Šta je novo?

10000 dinara za kompjutersku obradu podataka

Učlanjen(a)
05.12.2013
Poena
150
Pozdrav svima!
Eto tako, dobih ja juce ponudu za posao u drzavnoj instituciji. Na birou sam vec 5 godina, a inace radim freelance poslove zadnjih 7-8 godina, nije mnogo para, ali bar ima za 'leba. U par navrata sam konkurisao na par programerskih/dizajnerskih poslova, ali nista od toga. Juce se desi da me nadje poznanik i uputi, po preporuci, na to i to mesto drzavne institucije. U medjuvremenu, poznanik se cuo sa bajom te institucije i zavrsih na razgovoru sa njim. I krene meni baja da prica kako njegova institucija otvara par novih odeljenja i treba novih kadrova, a posebno kompiJuterskih strucnjaka i informaticara. Na pitanje koja se to konkretno radna mesta kompjuterasa otvaraju, doticni baja je samo odgovorio " radna mesta vezana za informatiku". Mmmkay... Onda sam dobio papiric na kome pise sta trebam doneti od dokumenata i to predam pravniku u susednoj kancelariji i da uplatim 10000 dinara na ruke tom istom pravniku - razlog komjuterska obrada mojih podataka i provera da nisam osudjivan ili nesto slicno, i da dobijem priorite u odnosu na ostale kandidate(!?). Dobicu pisanu potvrdu da ce mi taj isti novac vratiti dogodine, kad me budu pozvali na zvanican razgovor za posao... WTF??? Jos lik krene da me ubedjuje da je to tako po (nekim) pravilima i da se to svuda placa, propisano iz ministarstva. Naravno, razgovor je bio poverljiv u 4 oka, ne smem nikome da kazem.

Pitanje: Da li to nesto novo ili ja nisam dobro upucen ili sam stvarno magarac? 10000 dinara za unos podataka u kompjuter i proveru krivicnih dela???

Ovo je neviđen bezobrazluk za kakav do sada nisam čuo - legalizovan mito i korupcija, klasična iznuda!
Ali me uopšte ne iznenađuje, s obzirom u kakvoj tvorevini živimo...

Poslednja izmena:
Bogme, za ovakav slučaj još nisam čuo. Ili je suma 1000 i više €, da bi imao "prednost" ili je uopšte nema, 10k dinara je baš neobično. Mislim da te lože, plaćanje bez bilo kakve potvrde u državnoj instituciji sigurno nije po pravilima. Traži da vidiš dopis iz ministarstva kojim je to propisano.

mora biti neka prevara... dobro razmisli.

Policija ne goni za prevare manje od 20000 :D

Dajte coveku neke pare na "ruke" :d
Za sve sto nam se desava krivica je samo nasa.

Policija ne goni za prevare manje od 20000 :D

promenjen zakon sad je 5000din valjda ....

koliko sam upucen u drzavne konkurse .... npr kandidati kad idu na lekarski pregled sve placaju sami, a onima koji su zaposleni se to posle refundira, u svakom slucaju ako imas i ako ti bas treba posao daj baji 10000din ali snimi razgovor dok "potvrdjujes dogovor" sa istim ;) ako pokusava da uzme pare da bi te zaposlio .... treba da trune u zatvoru jedno 10 godina majmuncina odvratna, klosar kao i ostali na grbaci naroda samo gledaju gde da ukradu, a jedino im je bitno kako izgledaju na poslu i gde se dobro jede kad idu na teren.

Hvala svima na odgovorima, sve sto ste napisali sam hteo da cujem. Napravili me na magarca, pa rekoh da proverim da li su u pravu... *ebi ga, ponada se covek na kratko da mozda konacno dobije neki normalan posao, ali za trenutak ponese te masta o necemu boljem, pa zaboravis da zivis u crnoj rupi od drzave. Za to vreme, vec ti porastu usi i drugi te upravo gledaju kao magarca koji ne zna, pobogu, da to tako funckionise u jEvropi i po zakonu i propisima moras da platis...

Edit: Ne placam nista, niti Boze daj da konkurisem, svaki dinar mi znaci, stekam koliko mogu da zbrisem iz ove zemlje, bar za kartu u jednom pravcu...

Poslednja izmena:
Eto gde zivimo, gde normalan covek da bi podelio ovo sa nama mora da pise iz straha pod novootvorenim nalogom,
dok kriminalac trazi mito javno i bez blama.

Ma to Dragan Torbica i onaj Djordje Cvarkov mute, da zamene Boskica.:)

A da svi pobegnemo? organizovano.:)

Eto gde zivimo, gde normalan covek da bi podelio ovo sa nama mora da pise iz straha pod novootvorenim nalogom,
dok kriminalac trazi mito javno i bez blama.

Upravo to, zaboravih da se izvinim moderatorima. Clan sam od 2007-e, retko kad pisem, ali svaki dan citam forum i dosta ljudi zna za moj nick, ne bih da se izlazem neprijatnostima.

Pa, ako das, onda stvarno i jesi magarac.
10.000,00 je bas dobra cifra, mnogi za to nece ni potezati nesto da traze nazad, prijava ne prodje, i pojeo vuk magarca, tj ~100e.
...
A razmisli, koliko ti je taj i prijatelja, mada u zemlji gde se najmanje 80% ljudi rodi sa genom za korupciju, sve je diskutabilno, nekom je to sasvim normalno, meni nije, iskreno receno.

