Šta je novo?

1 zvucnik nece a ostali rade

unnamed

Čuven
Učlanjen(a)
18.06.2005
Poena
630
Sistem je Genius 5.1 sistem. Radili su svi dobro negde oko godinu dana a onda je jedan prestao da se cuje a na njegovo mesto drugi rade. Njegovo mesto je bilo odmah pored zvucnika od starog stuba koji je dosta jaci :smoke:
Da li ima spasa zvucniku?

e vidish ja imam slichan problem..imam genisu 5.1 hw 3600w(oni drveni),negde oko 2,5godine koliko mi se chini , i do pre nekih pola godine radili su ok, medjutim odjednom nece da mi radi zadnji desni, tj. radi ali jako slabo, skoro kao da je iskljuchen...e sad kad njega ubem u bilo koji drugi port za druge zvuchnike, on radi, znachi zvuchnik je ispravan tako da sumnjam na ulaz za zadnji desni..e sad pre par meseci ja neshto izvukao sva tri kabela iz zvuchne kartice na kompu (sb live 5.1), i kada sam ih polse vratio, on je proradio, znachi opet su svi zvuchnici shljakali...ali je vremenom opet zadnji desni otkazao tj. jako se slabo chuje....e sad ne znam da li je mozda do zvuchne neshto ili do ulaza za zvuchik u vufer...

i eto danas mi proradio ovaj zadnji desni shto nije radio par meseci hehe.....chudna je ovo tehnologija

Kod mene jos nista :smash: . Mozda mu se nesto desilo sa magnetom jer je bio pored drugog zvucnika i samo njemu nesto fali. Uopste ne ispusta znake zivota

Mares je napisao(la):
i eto danas mi proradio ovaj zadnji desni shto nije radio par meseci hehe.....chudna je ovo tehnologija
Hladni lemovi? :eyebrows:

unnamed je napisao(la):
Mozda mu se nesto desilo sa magnetom jer je bio pored drugog zvucnika
Nemoguce!

A da ti lepo proveris kablove, pretpojacalo, izlazni stepen, pa sam zvucnik, da vidis gde gubi signal?

Ovo se drugaru isto desilo samo kad je pao napon .....Pa kod majstora bato...

Ne salim se ponesi samo wofer kod nekog majtora da pregleda u njemu je sve.

Ja bih takodje proverio kablove...

unnamed je napisao(la):
Kod mene jos nista :smash: . Mozda mu se nesto desilo sa magnetom jer je bio pored drugog zvucnika i samo njemu nesto fali. Uopste ne ispusta znake zivota
Da bi bio siguran da li ti je zvucnik riknuo uradi sledece. Uzmi neku ispravnu bateriju po izboru 1.5v AA ili AAA tipa ili od 4.5V ili 9V koju imas pri ruci. Uzmi dve zicice i vezi ih za krajeve zvucnika odnosno prikljucak na + i - na bateriji. Zvucnik ako je ispravan mora da zakrci i tako pokaze da je ziv.
Ajd prvo to probaj pa da vidimo sta dalje moze da se uradi. :wave:

Nemoj bateriju preko 1.5V mozes vrlo lako ostetiti zvucnik. Taj trik sa baterijom se inace koristi da se odredi jesu li zvucnici u fazi.

bruyoni je napisao(la):
Nemoj bateriju preko 1.5V mozes vrlo lako ostetiti zvucnik. Taj trik sa baterijom se inace koristi da se odredi jesu li zvucnici u fazi.
Ne nemoze ostetiti zvucnike. Trik sa baterijom moze da se upotrebi da se vidi da li su zvucnici u fazi kao i da li je zvucnik ispravan. Ako kalem ili zavojnica u zvucniku nije u prekidu zakrcace zvucnik u suprotnom nece.
Pre dvadesetak godina rucno sam pravio pasivne HI-FI dvosystemske zvucnike. Na skretenici 12db po oktavi za visokotonac stavljao sam kondenzator 2.2mF 100V probojnog napona za jednosmernu struju. Pa ti sad vidi koliko volti uleti u zvucnike pri maksimalnoj pobudi. ;)

Meni jednom davno rekose samo od 1.5V jer jace moze da pocepa membranu. Pravo da ti kazem nikad nisam ni isprobao sa necim jacim od 1.5V (i to obicno neka skoro ispraznjena sto jedva sat pomera) i uvek se pokazala dovoljno da uocis na koju stranu ide membrana.

