Šta je novo?

1 Desktop + 1 lap + 1 cable = wi-fi mrezha :)

Highl1

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
679
Ovako, planiram da preko wi-fi routera u koji cu da ubodem cable, umrezhim desktop i laptop, tako da oba mogu na net. (ako neko kaze da su kablovi i standardna varijanta jeftinija, to ne zhelim :)
Zanima me vashe mishljenje o LinkSys wrt54g, i ako je ovaj model losh, koji drugi da razmotrim?Takodje koja je cena kod nas ovog modela
Dalje, rekoshe mi da centrino svaki ima 802.11b mrezhu, te zbog toga dal treba uzeti b ili g karticu za desktop mashinu,i koju. Pored ove kartica i routera, shta mi je josh potrebno,i dal postoje neke stvari na koje treba obratiiti paznju prilikom nameshtanja te mrezhe?

Hvala unapred svima na odgovorima :)

Linksys WRT54G ili GS su dobri wifi routeri glede firmvera (ima i open verzija da se zameni original, mada za obicnog korisnika nema potrebe), ali problem je sto sa default antenama imaju relativno kilav domet. Imam kuci WRT54GS i nemam nikakvih primedbi (kartice koje koristim su doduse netgearove sa prismGT cipsetom - odlicni 54 drajveri za linux, za razliku od atherosa ili broadcoma).
Sto se kartica tice, velika vecina g kartica podrzava i b mod, a razlika u ceni je vec stvarno mala (ovde negde je i problem vec naci cistu b karticu). Orijentises se prema funkcijama koje nude provajderi kod tebe - tipa, ako nude WPA, da ga podrzava i kartica i slicno.

ma treba mi za mrezhu gajbi, ne za wi-fi net, imam vec cable
znachi da uzimam linksys?

Kazem - dobar je, samo njegove antene (koje mogu da se skinu, naravno) nemaju neki veliki domet. Meni je za po kuci naravno domet sasvim dovoljan i ne moram da razmisljam gde cu da spustim laptop (nema cak ni smetnji kada se roka u mrezi nesto sa wc sholje :d ) - pitanje je sad samo za tebe koliko su udaljene te gajbe.
Kada sam uzimao wifi ruter, gledao sam spisak opcija (wrt54gs ima sve, cak i sa defaultnim firmverom) i kako se ponasaju u praksi. Kod mnogih drugih modela/proizvodjaca je najcesca zalba da im ruter cesto dropuje internet vezu (znaci link koji ide iz njega u kablovski ili dsl modem) ili da nema neku od funkcionalnih opcija (SPI firewall ili nesto slicno). Na ovaj nije bilo nikakvih drugih zalbi osim na domet antene (mada je i to generalno bilo u g modu, a evo kod mene kuci nemam nikakvih problema). Razlika izmedju G i GS modela nije samo u tome sto GS ima SpeedBooster implementaciju, nego GS ima brzi procesor i vise memorije (znaci ukolikos stavljas neki open source firmver) - a ovde kod mene G i GS fakticki imaju skoro istu cenu.
Moras samo da obratis paznju za ove brzine preko 54Mpbs da ti treba kompatibilna mrezna karta, tj. takodje sa speedboosterom u ovom slucaju; drugi proizvodjaci guraju svoje 54+ standarde, recimo SuperG - ali oni nisu medjusobno kompatibilni (ali samo za brzine preko 54, do njih ce sve raditi po normalnom g standardu).
Generalno, taj linksysov router je vrlo dobar, linksysove kartice i ne bas nesto preterano.

ja imam wrt54g verzija 2 i sa njegovim antenama sam uspeo u b modu da uspostavim vezu sa AP-om koji je na nekih 500m od mene vazdusnom linijom. Doduse sa Firmware Version: Alchemy-pre5.2.2 v2.09.1.8sv i podignutom snagom na 64 mW. Nemam nikakvih problema sa njim, nema pucanja veze, firewall radi odlicno. Nakacena su 3 racunara na njega kablom i preko wifi-a su nakaceni na net posto mi ruter radi u klijent modu.
Obavezno ako budes uzimao uzmi gs model za kucu ako hoces da guras 108 Mb ali je problem u karticama kao sto rece silver, kolko ja znam onda moraju biti i linksys kartice, ali mislim da ce ti i 54mb biti dovoljno.