******izam jeste to sto traze i ne znam kakav posao je u pitanju kao i to koliko je sigurno da ce bas tebe primiti na to radno mesto,mada bi ja rizikovao 10k din za posao u drzavnoj firmi :) ovog trenutka

Reci NE! Nemoj da budes u onih 750000 :)

Kad smo vec kod namestacina i prejeb*tina, pogledajte ovo. Naime, radi se o tome da je novinarima Juznih vesti dostavljen spisak zaposlenih koji ce biti primljeni u nisku Opstinu Medijana i pre nego sto je konkurs raspisan. Trazili su se pravnici, a jedan od primljenih je dramaturg(?!). Dakle, place mi se gde zivim! :wc:

Ja prvi put cujem a ovakav namet. Drzava jeste lopovska ali meni ovo smrdi na prevaru osmisljenu od tog lika koji ti trazi pare.
Ako mislis da nije prevara trazi mu broj ziro racuna na koji ces uplatiti lovu i/ili napravi neki dil da ako te prime npr mu das celu prvu platu ili nesto sl.
Nije moralno, posteno ali sta ces, danas je takvo vreme da nema sanse da udjes u drzavnu firmu kakve god kvalifikacije imao.

Ako hoces da se zaposlis u drzavnoj instituciji potrebno je da pribavis određene dokumente definisane zakonom. Te dokumente pribavljaš u opštini (izvod iz matične knjige rođenih, državlajnstvo) a iz suda pribavljaš dokument da se ne vodi krivični postupak protiv tebe itd. Skoro svi dokumenti se izdaju besplatno ukoliko naglasiš da ti trebaju za konkurs za posao. Sve ove dokumente prilažeš konkursnoj komisiji uz biografiju i oni tada vrše odabir kandidata. Ne znam šta on ima tebe da proverava i obrađuje bilo kakve podatke, on to ne sme da radi, postoje institucije koje izdaju potvrde. Ponavljam da je za konkurse većina dokumenata besplatna.

Potpuno identičan post sam napisao, uz dodatak da prijavi u mup i dobije obelezene novcanice... ali nekom od moderatora je to smetalo pa mi je izbrisao post.

Kolateralna steta Antonio, kolateralna steta, nadam se da ce kolega da vrati neduzni post.

potrebna je akcija:

^

Sjajna stvar, preporucujem svima da ovo do kraja odgledaju!

Nastrada jedan moj i jedan Canetov post, ni krivi, ni duzni. :D
Stao mi mozak juce, bezveze sam se iznervirao, inace, po zavrsetku studija vec sam bio radio u jednoj drzavnoj firmi, ali sam dao otkaz posle godinu dana. Dosao sam do toga da mi lekar prepisao Bensedin i poceo sam da grickam nokte, sto pre toga nikada u zivotu radio nisam. Birao sam izmedju para i zdravlja i izabrao ovo drugo.
@ Antonio, radebojic
Znam ja to, nego me napravise na budalu u sred bela dana, da ja ne znam kako sistem funkcionise i da je to "po zakonu" da se plati i da to svako radi. Da sam i odneo obelezene novcanice, cisto sumnjam da bi taj zaglavio na robiji... Ne pada mi na pamet ni 1 paru da im dam, jedino sto mogu da kad ih sutra sretnem na ulici napusim ****em.
@ A M G
Upravo je i ovaj moj slucaj sa Juga...

Mislim da bi trebalo da slucaj prijavis policiji, jer sto vise gledamo na drugu stranu i ono sto nije normalno prihvatamo kao normalno, to cemo vise tonuti, ako ima gde. Jednostavno, takve bitke krecu upravo od tebe ili mene, od pojedinaca, puno takvih pojedinaca moze da promeni nesto.

Pa napisi konkretno koja je drzavna institucija u pitanju, kako se zove covek koji ti je trazio 10.000 din, pa da vidimo sta se desava... Evo, ja cu prvi da ga zovem, da vidim o kakvom se novcu radi :)

E jes, pa da ti dobijes posao! :)))))

Realno, covek sto radi "po nalogu ministarstva" je zasluzio da makar osvane u jutarnjem radio programu.

Kad može predcednik from Bajčetina, može i ovaj po nalogu ministarstva. Pa da mu se Dare i Mare naj... mile mame...
Ako si već odustao od posla daj da vidimo ko je faca.

Sa zadovoljstvom bih objavio ime(na), ali moram sutat' bolan, zbog "prijatelja" po cijoj preporuci sam isao da vidim za posao. Koliko je i on tu umesan, utvrdicu danas posle susreta sa njim, kad mu budem pomenuo da sam pustio u etar "tajne razgovore". Cak i da objavim, na kraju opet bi oni bili cisti i posteni, a ja bih ispastao na kraju. Ionako mu je predsednik stranke premijer i ministar policije... ;)

Samo da primetim da si i ti isao tamo po "preporuci" i "preko prijatelja". Ako ćemo da se borimo protiv korupcije, hajde da budemo do kraja iskreni. Da si dobio taj posao, a da ti nisu tražili pare, zato što te je prijatelj "preporučio" ni to ne bi bilo fer. Ovako je samo slika još tužnija što neko ko ima stalni posao rizikuje da ga izgubi za 10000 dinara, nema nama spasa nikako.

p.s. vrlo dobro znam gde zivim, da je tako svuda, da se cesto ljudi zaposljavaju preko preporuke itd, ne treba mi to objasnjavati

A kako se drugacije danas nalazi posao u drzavnoj instituciji? Da nije on, neko drugi bi.. sa ko zna kojim znanjem. Preporuke su nesto normalno i u drzavnoj i u privatnoj firmi, i kod nas i preko. Imas ljude koji ne zaposljavaju po konkursu nego samo po preporuci. Mito=trazenje para bez ikakvih tragova da si ih dao, moze da bude i prevara...

Moderatori su bas efikasni, zbunih se kad videh koji je poslednji komentar :p

Nego, neko pomenu da se izvodi ne placaju. Ne bih bas rekao da je tako, bar u mom kraju, bez obzira za sta ti treba izvod.

Nazad
Vrh Dno