Kako bilo, nek proba pa nek javi kako je proslo :-devil-:

Poslednja izmena:
bruyoni je napisao(la):
Meni jednom davno rekose samo od 1.5V jer jace moze da pocepa membranu.
Pa sta da ti kazem? Lagali su te :-devil-:

Kako moze da pocepa membranu sa 9V? Jesi li ti to ikada video? Moze samo da se membrana digne, ili uvuce, zavisi kako si ubo polaritet. I moze kalem da se greje, ali to je vec druga prica, ali nece nista biti sa 9, ne boj se.

astrolog je napisao(la):
Zvucnik ako je ispravan mora da zakrci i tako pokaze da je ziv.
Ajd prvo to probaj pa da vidimo sta dalje moze da se uradi. :wave:
Nece, probao sam sa baterijom od 1.5V i sa onom cetvrtastom od 9V ali nece da krci

a, jeste li proobali da stavite neke nove driver-e? :eyebrows:

unnamed je napisao(la):
Nece, probao sam sa baterijom od 1.5V i sa onom cetvrtastom od 9V ali nece da krci

Ako možes da otvoriš zvučnik pa da to isto probaš direktno na klemema zvučnika, možda se samo olabavila ili otkačila neka veza unutra, što lako može da se desi ukoliko vodovi nisu zalemljeni na kontaktima.

unnamed je napisao(la):
Dobro, nece da krci sto ne znaci da je smak sveta. Otvori zvucnik lagano i lemelicu u ruke. Kad se zagreje na kontaktima gde se leme + i - overi odnosno pusti da se kalaj razlije. Ovo radi brzo da ti se ne bi razlemila zica od kalote odnosno zavojnice. Sto kaze dr Tiristor mozda imas hladan lem na kontaktima u samom zvucniku. I opet probaj sa baterijom. Jednostavnije je naravno da imas unimer pa preko otpora proveravas kontakte ali i ovo sa baterijom moze biti dobro prirucno sredstvo.
Ako i dalje ne radi ( ne krcshi ) Moras da razletujes obe zice koje se leme na klemama zvucnika. Pre toga recimo lakom za nokte ( crvena boja ) obelezi jednu klemu i zicu koja se na nju lemi da bi znao da vratis zice kako treba.
Sada direktno sa baterijom i dve zice na kleme zvucnika pokusaj da dobijes a dobices najverovatnije krchanje. :wave:
PS. bilo bi dobro ako imas digitalac da postujes i sliku zvucnika kada ga otvoris.
Ako i dalje nece da radi icicemo redom sve dok ne utvrdimo gde je kvar ne brini. :)
Thriton covece kakve veze ima zvucnik koji ne radi sa drajverima. Zvucnik nije kompjuterska komponenta pa da mu trebaju drajveri. On ili radi ili ne radi. :d
Zvucnik imas u TV-u, mini liniji, u automobilu, tranzistoru.....
Pa neces valjda kad rikne U TV-u da pokusas da mu podignes drajvere? :wall:

Mozda covek mislio na zvucnicke drivere :p ali ja kontam da je ko sto Astronom kaze spala stopica od vibracilja. Ili mozda ce u tezem slucaji biti potrebno da odnese da mu namotaju zvucnik.

Poslednja izmena:
bruyoni je napisao(la):
Mozda covek mislio na zvucnicke drivere :p ali ja kontam da je ko sto Astronom kaze spala stopica od vibracilja. Ili mozda ce u tezem slucaji biti potrebno da odnese da mu namotaju zvucnik.
A kakvi so tu zvucnicki drajveri? :d To ne postoji niti ce postojati. Ponavljam zvucnici sa svojim pojacalom nisu kompjuterska komponenta cim ih mozes recimo prikljuciti na DVD plejer. :) :D
Postoje drajveri ali za zvucnu karticu ali ona je kompjuterska komponenta i treba razlikovati ove dve stvari. ;)
Ovde ocigledno ne radi zvucnik a ne zvucna kartica cim ne reaguje na napon iz baterije. Negde postoji prekid i nadam se da ce mo ga pronaci i resiti stvar. :)

astrolog je napisao(la):
A kakvi so tu zvucnicki drajveri? :d To ne postoji niti ce postojati. Ponavljam zvucnici sa svojim pojacalom nisu kompjuterska komponenta cim ih mozes recimo prikljuciti na DVD plejer. :) :D

Sta ga znas! :bottle: I onomad je samsung izbacio ves masinu koja je imala vezu sa netom da radi update programa za pranje :crash:

Aj sad ozbiljno... da pomognemo coveku
pala mi na pamet banalna stvar, kad nema bas nikakve reakcije na bateriju mozda se kabel negde unutar izolacije precviko, ako je bio negde ostro savijen. Probaj unimerom da ispitas... mada sve smrdi na spale stopice.