Poslednja izmena:
a silveru ako im kartice nisu neke,koje onda da uzmem,konkretno jedna pci je u pitanju :)

Ubi me, ne znam sta se sve nudi po Srbiji; ja sam licno za netgear i smc. Gledaj da se makar po standardima ti i taj tvoj komsija slozite - ukoliko imate potrebe, uzmite obojica g karte (router nesto brze/bolje radi u cistom g modu, nego u mesovitom b+g). Ukoliko vam treba za puki surf, b bi trebalo da je dovoljan (vidim da se kunu u d-link b karte - ja ih licno nisam probao). Mada, cena b i b+g karti bi trebalo da bude jako bliska; ako taj tvoj ortak ima centrino, niko tebe ne sprecava da uzmes b+g kartu i teras je u cistom b modu -> sutra kad se i on apgrejduje, samo u softveru prebacis na g i nema glavobolje.

Pazi samo jednu stvar, sve te wifi brzine od 108 Mbps rade to pomocu razno raznih trikova; na primer, ukoliko su dva klijenta tako u vezi, saobracaj se ne odvija preko routera/ap stanice, nego se uspostavlja direktna veza izmedju njih (uz kompresiju), a preko ap-a idu samo kontrolni paketi. U praksi, nema tu ni blizu 108Mbps, ista prica kao i sa teoretskom granicom za Ultra ATA-133 standarda, a hardovi rade na ~50,60MB/s. Tako da je u ovom momentu mozda bolje uzeti kvalitetnu b/g ili a/b/g kartu i voziti na standardnim brzinama (dok ne izadje recimo zvanicni 802.11n ili neki drugi standard). U slucaju da razmisljas o 54Mbps i eventualno linuxu, obavezno gledaj neku kartu sa PrismGT cipsetom (ima ovde u network sobi u stikiju ona lista wifi karti), inace ces se namuciti i najverovatnije ostati kratkih rukava.

koji bre komshija,ovo je samo za mene, tj za moju gajbu,shta te je spopao komshija,druga gajba itd :)
i kakav linux i ostali bakrachi :)

Highl1 je napisao(la):
ma treba mi za mrezhu gajbi

Iz ovog se da zakljuciti da umrezavas vise stanova.

hm, gajbi = kuci, tj za kucu :)
ne ide ti zhargon od ruke :D

Ej, nemoj svoje lapsuse da pripisujes mom nerazumevanju zargona :D Da si napisao "za mrezu U gajbi" jasno je da je u jednom stanu; "za mrezu gajbi" znaci mrezu vise stanova.

jok, vidi se da si gastos, bash se kazhe za mrezhu gajbi sada :D
ubila te nemachka :p

Nije mene ubila Nemacka, nego se u moje vreme islo redovno u skolu i imala solidna ocena iz srpskog :S:

silverglider je napisao(la):
Nije mene ubila Nemacka, nego se u moje vreme islo redovno u skolu i imala solidna ocena iz srpskog :S:

Strašno! :D ;)
Naravno ne ta solidna ocena, nago činjenica da ovakvo nešto uopšte treba da bude napisano!

Poslednja izmena:
hahahaha, citam i gledam dokle cete se gubiti sa komsilukom :)

imas hajli u netiksu par kartica ali kod njih ti je sve oem pa se ni ne znas sta tacno prodaju ali mozda nadjes nesto sto ti odgovara, mozda ovo:
Wireless PCI LAN Adapter 54 / 108 Mb/s 802.11g - sa malom antenom od par dBi, RP-SMA konektor za eksternu antenu, Atheros chip Turbo mode na 108 Mb/s
ili je mozda bolje da uzmes nesto provereno zbog drivera ili sl.

i sta kazes srebrni atheros i prismGT ferceraju zajedno, sta si jos probao i kolki imas trasfer u proseku(kolko kosta GS tu na dobar dan i ima li neki online shop koji salje ovamo?)?

Probao sam bio neku staru 802.11b kartu sa orinokom i, naravno, radilo je sve ok. Evo, iz kuhinje do boravka (gde je router i server) transfer plese negde oko tri i po megabajta u sekundi. Ne znam koliko je sad GS, ali ja kad sam ga uzimao, platio sam ga bio oko osamdesetak eura.

Vrh Dno