Šta je novo?

10.7.3 firmware update, early & late 2011 MBPs - katastrofalno iskustvo

ays

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2009
Poena
200
Evo ovako...

Sinoc sa uradio update na 10.7.3, posto je proslo dovoljno vremena i dosta njih su odigrali, savrseno, ulogu beta testera, pa sam smatrao da bih mogao da uradim update.
Nakon uspesnog uradjenog update-a, Software Update mi je ponudio da uradim update firmware za moj MBP(iz naslova), smatrajuci da nece biti nikakvih problema, uradio sam isti.

Sistem se restartovao 2 puta, kako i treba, pistao je, kako i treba i krenuo je da se dize sistem... i tako je ostao.
Pokusao sam sve moguce opcije, medjutim, firmware update je zakljucao moj SSD i nisam nista mogao da uradim po tom pitanju, osim da uradim novi install.
Podatke sam izvukao, posto ni Target mod nije pomogao, uz pomoc ove alatke:
http://www.catacombae.org/hfsx.html

Iako je iz 2008, radi savrseno i uspesno sam pokupio sve podatke/dokumenta sa SSD, pre nego sto sam uradio novu instalaciju Lion-a. Radim redovni backup, ali nisam uradio backup pre update-a, moja greska koja se vise nikada nece ponoviti.

Savetujem vlasnike svih early i late 2011 modela MBP-a da preskoce update firmware ili da barem urade time machine backup kompletnog svog account-a, pre nego sto puste da se isti odradi.

Toliko od mene.

p.s.
Kome je, kao meni, malo postalo muka da ga Apple tretira kao beta testera, neka digne ruku. :d

Poslednja izmena:
Hmm, sad vidim da nisam jedini koji se preznojio kada je update-ovao firmware:)
Ja imam MBP 13" early 2011 sa SSD-om i kada je krenuo da update-je firmware prvo mu je trebalo jedno 5-6 puta da krene instalacija (tu je već krenulo preznojavanje), a onda i 10-ak minuta da se sistem podigne (stajala samo jabuka i vrteo se kružić unedogled).
Ali ja nisam imao problem sa prepoznavanjem SSD-a, čak mi se sada sistem za nijansu brže podiže nego pre.
Ipak, ovaj firmware update definitivno nije trebao da izlazi sada, previše ljudi ima problema posle update-a.

jesi li ti ays na silu u nekom trenutku ugasio MBP?

i ja sam vidjao Mac OS X update koji je drljao po 20 minuta na sivom ekranu samo sa kruzicem... jednom sam ovo prekinuo na silu i posle toga sam morao ponovo da instaliram Mac OS X tako da sada uvek ostavim upaljen racunar pa nek radi koliko mu treba :)

btw sta ti znaci: "zakljucao moj SSD" ??

@RingeRaja, cekao sam i ja nekih 10min a onda se u potpunosti ugasi racunar.

@kovacm, nisam prekidao nasilno, sam se prekinuo... a za SSD, pa "zakljucao" se tako da nisam mogao da ga mount-ujem u Recovery Mode-u sa Disk Tools niti da uradim Repair ili bilo sta drugo, samo da uradim reformat/partition.

Na kraju se ispostavilo da je i sam SSD nastradao, tacnije juce mi je samo nestao kompletan Documents folder, Sparrow crash-ovao i pojavile se tanke crne linije po ekranu i onda se ugasio MBP, sve u roku od 15s i to pred mojim ocima.

Trenutno nisam siguran da li je update firmware-a prso zbog SSD-a ili je SSD crko zbog firmware-a.

U svakom slucaju, SSD je poslat na reklamaciju, uzeo sam WD Black 500GB 7200rpm i radi sasvim pristojno, naravno, ni blizu kako radi sa SSD-om ali nije ni spor kao sto je bio sa originalnim Toshiba hdd-om. ;)

Poslednja izmena:
Meni se isto sam od sebe "raspao" Intel 80GB SSD. Iz cista mira nije hteo vise da podigne sistem jedno jutro. Morao sam da ga fomartiram. Evo i dan danas radi normalno. to mi se desilo pre jedno 1.5 godinu... koliko se secam nisam nista posebno radio, nikakav update, nista, jednostavno je pobrljavio.