Poslednja izmena:
Ljudi, morate shvatiti da nisu svi kvarovi u elektronici kontakti, osiguraci, stopice, hladni lemovi, otkinuta zica... Sve zavisi od opisa kvara, tj. kako se pokvaren uredjaj ponasa. Pisao sam pre par meseci kako se sredjuje zvucnik u jednoj temi na ES-u pa cu quote-ovati ovde.

dr.Tiristor AKA dr.NPN je napisao(la):
Uzmes aceton, namazes vesanje, da bi se lepak rastopio, i odvojis vesanje od metalnog dela zvucnika.
Isto to uradis sa donjim delom membrane. Ono reckavo zuto, opet namazes acetonom, da bi ga razdvojio od metala. Znaci namazes, sacekas pola minuta ili duze i odlepljujes. Ako zapne negde samo trpaj aceton, ali ne preteruj, uzmi cetkicu sto si koristio u osnovnoj za likovno i gas.

Kada skines membranu, videces namotaj. Pogledaj da li je izgoreo, ako nije trazi fizicka ostecenja na kalemu. Ako ih nema, onda si ubo premiju. Trazi mesti gde ti je pukla zica, moguce je da je i pukla pletenica {dovod} ili zica od kraja pletenice do pocetka kalema.

Ako nije pukla pletenica ili zica, ili, ako je namotaj izgoreo, onda moras motati.

Znaci odvijes tu zicu {brojis krugove} i pamtis koliko ih je bilo jer ces toliko i da vratis. Ako je kalem pukao i izgoreo i upao izmedju magneta i mekog gvozdja, onda skini preostalu zicu i kupi negde zicu novu. Ponesi parce zice sa basa da ljudi mogu tamo da premere, da znaju koju da ti daju.

Kada vec ne znas koliko je navojaka bilo, znas koliko je slojeva bilo. Znaci motaj od pocetka gde je bila zica {to se bar lako vidi, do kraja, pa opet isto samo unazad ako je bilo dva sloja i tako...}!

Kada si ga namotao uzmi unimer i izmeri otpor. Treba da dobijes oko 4, 6 ili 8 oma, problizno, zavisi i od preciznosti unimera!

Krajeve vezes sa pletenicama, gde je zica i bila vezana pa stavis lepak da se to ne pomera, da ne pukne od vibracije, a takodje namazes i pre motanja kalem.
E sad kada si to zavrsio, i kada se osusilo, uzmi lak za kosu i lakiraj kalem dobro da slucajno ne popusti i da ti ne sklizne.

Kada se osusi mozes pristupiti vracanju membrane na mesto.

Skines kalotu {ako je do sada nisi skinuo} i uzmes nesto tanko tvrdo {kada nemam nista drugo pri ruci pomaze i film od fotoaparata} i ravnomerno postavis izmedju kalema i mekog gvozdja u centru zvucnika. Namazes lepkom membrane i kuciste zvucnika i sacekas da se osusi. Kada se osusi, izvadis film {ili sta si vec stavio} i dizes sa po dva prsta membranu iznutra da vidis da li cese. Ako cese aceton, skines i ponovis postupak {bez motanja, naravno} i tako u krug dok ga ne centriras dobro. Mozda ti uspe iz prvog puta, a ako ne nemoj da se razocaras probaj opet.
Ako ne cese vezi na liniju za proveru, ako ne cese pri vecem hodu membrane, vrati kalotu, ostavi ga jedan dan da se potpuno osusi i vrati u kutiju. I ima da radi.

E, ovako ja godinama motam zvucnike, u poslednje vreme samo sebi po potrebi, a retke su prilike... A nekada je to bilo svakodnevno, pa sam ostao bez komplet opreme tj. bez servisa....

Nazad
Vrh Dno