Šta je novo?

1080 G1 vs 980ti G1 :)

Tu nema nikakve misterije. Nepisano pravilo je da sa svakom sledecom serijom nova generacija gpua bude procesorski zahtevnija.
Naravno, to sve zavisi od arhitekture do arhitekture ali kako su cipovi sve kompleksniji a sto je nizi proces proizvodnje ide se ka tome tako da treba racunati i na to, da sa sa novom generacijom grafickih karti, bar
kod te vise klase treba imati procesor poslednje generacije, ili seriju ispod.

U principu, procesor treba menjati na svake 2-3 godine, ja bih radije na svake 2 godine ali obzirom da su pomaci mali a da su cene visoke to se ne isplati, samo iz tog razloga.
Mnogi kupuju nove graficke karte na starijim platformama i naravno da ce imati slabije rezultate i potencijal da se dobije usko grlo.

To naravno stoji, evo recimo informacije za Titan P govore da će u pojedinim igrama svi trenutno dostupno procesori biti usko grlo. Što nije ni čudno jer gpu tehnologija daleko brže napreduje od CPU tehnologije. Ali opet uvek treba uračunati koliki je taj cpu bound, ako je u pitanju par procenata u 95% igara, onda to ne iziskuje promenu platforme. Svaka igra u nekom trenutku udara ili u gpu bound ili u cpu bound limit, samo je pitanje na kom fps-u se to dešava, inače bi fps bio beskonačan :)

Evo jedan mali testic,:type: koji dosta pokazuje, kakva je uloga proceva i memorija kod igara.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?336905-GeForce-GTX-980-Thread/page38, postovi #563 i #564.

Znaci, graficka 980 ( na tim klokovima sljaka skoro kao i Titance :D, da obnovimo gradivo :eyebrows: ), ......dakle, za nesto malo visi overklok procesora, malo brzu memoriju i nesto bolji IPC procesora, dobijaju se oko 12% bolje perfomanse u ova dva testa. S obzirom da postoje jos vise zavisne cpu bound igre i kada bi se koristile u testu neke klokovane 1080, 1070 i 980Ti grafe, razlike bi bile i nesto vise.

Poslednja izmena:
Ja sam bio spreman da uzmem 6700k ali kada uporedim sa 4770k i ne isplati mi se. Probao sam na kratko na i5 6600k @ 4.4 i ddr4 memorijom ali nisam video pomaka sa 980Ti, bar ne da bi primetio razliku. Kontam izgurace sa ovom serijom pa ce valjda napraviti nesto vredno prelaska.

Znaci napredujem ! :banana:

^
Nema ama bas nikave potrebe da menjas taj cpu sa necim iz aktuelne ponudom sem za neki od 6 jezgara ili ako ti za neke druge potrebe treba nesto od krakteristika novih maticnih ploca... Na istom kloku sve je to manje vise isti u igrama.

Da kontam, al posto sam na integrusi bilo mi smor pa se setio da imam novo napajanje i ramove od pre par meseci pa uspeo lagano klok na 4.2 konacno, 3.9 fiksno sam drzao. Znam da je to 1fps u najboljem slucaju ali je ipak bilo do napajanja. 1.216v u cpu-z, manje je u biosu, ring ostao 3.5 al kontam to je nebitno.. 30 minuta u p95v266 sve regularno. 74c max na 2 jezgra, 72c max na ostala 2. U igrama i renderu ne prelazi 60/62c normala :banana:

cpu oc.png

Nema vise offtopica od mene ! Idem da uzjasem konzolu dok mi ne stigne 1070 pa se javljam.

P.S Ako neko zna do cega je ovo, neka mi pise na pm da ne saramo u off, kontao do grafike ali je bilo i na 770/970/980Ti, i jos sto je najjace ! Pojavilo se isto i na novom zeninom kompu iz prve na prvom startu 4460/r9 380 haha :)

O ovome pricam

UEFI boot Windowsa. Da imaš Legacy boot vidio bi samo Windowsov logo. Pogledaj u podešavanjima UEFI-ja šta možeš da uradiš po tom pitanju.

Poslednja izmena:
Malo sam testirao ovu 980Ti Hybrid, u odnosu na ovu 1080 G1 od @*******og...

Klokovi 1525 - 8.100mhz, na 1.243v. ( moze i bios na 1.274v, verovatno bi klokovi bili na oko 1.550mhz )
1.png 3.jpg 4.jpg

Kod overkloka razlika 1080 vs 980Ti je :
3D Firestrike oko 11%
Hevaen 4.0 oko 13%
Velley 1.0 oko 3%......ovde je nesto manja razlika nego sto je u proseku,.... verovatno je rezultat za 1080 nesto 'problematican', :trust:.......Otprilike, 980Ti na oko 1.600mhz, bi bila skoro izjednacena sa klokovanim 1080 kartama...

Poslednja izmena:
Pa veci je klok karte nego kod mene za 980ti za oko 5% i sigurno stabilan na 1525mhz, uz to moze da se desi da je mozda malo i veci kao sto moze da se desi da je kod mene mozda malo i manji posto msiab ne cita klokove u 1mhz tacno a sledece vrednost ispod 1467mhz 1443mhz, tako da je ralni boost klok negde izmedju kao sto je kod tebe verovatno negde izmedju 1525 i 1550, e sad dodaj tu razliku na moje rezultate u istoj rezoluciji pa ces videt da je to isto ;) Koda si zaboravio koliko dobro 980ti skalira pri overkloku...

Naravno, stvarno skalira fantasticno sa overklokom, cela Maxvell serija...

Samo sam hteo da uporedim kako se 'nosi' 980Ti sa 1080 kod overkloka.
Odradio sam Tomb 2013, Ultimate, klok 1.551 - 8.080mhz, custom bios, voltaza 1.255v :
TombRaider_2016_08_13_11_20_22_638.jpg

Razlika, za avrg. fps 10%, za minimalni fps je oko 8%.
Ipak, je 1080 bila zacenjena sa cenom kad je pocela da se prodaje, sa ovim perfomansama u odnosu na 980Ti i cenom koju imaju 980TI i 1070 karte, ipak je, realna cena za ovu karticu oko 650 - 700E za razne custom modele.....:trust:

Sa kojim ovim performasam ? To je par testova koji pokazuju nesto, neku okvirno razliku koja u buducnisti moze samo da bude nesto veca a kako za sad stvari stoje razlika je nesti malo veca u dx12 nego sto to moze da se vidi iz dx11 testova, ali sve u svemu ova karta ne bi trebalo da kosta vise od 600e...

Nazad
Vrh Dno