Ne znam i pravo da ti kazem ne zanima me.

Kad se vrati sa reklamacije, videcu koji su SSD poslali, pa cu dalje odluciti dal' ce se pojaviti novi oglas ovde na benchu za Kingston SSD ili cu ga ubaciti u MBP...

hm, interesantno. Posle ovog vašeg iskustva ja sam odustao od ovog updatea, ali me interesuje, pošto vidim da vi svi furate ssd diskove, što kod mene nije slučaj, da nije nešto do njih ?

Znaci nisam jedini koji se preznojavao. Ja sam skinuo FW update, pustio ga, MBP se resetovao 2 puta, zvizdao i onda nista... bootovao se narednih 10 minuta a ja nisam vala hteo nista da diram kontajuci da e vrti neki uzasno komplikovani proces u pozadini cim mu treba toliko vremena. Nakon 10 minuta straha, sve je doslo na svoje i masina radi.

^ ...da, ima tako tih ******skih updejtova od po pola sata ... UVEK je najbolje ostaviti masinu da radi ma koliko trebalo jer nasilno gasenje ce u 99% slucajeva da s**** sistem.

hm, interesantno. Posle ovog vašeg iskustva ja sam odustao od ovog updatea, ali me interesuje, pošto vidim da vi svi furate ssd diskove, što kod mene nije slučaj, da nije nešto do njih ?
Ja nemam SSD i sve prošlo glatko, trajalo sve ukupno 10 minuta.

Ja imam SSD u Early 2011 MBP ali prošlo je sve ok. Nisam ni video da ljudi imaju problema sa time.

heh... ovde pola foruma danas ima Mac... :) skoro kao na elitesecurity :D

samo da se neko ne cudi sto Apple zaradi na Mac racunarima vise nego Dell, HP, Acer, Lenovo... zajedno :) :p

Mda... imam mac, službeni. Bolje da ne znaš kolko sam zadovoljan njime. Da ne pravimo sada ovde flame i offtopic.

...ne verujem da si zadovoljniji od kutije! :D

btw gde radis kad ti je Mac sluzbeni laptop koji nisi hteo?

Sinoc sam uradio isti proces... sve je proslo kako treba i trajalo je 5minuta, sa dva restarta, pistanjem i svim sto idem uz FW update.

Naravno, ovo je ponovoljeno na drugom/novom Kingstom SSD V200+ disku i sve radi kako treba. Ne znam da li je sa proslim bio neki problem, pa je to dovelo do pucanja update-a ili je update zeznuo SSD... u svakom slucaju i ne zanima me preterano.

Jox, iskuliraj. Nista nije tendeciozno, samo me interesuje koja je to firma gde su Macovi sluzbeni laptopovi.

Iskreno, interesuje i mene. Jedna od firmi koja zaposlenima kupuje MBPove (15''?) je Vast.
Ne brini se za kuliranje...

U firmi gde ja radim nude nam da biramo izmedju Dell mobile workstation(e5420 latitude laptop + U2312m x2), Dell Workstation(Precision Tower + u2412m x2), MacbookPro + Dell monitor(u2412m) ili iMac 21(niti jedan 27). Firma je iz Australije. Na mom radnom stolu se nalaze iMac21, u2412m(povezan na iMac i Precision Towe) i moj MacbookPro.
Video sam u nekoliko oglasa za posao, uglavnom predstavnistva stranih firmi(citaj outsourcing) gde vas odmah pitaju na kojoj platformi zelite da radite.
Firme se bave web development poslovima. Bio je i oglas za Ruby On Rails dev-a, gde je, logicno, Mac default opcija. ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno