Šta je novo?

10GbE Mreža

Dusan94

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2009
Poena
215
Ne znam da l je tema više za ovaj pod forum ili Šta da kupim? Nek admin prebaci ako misli da treba.

Imam ideju da 3 workstation-a u kancelariji povežem sa NAS-om i da ta veza bude 10GbE.
Ono što me interesuje da li uopšte ima smisla pokušavati tako nešto sa trenutnom ponudom switcheva. U principu, završavao bi mi posao i neki mali 5 port, mada bi bolja opcija bio neki sa 8 portova. 3 za kompove, 1 za NAS i 1 koji će biti povezan na drugi switch sa ruterom i još nekim lomom.

S obzirom da će switch biti u kancelariji, bilo bi dobro da bude fanless ili makar koliko - toliko tih.
Ono što sam našao u ponudi su TP-Link TL-SX105 i TRENDnet TEG-S750. Za ovu drugu firmu nisam čuo, ali ne verujem da mogu da budu gori od TP-Linka.
Na konkretno ovaj SX105 se dosta ljudi žali da im crkavaju portovi.

Nažalost, nikakva optika ne dolazi u obzir jer su kablovi već razvučeni po kancelariji, (Cat6a, tako da ne bi trebalo da bude problema sa tim).

Devil 2000

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poena
725
Ja bas ovih dana pravim kucni NAS i razmisljao sam da li bih nesto dobio sa prebacivanjem sa 1Gbps na 2.5Gbps ili 10Gbps.
Ali sam onda shvatio da mi u NAS-u stoje klasicni hard diskovi jer su najisplativiji po GB, ali njihova brzina je nesto preko 100MB/s sto je oko 1Gbps tako da nista ne bih dobio sa povecanjem mreze, a cene mreznih kartica i switcheva dosta rastu kada se predje 1Gbps.

OP
OP
Dusan94

Dusan94

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2009
Poena
215
Nama neki asustor nas sa 1Gbps mrežnom radi posao odlično što se brzine tiče, pošto nam i nije toliko bitna. Za kućnu upotrebu, ne bi ni razmišljao o bržem.
Jedini razlog za zamenu je prostor, a pošto imamo grdne neke xeon mašine koje se ne koriste i ram u "neograničenim" količinama, rešio sam da napravim nas od jedne.
Testirao sam truenas core sa 128gb ram-a i kad se Arc popuni, brzina transfera je bila oko 1GB/s između direktno vezanog nas-a i kompa i to mešovitih fajlova, od par kilobajta do par gigabajta. Obe mašine imaju intel x540 mrežnu.

Vrh Dno