Šta je novo?

0kb fotke na hdd-u

Aleksej Vasic

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2006
Poena
319
Nisam siguran da li je ovo tema za softver ili za hard diskove, ako moderatori procene da vise pase tamo neka prebace.

Problem je sto mi nestaju fotografije sa hard diskova, odnosno fajl je veliki 0kb i ne moze da se otvori.

Imam dva hdd-a, jedan od 640gb, na kome je sistem i fotke i sve zivo sto mi treba svakodnevno i on je naravno non stop ukljucen, i jos jedan od 1.5TB na kome se nalazi bekap fotki i ostali fajlovi koji mi ne trebaju tako cesto, njega ukljucujem samo po potrebi, recimo jednom nedeljno.

Bekap foto foldera radim pomocu SyncBack programceta i nesto mi se cini da je do njega problem. Podesen je da ne dira fajlove na 640gb hdd-u, vec da samo napravi kopiju toga na velikom. U nekoliko foldera sa fotkama na malom hdd-u mi se pojavljuju fajlovi koji imaju 0kb i naravno ne prikazuje se nista vec samo izbacuje gresku.

Ima li neki nacin da se to resi? Da cekiram hdd necim? I sta uopste moze da bude problem, fotke su mi jako bitne, pa ne bih nikako zeleo da ovo nastavi da mi se desava.

Fajlovi od 0KB se generalno pojavljuju kada postoji neka greška u fajl sistemu vezana za te fajlove, pa prilikom popravke sistem ostane bez pravih podataka gde telo fajla nalazi.
E sada, ako ti se to događa samo za fotografije, onda je zaista moguće da je taj softver uzrok, mada mi ne pada na pamet kako, niti sam ga koristio ikada da bih imao pozitivna ili negativna iskustva.
U svakom slučaju, ako su ti zaista bitne slike, uvek je dobro da imaš još jednu rezervnu kopiju na nekom optičkom mediju.

Dandy, a da li nekako moze da se vidi ili jos bolje fiksira ta greska u fajl sistemu? Neki programce ili nesto sto odradjuje to?
Dogadja mi se samo za fotke, ali taj programce nema "ovlasncenja" da dira te fajlove, nego samo da kopira, pa mi nekako neverovatno da on to radi.

Imam bekap i na optickom mediju, al' zaista bih zeleo da resim ovo i da ne mislim o tome da li imam ili nemam negde na cd-u

Duksa88, to mi ne radi posao, jer je u pitanju jako veliki broj fajlova, i onda ako npr odradim neko retusiranje na fotki i sacuvam to, treba da trazim bas taj fajl da bih ga prebacio na drugi hdd i time sacuvao i tamo. Ovaj programcic to zaista fino i elegantno radi. Pored toga sto se nesto cudno desava sa fajlovima.

Sta znaci da nema ovlastenja da dira fajlove, nego samo da kopira?

Laicko objasnjenje :D

Ima tamo gomila opcija, i stiklirano je da dira samo fajlove na destinationsu a sors da ne dira.

Danas sam malo sredjivao po hardu i nasao jos gomilu drugih fajlova, van foto foldera da imaju 0kb, sto ce reci da nije to tog programceta nego je nesto drugo u pitanju.

Ima li neko ideju sta moze da bude, i jos bolje predlog kako da to resim?

Očigledno dolazi do nekih problema u radu sa diskom.
Može da bude do diska, kabla koji ide do diska, a možda i do memorije/procesora/kontrolera/drajvera.
Da li ti je overklokovana mašina?

Nije nista nikad overklokovano.
Je l' ima neko programce koje vraca te fajlove?
Ili bar da mi proveri da l' je disk u redu?

Takve fajlove nažalost ne možeš da povratiš jer su podaci o njihovoj lokaciji izgubljeni i onda su skoro sigurno prepisani nečim drugim.
Probaj test iz HD Tune-a. Imaš besplatnu verziju koja radi proveru grešaka i očitavanje SMART podataka iz diskova.

Testirao i dobio puno nekih crvenih tackica, damaged blocks 0.6%

Bacih malo oko na google, kazu ljudi da je to mehanicki problem pa da ne moze da se resi softverski, al' ja za svaki slucaj da pitam ima li mu nekog leka?

Kupicu drugi svakako na kom cu drzati fotke, a ovaj bi drzao kao skladiste za filmove i ostale nebitne stvari

Uh bre, to ne valja. Nema leka... to kada jednom krene samo može da se pogorša.
Pod hitno menjaj taj disk i momentalno uradi backup svega što ti je bitno na njemu!

Hvala puno Dandy, i ostali koji su se javili na temu. Idem danas da kupim nov hard.
Al' jos jedno pitanje samo, disk je u garanciji, je l' ovo spada u garanciju, da ga reklamiram ili da ga bacim?

Naravno da ga reklamiraš!
To je savršen primer nečega što bi garancija morala da pokriva :)

Nazad
Vrh Dno