Šta je novo?

11.10 Oneiric Ocelot

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Izasla je beta 2 sledeceg Ubuntua i ostale su neke 3 nedelje do izlaska finala, evo mojih utisaka:

-novo - uglavnom ispod haube, kernel, gnome... malo doteran unity, izbacen evolution - instaliran thunderbird, software center
-trenutni utisak - obzirom da mi se 11.04 prilicno zbrljavio u zadnje vreme, instalacija cistog mi je dobrodosla :) upgrade je odradio, ali je pobrljavilo, tako da sam reinstalirao na brzinu i zadovoljan sam... vecina aplikacija koju koristim (smplayer, vlc, clementine, qbittorrent) su dostupini iz software center-a u prilicno svezoj verziji, sto mi je olaksalo zivod, bar dok ne izadje final, pa ne krenem sa custom ppa-ovima...

Problemi:
Ne instaliram catalyste vise, na integrisanoj grafici malo dobijam, a cesto mi brlja video itd, tako da cu da iskuliram. Kao posledica ovoga hdmi mi ne radi, nego samo dsub izlaz.
qbittorrent mi stoji minimizovan i nece da se maximizuje na dupli klik, tako da ga koristim kroz webgui...

ja sam probao instalirati, i katastrofa. prvo uopste nisam mogao da bootujem sistem(zakucao se prilikom dizanja, onako crn ekran samo stajao), pa sam posle uspeo(preko recovery moda), ali nisam imao desktop, nikakav...pa sam na kraju i to uspeo da sredim, ali je toliko bagovao, zakucavao se, da to nije bilo normalno....i jednostavno sam morao da vratim 11.04...

sto se mene tice, pre final verzije, nista...

Da l ije unity i dalje po defaultu primarno okruženje? I jesi li ga možda intalirao na laptop da preneseš utiske o temperaturi

da unity je primarno okruzenje, i jesam instalirao sam ga na laptop, ali ne mogu nista reci o temperaturi, jer iskren da budem, nisam ni pomislio na to, usled pregrst drugih problema koji su me snasli tada.

ali za 11.04 mogu da kazem da mi se osetno manje greje od bilo kog windowsa...

Unity je primarni odnosno jedini, a tako ce i ostati.

Ja i dalje nemam zvuka... Sta god da uradim, nikako nece da proradi! Kartica prepoznata, u mixeru metri rade a kartica cuti... Isto to mi je bilo i na 11.04... Jedino sam na Mint 10 dobio zvuk kako treba!
Stvarno ne znam sta se desava, i sta bih trebao uraditi da to proradi kako valja... A primetio sam da tokom boot-a, u tekstualnom delu, stavka PulseAudio ima jedina zutu zvezdicu ispred a sve ostale stavke normalno bele... Jel to uopste znaci nesto?

I jos nesto, ucinilo mi se da je 11.10 lepse radio dok nisam dodao Nvidia drivere koje je ponudio... Mozda mi se ucinilo...

Danijele kako ti radi graficka sa open source drajverima?
Meni compizov benchamark daje oko 60 fps dok sa catalist drajverima bude oko 400. Zbog ovog problema http://forum.benchmark.rs/showthread.php?265364-TV-se-prikazuje-kao-projektor
sam osudjen na open source drajvere.

Doduse ovo je sve na mint 10 julija (ubuntu 10.10).
Jel ima poboljsanja na ovu temu drajvera? Mene to najvise interesuje. :)

I jos jedno pitanje, kako ti radi HD? jel ti rade 1080-tke? ili neka veca 720-tka?

dali za 11.04 mogu da kazem da mi se osetno manje greje od bilo kog windowsa...

Na osnovu čega kažeš tako nešto? Jer linux generalno zbog očajno rešenog kernela tj nepostojanja želje da se problem reši mnogo više greje laptop nego Windows. NEka distribucija manje neka više ali generalno sve mnogo više zagrevaju laptop od Windowsa

Ja sam od HD akceleracije odustao :) Catalysti su od 11.04 brljavili i prosto nemam zelju vise da se zezam sa njima (ko sto sam napisao gore, ovo ima za posledicu DSUB).

1080p izvlacim na cpu, ne mogu da se setim da li mi je smetalo nesto... mogu dark knighta da pustim kad se setim...
720p gledam redovno i nema nikakvih problema (gledao transformere pre 2 dana).

sto se performansi drivera tice, ja u realnom radu ne vidim razliku (uzmi u obzir da je integrisana graficka), onih par igara sto imam, ima jedno 2 koje nece da rade (traze bas drivere), ostalo mi sljaka ocekivano (kilavo) obzirom na graficku...

po testovima, secam se da su os driveri oko 3x sporiji i dalje...

Sto se powera tice :
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=windows_ubuntu_pow&num=9

Poslednja izmena:
unity 2d bi trebalo da je ukljucen takodje...

Zar nema opcija kao na 11.04 da se prilikom logovanja odabere Ubuntu Classic umesto Unity?

Nema, ali verovatno možeš ručno da instaliraš GNOME iz Synaptica.

Na osnovu čega kažeš tako nešto? Jer linux generalno zbog očajno rešenog kernela tj nepostojanja želje da se problem reši mnogo više greje laptop nego Windows. NEka distribucija manje neka više ali generalno sve mnogo više zagrevaju laptop od Windowsa
Ne znam koju verziju kernela imaš, ali na laptopu sa AMD-om i Radeonom nikad nisam imao takvih problema sa Ubuntuom 10.04... isto se greje ko i na Win7.

Poslednja izmena:
I ja sam cuo za to ali na mom lapu je bila manje-vise identicna situacija sa temperaturama. Win, arch, ubuntu, fedora sve isto.

KOju god verziju sam probao temperature su bile minimum 10 i više stepeni veće na linuxu. Doduše neke distribucije su se bolje pokazale tipa Sabayon ali zato Debian, Ubuntu, MInt blagi očaj

Mislim da je to verovatno slučaj kod tebe - treba videti šta je razlog - trebalo bi da je situacija približno ista. A reći da je kernel očajno rešen je vrlo smela izjava...

sto se tice temperature zavisi od vise faktora.
npr. kod ubuntu 10.04, kernel 2.6.32, u kombinaciji sa nekim intel grafikama, pravi problem sa povremenim treptanjem display-a ako je ukljucen powersave mode na kernelu, kada se ugasi powersave mode onda radi ok, ali su bez powersave temperature vece, logicno.

Poslednja izmena:
Veni, vidi, vici ... ubuntu sam verno koristio od verzije 8.04 zakljucno do 11.10. Moje licno misljenje da je 11.10 sve sem linuxa, upropastili su onako lepi gnome 3 i integrisali ovo djubre od unity-a. No opet to je samo moje skromno misljenje :) . Sve u svemu ... Mint Debian se upravo skida i mislim da sam nasao novu ljubav :)

Zbogom ubuntu .. dok ne odrastes.

Kako vam radi Gnome 3 na Ati-ju? Znachi bagovit je na 11.10. Interesantno je da mi 11.10 GNOME odlichno radi iz Vitrualbox sa sve 3D akceleracijom ali ovako brljavi.
Ati 11.9 je izgleda nemoguce instalirati a oni bi kao trebali da rese problem ali mozda i nece. Cekamo 11.10. pa kad se verzije poklope valjda ce da radi.

Koristio sam GNOME mesec ipo dana od kako sam presao sa win7 na ubuntu na poslu.

Ima nekih stvari kojih nema iz ne znam kojih razloga. Pa covek ne može ni ikonicu na desktop da izvuče kako teba pa ni na desni klik. Iz GNOME classic može drag and dropom ali u unity je nemoguće.

Da li je probao neko 11.10 na Sandy platformi i kakvi su utisci (problemi).
Ja cu verovatno sacekati jos malo, em je guzva oko peuzimanja i da pristignu novi driveri.

Kako vam radi Gnome 3 na Ati-ju? Znachi bagovit je na 11.10. Interesantno je da mi 11.10 GNOME odlichno radi iz Vitrualbox sa sve 3D akceleracijom ali ovako brljavi.
Ati 11.9 je izgleda nemoguce instalirati a oni bi kao trebali da rese problem ali mozda i nece. Cekamo 11.10. pa kad se verzije poklope valjda ce da radi.

Koristio sam GNOME mesec ipo dana od kako sam presao sa win7 na ubuntu na poslu.

Ima nekih stvari kojih nema iz ne znam kojih razloga. Pa covek ne može ni ikonicu na desktop da izvuče kako teba pa ni na desni klik. Iz GNOME classic može drag and dropom ali u unity je nemoguće.
Identicno preslikani problemi i kod mene! Kada se ukljuce efekti, status bar bilo kod prozora pobegne, ne moze da se pomera, da se povecava...nista! Ponekad sve sa desktopa nestane pa i onaj bar koji se pojavljuje sa leve strane, nema mail ikone niti icega sto sledi pored nje (zvuk, sat, account..nista). Takodje imam atija!
EDIT: ovo je moguce resenje: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1857059&highlight=effenberg+ati

Poslednja izmena:
После целог дана коришћења и рада на истом, морам да признам да ми је све мање и мање одбојан и огаван овај Unity Interface, такође, испробао сам и Gnome Shell, који је сада веома једноставно инсталирати:
Kod:
sudo apt-get install gnome-shell

И даље ми се не допада што не видим све време мени од апликације која је отворена, као што је нпр случај у Mac OSX... не допада ми се што немам могућност да директно отварам апликације, али добро, навикао сам се на "Spotlight" на Меку, па ми овај "Dash" и није толико стран.

Морам да признам да ми се највише допада нови моноспејс фонт, који је фантастичан за кодирање. ;)

Mislim da ću i ovu verziju propustiti sve do LTS.

A Mint ćim izađe poterati umesto ove verzije

За све оне који имају проблеме са Ати картицама... на неколико сајтова сам нашао предлог како да се тај проблем реши:

1.
Kod:
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

2. У апликацији наћи OpenGL plugin и одчекирати Sync to VBlank.

То би наводно требало да реши проблем...

Nazad
Vrh Dno