Šta je novo?

100mbit vs Gbit LAN

J__

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Kucna mreza, 6 racunara bez servera. Interesuje me koliko bih realno dobio prelaskom na gbit lan [prenos vecjih fajlova], 1 od 6 racunara ima 100mbit adapter dok su ostali gbit. Razmisljao sam da pazarim US Robotics 8portni gbit switch. Kakvih eventualnih problema mogu imati prilikom prelaska na brzu mrezu? Sta je sa kablovima?

pozdrav :wave:

Trebalo bi, po mogućstvu, da uzmeš kablove klase 6, ali će raditi (malo sporije) i sa kablovima klase 5. Realno, trebalo bi da dobiješ 3-6x bolji transfer rate (toliko sam ja dobio u mom slučaju, ne mora da bude tačno), s tim što nisi pomenuo sledeće-koji je red veličine fajlova koji će ići preko mreže?

Naravno, onaj računar koji ima 100mbit će imati komunikaciju sa svim ostalima zakucanu na 100mbit.

fajlovi od 1mb do par gb

Kako to da CAT5 kablovi imaju sporiji protok od CAT6? Mislim, nakaceni na klasicnu giga kucnu mrezu, ne teorija o mogucim plafonima.

Poslednja izmena:
U cemu je razlika?

nema razlike, dakle 5e kablovi super rade posao :)

OK, porucio sam AT-GS900/8E, nadam se da ce vrstiti posao ;)

Trebalo bi, po mogućstvu, da uzmeš kablove klase 6, ali će raditi (malo sporije) i sa kablovima klase 5. Realno, trebalo bi da dobiješ 3-6x bolji transfer rate (toliko sam ja dobio u mom slučaju, ne mora da bude tačno), s tim što nisi pomenuo sledeće-koji je red veličine fajlova koji će ići preko mreže?

Naravno, onaj računar koji ima 100mbit će imati komunikaciju sa svim ostalima zakucanu na 100mbit.

Gigabitni ethernet projektovan je da radi na CAT 5E ne na CAT 5. Moze i CAT 6 niko ti ne brani :)

U poslednjih 5-6 godina svi CAT5 kablovi u prodaji su u stvari CAT5e. Naleteti na stari (cisti) CAT5 danas u nekoj radnji znaci biti zesci baksuz. Sa obicnim gigabit switchom/routerom i gigabit karticama ne bi trebalo da ima nikakve razlike u brzini. Ima kada se ide na 10 gigabit mrezu ili kada kabl treba da prolazi pored neke teske masinerije koja proizvodi suvise shuma kablu.
Pored toga - gigabit u half duplexu znaci 125MB/s (ako ne racunamo razne overheadove protokola), a to dalje znaci da ti treba one helluva fast hard disk da to postigne, pre nego sto se sapletes o ogranicenje.

Ako planiraš samo LAN sa ovim računarima, switch će raditi posao OK. Kablovi gledaj da su min UTP cat 5E (može i više).

Ako planiraš i izlaz na net za ovaj LAN, bolje vidi i neki ruter.

Idi slobodno na Gigabit LAN, ako ti finansije dozvoljavaju. Ja sam u praksi svakodnevno postizao oko 45-50 MB/s transfere u Gigabit mrezi (oko 400Mbit), cak je bilo preko 2 switcha izmedju mog racunara i "servera" (Cisco switchevi, naravno :d)

Poslednja izmena:
Pazario sam Allied Telesyn GS900/8E radi odlicno, primetno brze u odnosu na stari tromi 100mbit switch. Hvala svima na pomoci.

Nazad
Vrh Dno