe , da ga zatim potpuno ugasiš i proveriš dali je aktivan u pozadini a zatim ponoviš očitavanje sa everestom ili nekim drugim programom po želji .

U Asus Probe nemam poverenja ni za instalaciju. Kao sto kazu, core temp, real temp, everest... Mislim da nema veze koliko programa za ocitavanje radi. Sonda ili sta vec stavlja ocitanu vrednost na raspolaganje i sta je briga ko je i da li ispisuje na ekranu.

Meni su vrednosti da se tako izrazim brljavile ali ako vi nemate problema ja vam verujem inače ja trenutno koristim hw monitor i zadovoljan sam , verzija je 113 .

U Asus Probe nemam poverenja ni za instalaciju. Kao sto kazu, core temp, real temp, everest... Mislim da nema veze koliko programa za ocitavanje radi. Sonda ili sta vec stavlja ocitanu vrednost na raspolaganje i sta je briga ko je i da li ispisuje na ekranu.

+1:wave:

Takva temperatura nije moguća. Došlo bi do cpu throttle i neka od nekoliko funkcija(Intel Thermal Management sigurno) koje smanjuju VID i multi procesora bi se aktivirale.

Kada udješ u BIOS i odeš u ADVANCED imaš 2 opcije koje treba da pogledaš:
intel C1E - ova smanjuje multi, zarad manje potrošnje struje - nikada nisam video poentu iste, al' dobro.
intel TM - ova služi za kontrolu temperature procesora i u slučaju prelaska max temp, koja je za tvoj proc 71°C bi automatski smanjila i vid i multi.

Ako su obe Enabled, onda nema ni teoretske šanse da imaš takvu temperaturu procesora. Takodje, namesti da te Bios obavesti ako temperatura procesora dodje na 60°C.
Možeš da pokušaš sa flash-om Bios-a. Ali se pre toga dobro informiši kako se pravilno flash-uje bios, ako to do sada nisi radio.
Kao što su ti već ostali predložili, isprobaj HWmonitor, RealTemp ili CoreTemp.
Ja takodje koristim Everest i ume da se baguje... ali ima podršku za Vista Sidebar, pa mi zato odgovara.
Ono što mi je sada palo na pamet...

Da li si siguran da je 111°C a ne 111°F?
Jer 111F je otprilike ~44°C

Pozdrav. :)

Poslednja izmena:
^
Da li si siguran da je 111°C a ne 111°F?
Jer 111F je otprilike ~44°C

:D
njega prateci softver zeza!!!!! Imao sam identican slucaj.Deinstalacija istog resava lazan alarm.
Poz

Poslednja izmena:
Evo ovako>nikad ali NIKAD VISE fabricki softver u masinu!!!>sad proverih to sto ree r4pt0r>obe stavke su enabled a to za overheat CPUa da me alarmira kad dostigne 60 c ne mogu da nadjem al nebitno...Nisu Farenhajti,to sami ja prvo pomsilio i pogledao,a da,jos sam u BIOSU i stavke max CPUID value limit i execute disable bit stavio kao enabled kontam da tako treba...?Bdw digao sam FSB na 400 i mult.na 7,i masina clockovana pod P95 stress testom ne prelazi 47 c...!Momci sta reci hvala na pomoci najjaci ste...:laugh:

Prilozi

• OC NA 2800MHZ TEST.jpg
    OC NA 2800MHZ TEST.jpg
    377.4 KB · Pregleda: 91
Nema na čemu. Srećno. :)

E ovako jos jedno pitanjce-uz konstataciju da je definitivno problem u softveru>danas je Evrest opet prijavio famoznih 111 c a real temp>34,jasno je sta je...Druga stvar zbog koje ne bih da otvaram novu temu,je da sam digao,kao sto rekoh FSB sa default 333 na 400Mhz i CPU sa 6 na 7.e sad pritom se CPU smesno ise greje>oba P95 testa za CPU ne prelaze 50 c po jezgru!Ali,temperatura ploce mi ponekad,pri gamingu najcesce skoci na44,redje 45...Koliko je bezbedna gornja granica temperature MBD...?Jel ovo previse...?Inace,po nekoj mojoj logici,default FSB CPUa je 1333(333x6) meni je sad1600(400x4),e sad ispada da "probijam" granicu za CPU a ne za plocu,jer njen max je 1600 FSB,a ipk,ona je ta koja mi je sumnjiva a ne CPU...?Bdw digao sam FSB na 400 da bi radio kao i memorija,koju sam isto stavio na 400(x2-800) jer negde cuh da je dobro da su RAM i magistrala na istoj brzini frekvenciji...
Oduzih ja a sustinsko pitanje je-da li cu ovim doci u opasnost d aspalim plocu,i ako da,da li da batalim to,ili da samo promenim neke parametre i koje...?HVALA jos jednom

E ovako jos jedno pitanjce-uz konstataciju da je definitivno problem u softveru>danas je Evrest opet prijavio famoznih 111 c a real temp>34,jasno je sta je...Druga stvar zbog koje ne bih da otvaram novu temu,je da sam digao,kao sto rekoh FSB sa default 333 na 400Mhz i CPU sa 6 na 7.e sad pritom se CPU smesno ise greje>oba P95 testa za CPU ne prelaze 50 c po jezgru!Ali,temperatura ploce mi ponekad,pri gamingu najcesce skoci na44,redje 45...Koliko je bezbedna gornja granica temperature MBD...?Jel ovo previse...?Inace,po nekoj mojoj logici,default FSB CPUa je 1333(333x6) meni je sad1600(400x4),e sad ispada da "probijam" granicu za CPU a ne za plocu,jer njen max je 1600 FSB,a ipk,ona je ta koja mi je sumnjiva a ne CPU...?Bdw digao sam FSB na 400 da bi radio kao i memorija,koju sam isto stavio na 400(x2-800) jer negde cuh da je dobro da su RAM i magistrala na istoj brzini frekvenciji...
Oduzih ja a sustinsko pitanje je-da li cu ovim doci u opasnost d aspalim plocu,i ako da,da li da batalim to,ili da samo promenim neke parametre i koje...?HVALA jos jednom
45C za chipset je normalno, ne opterecuj se.

Nema potrebe da se uzbudjuješ ni zbog temperature, jer senzor može da se nalazi negde u blizini grafike i da zbog toga temperatura bude takva. Ali ni to nije opasna temperatura.
Što se FSB tiče, nije max tvoje ploče 1600/400 FSB. Tvoja ploča podržava 1600/400 kao normalnu frekvenciju zbog podrške intelovim Extreme procesorima koji rade na 1600/400 u default.

Ne znam koji je realni maksimum tvog procesora, nikada nisam imao kontakt sa istim. Btw, 7*333 je default za tvoj procesor. Ploča spušta množioc zbog C1E ili onog Advanced Bit-a(kako god da se zove, zaboravih sada) zbog "uštede" struje. Inače ploča spušta množioc samo u idle režimu, tako da mi nije preterano jasno kakva se ušteda tu pravi jer su razlike smešne... do 5W.

Mislim da je 24/7 za tebe, najbolje da ostaviš 400mhz FSB sa množiocem za cpu 7 i 2 za ram. Naravno, ovo je samo moje mišljenje, tvoje komponente - tvoja konačna odluka ;)

Poz :)

Poslednja izmena:
Ta plocha moze i puno vise nego 400 FSB.:D
Ta temp od 44-45 nije preterano velika tako da nemas jeda.Eventualno uperi neki vent u plochu i vozi i uzivaj.:wave:

U pravu ste narode definitivno i pomogli ste mi,evo sve radi stabilno,i cak sam digao clock CPUa jos malo,na 3,15 Ghz-FSB na 450 x 7,posto mi je mnozilac 5 ili 7,preko ne moze,jedino sto sam napon postavio na 1,16,i nisam siguran koli je maximalni/rizican napon za Q 8200...?Na Intelovom sajtu nadjoh da se neke vrednosti napona krecu od 0,85-1,232 za taj CPU,ali nisam shvatio jel su to nominalne(tj.preporucene vrednosti ili min-max...?)Ugl evo sta kaze P95 posle ~3 sata torture testa,jedan za small FFT i drugi za velik,i oba prolaze ovako

Prilozi

• CLOCKCPU_3,15 PROLAZ.jpg
    CLOCKCPU_3,15 PROLAZ.jpg
    381.1 KB · Pregleda: 45
  • OC 3,15 IG FTP.jpg
    OC 3,15 IG FTP.jpg
    385.5 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
e si skinuo everest 1.52
skinuo sam 5,02 ma sve ok samo me maaaalkice brine taj vruc cooler za chipset...iako,znam da je to boljka dosta ploca,tj.sistema...s druge strane na Bartonu i Abit NF7S sam imao aktivno hladjenje,koje,i kad je riknulo,chipset ipak nije brljavio,iako clockovan...bem li ga...Ma,idemo onom filozofijom-dok radi,ne diram ga-nek radi:-devil-:

Vrh Dno