Šta je novo?

1 pitanje i 1 problem

• Začetnik teme Začetnik teme Goxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
1.Pitanje: Cemu sluzi NTRLD jer mi je skoro prijavljivao taj fajl kao mising i posle par reseta sve se vratilo u normalu. Drugar mi je skoro imao slican problem i ispostavilo se da mu je vrisno HDD. Ja sam gledao neki video sumnjivog kvaliteta, culo se da je nesto puklo, sve se zamrzlo i posle reseta NTRLD Mising... itd. Par reseta za redom i sve se normalizovalo i nije prijavljivao taj fajl kao misning. Ako moze neko da objasni ovo.

2. Problem> Imam problem sa bootovanjem sa CD. Iako ja lepo u BIOS-u to podesim nece uopste da bootuje sa CD. U cemu bio mogao biti problem. OBa CD-a su ispravna, rade normalno, vidi ih i windows i BIOS, ali ih kod boot-a jednostavno preskoci. To mi se jos nije desavalo. Imali neko resenje.

2. Problem> Imam problem sa bootovanjem sa CD. Iako ja lepo u BIOS-u to podesim nece uopste da bootuje sa CD. U cemu bio mogao biti problem. OBa CD-a su ispravna, rade normalno, vidi ih i windows i BIOS, ali ih kod boot-a jednostavno preskoci. To mi se jos nije desavalo. Imali neko resenje.

Mozda je tvom citacu iskljucen autoplay ?

Ako imas iskljucen Autoplay, opticki uredjaj, iz nekog razloga koji ja ne znam, zadrzi ponekad to podesavanje cak i onda kada ne radis iz vec postojeceg Win-a, nego recimo podesis sve u BIOS-u i krenes sa instalacijom drugog OS. Normalno, ocekujes da instalacija krene, ali on prijavljuje da CD nije bootabilan.
Koliko to ima veze sa teorijom, nisam siguran, ali u praksi sam to imao i kada pored postojeceg OS (u kome je iskljucen autoplay) zelim da instaliram drugi OS na drugoj particiji
Isto tako, ako recimo imas instaliran VMWare, autoplay uglavnom ne radi iako je ukljucen ...

ukljucen mi je autoplay. Nista on meni ne prijavljuje. Ja stavim first boot device - CD Rom, ali ga on preskoci, kao da ga nema. Iako ga regularno vidi i u Win-u i u BIOS-u i normalno rade sasvim ispravno

Imao sam slicnu situaciju skoro. CD sa OS-om koji je bootabilan i proveren u praksi, na jednom kompu nije hteo da bootuje. Resio sam problem ovako: podesio da je CD master na secondary grani i uradio Clear CMOS. Podesio sve u BIOS-u (i boot sa CD-a) i proradilo je bez greske.

ukljucen mi je autoplay. Nista on meni ne prijavljuje. Ja stavim first boot device - CD Rom, ali ga on preskoci, kao da ga nema. Iako ga regularno vidi i u Win-u i u BIOS-u i normalno rade sasvim ispravno

A sad nesto glupo.....covek ponekada zaboravi na to... jesi li klikno na Space tipku kad pocne da ocitava one tackice na pocetku butovanja?
Ako ne kliknes na to, on preskoci boot....***, mozda si prevideo taj detalj

nema tih tackica jer on uopste ne nudi obciju boot from CD kad treba da pritisnes bilo koji taster da krene boot

nema tih tackica jer on uopste ne nudi obciju boot from CD kad treba da pritisnes bilo koji taster da krene boot
Ako sam dobro razumeo imas dva cd/dvd uredjaja, jesi li probao u oba ij esi li 100% siguran da je cd sa koga hoces da podignes sistem bootabilan?

Poslednja izmena:
Ako imas dva opticka uredjaja na istom Ide cablu, samo iskljuci fizicki jedan ili disable u biosu, na nekim plocam oce da se zabaguje butabilni win cd ako imas dve optike.
To iskljuci samo dok traje instalacija i trebalo bi da butuje bez problema.

Inace meni BIOS, otkako sam ga flashovao sa F2 na F3 (GA Mobo) u CMOS-u ne vidi ni jedan od CD drajvova samo Hard diskove vidi. Provalio sam kako da bootuje sa CD-a. U Boot opcijama u ponudi se nalaza oba moja CD/DVD-RW drajva onako kao se zovu, tako umesto CD-Rom pod first boot device se izabere jedan od njih i tako radi.Jos jedna interesantna stvar je da ih u boot opocijama vidi samo onda kada se u BIOS-u ukljuci\Enabluje opcija "IDE/SATA RAID Function" iako meni diskovi ne rade u RAID rezimu. Ali i dalje ostaje pitanje zasto ih posle flasha BIOS-a CMOS ne vidi (mislim na CD drajvove, posto ih je pod F2 BIOS-om lepo video).

Izgleda da ih ipak vidi...mozda ne bas najjasnije ali ih naslucuje :d

... u CMOS-u ne vidi ni jedan od CD drajvova samo Hard diskove vidi. Provalio sam kako da bootuje sa CD-a. U Boot opcijama u ponudi se nalaza oba moja CD/DVD-RW drajva onako kao se zovu, tako umesto CD-Rom pod first boot device se izabere jedan od njih i tako radi...

Nazad
Vrh Dno