Šta je novo?

Хитно потребна крв

Diamond

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2007
Poena
465
Потребна хитно а+ или а- за моју мајку оболелу од леукемије
За остале информације јавити се на телефоне
064 800 89 24
065 427 04 45

Ивана

Nadam se da ce se neko iz BG javiti, ja sam u NS tako da tesko mozemo nesto da organizujemo.. drzim ti palceve da nadjes nekog tamo.

0+ univerzalan davalac.

Živim u Kragujevcu, pa ako je moguće to organizovati preko zavoda za transfuziju krvi KBC Kragujevac, tj. da oni pošalju, razmene ili šta već rade međusobno dva centra za transfuziju, ti javi. Znam da je moglo namenski da se daje krv (kažeš da daješ za tu i tu osobu) ali to je bilo u okviru KBC Kragujevac.
Javi što pre da li može pošto je situacija takva.

Ne postoji vise univerzalan davalac nego samo tacno koja si grupa njoj mozes da das svoju krv.

Ne postoji vise univerzalan davalac nego samo tacno koja si grupa njoj mozes da das svoju krv.

Naravno da postoji, O+ (nultu pozitivnu) može da primi svako a sve zavisi od Rh faktora (+ ili -). O+ može da primi samo svoju krvnu grupu.

E sad, tako je bilo "od vajkada" a ako su nešto promenili onda se izvinjavam. Nisam dao krv nekoliko godina i sada to radi samo ako nekome treba.

ABO grupe

Krv se deli na 4 krvne grupe, u zavisnosti da li u eritrocitima postoje određeni proteini. To su: A, B, AB i O. Hemijske analize su dokazale da nosioci krvne grupe A imaju u membranama eritrocita specifičan protein aglutinogen A (antigen A). Kad se krv krvne grupe A dâ nekom ko nema dotični protein, ali zato u krvnoj plazmi ima istorodno antitelo (aglutinin α ili anti-A) doći će do aglutinacije. Krv krvne grupe B sadrži aglutinogen B na eritrocitima, krv krvne grupe AB sadrži oba proteina, a krv nulte krvne grupe (O) ne sadrži ni jedan od ta dva proteina. Posledica ove pojave je ta da krv krvne grupe O ne može da prima krv krvnih grupa A, B i AB, nego samo svoje krvne grupe, a nosilac krvne grupe AB ne može da daje krv krvnim grupama A, B i O, jer one ne poseduju oba proteina. Stoga, za O grupu se kaže da je univerzalni davalac (jer krv bilo koje krvne grupe može da primi krv O grupe), a za grupu AB se kaže da je univerzalni primalac (jer sadrži oba proteina).

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Крвне_групе

Ne bih da širimo diskusiju bez razloga, Diamond će se javiti ako može i ako treba.

Poslednja izmena:
Dao sam do sad 13 puta krv(O+), i tacno je da je O+ univerzalni davalac, odnosno da moze svakom da da krv, a samo svoju da primi. Takodje bi rado dao krv, ako moze neka razmena na relaciji Kula-Beograd, lli kako vec to ide? Javi sta moze da se uradi?, a mozes i na mobilni: 064-469-0-610.

Πитајте на дате телефоне,ја мислим да треба само А крвна група.Хвала.

birno je samo da si a, i nisam siguran da mzoes da das u kg, jer nije klasicno vadjenje krvi, nego si na masini sat i po vremena, u 6 procesa se vade trombociti iz krvi..i ond aniej dovoljno samo da imas a grupu nego i da si u fizickom stanju da ti urade proces..
ja sam juc bio, za ortakovu kewu, isto leukemija, i nsim mogao da dam zbog nesto nizeg pritiska..

I ja bih pomogao , redovan sam davalac , ali sam B+.

ja sam dao pre oko mesec dana,A+.. u valjevu.

Naravno da postoji, O+ (nultu pozitivnu) može da primi svako a sve zavisi od Rh faktora (+ ili -). O+ može da primi samo svoju krvnu grupu.

Ne moze O+ svima da daje jer bi doslo do hemoliticke reakcije ukoliko je primalac Rh negativan. O+(pos.) moze da da krv O+, A+, B+ i AB+. O-(neg.) je univerzalni davalac ali se to u praksi primenjuje samo u ekstremnim slucajevima. Isto tako AB+ moze da primi svaciju krv. Da ne bude post totalni of, ako ti nesto znaci i ja mogu da obezbedim jednu bocu O+ u KC Kragujevac, javi ako treba.

P.S. Posto je A+ najcesca krvna grupa (zato je i zovu "seljacka") mislim da u malo vecim centrima za transfuziju ne bi bio problem da se umesto nje daju neke deficitarnije krvne grupe (B ili AB, posebno negativne).

Poslednja izmena:
Ovde je gotovo sigurno davanje trombocita u pitanju, tako da ne postoji mogućnost zamene.
Ja bih lično vrlo rado dao (već sam davao ranije), A+ sam i u Beogradu, ali trenutno nisam baš sasvim zdrav. Možda sledeće nedelje, ako budem na 100% health-a.

Ako ide preko zavoda za transfuziju verujem da može da se menja bilo koja krvna grupa za potrebnu O+ (barem je do prošle godine tako išlo). No najbolje je raspitati se direktno na gore navedene telefone ipak.

Ja sam A+ grupa i danas cu ici do grada pa cu dati krv :) aj pa da ti ozdravi majka :)

Poslednja izmena:
Хвала пријатељу,али ја само прослеђујем туђу молбу.Девојка је тражила крв пре три недеље,а видим да се још увек неко није јавио а треба јој.Сад ћу да ставим на фејсбук,ако Бог да неко се можда јави.

Kao sto ti rekoh danas, nisam stigao u ponedeljak cu ;) zakasnio sam bukvalno 15min, i oni su vec rezultate za trombocite
odneli u laboratoriju...

Ja sam A+ da li jos uvek treba? Posto sutra je akcija u nasem gradu (Arandjelovac)

Не знам пријатељу,провери на дате телефоне 064 800 89 24
065 427 04 45 (Ивана)

Ако неко није видео на фејсбуку,ево да оставим поруку

ХИТНО ПОТРЕБНИ ДАВАОЦИ СА АБ КРВНОМ ГРУПОМ ЗА ДЕВОЈЧИЦУ , ПЕТРИЧЕВИЋ ТАРУ , КОЈА СЕ НАЛАЗИ У ТИРШОВОЈ , ХЕМАТОЛОГИЈА , У БЕОГРАДУ . МОЛЕ СЕ СВИ ЉУДИ ДОБРЕ ВОЉЕ ДА СЕ ЈАВЕ ШТО ПРЕ У ИНСТИТУТ ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ , СВЕТОГ САВЕ 39 У БГД (ПРВИ СПРАТ )

nije bitno koja si krvna grupa, vec samo da se nadomesti odredjen broj "kesa" koje su njoj dali...znaci, oni ce njoj svakako dati njenu krvu grupu...a na mesto te potrosene krvi ce neko dati svejedno koju krvnu grupu...izuzetno retko ako bas bas nema na stanju njene krvne grupe, onda se uzima bas ta....iako ne mora da znaci da ce joj ta krv odgovarati (interreakcija)...

krvi ima uvek, da je nestasica mobilisala bi se vojska i policija drzavne sluzbe, pozivi preko radija.
Oni traze tako da bi podstakli davanje ali ako nece da urade intervenciju odmah u novine!

Nažalost, naša država i izvozi krv, čak mi je i mučno da pričam o tome....

Sto se tice ivane prilicno neozbiljno. Poslao sam joj poruku (cini mi se 03.02) u 22h ona je odgovorila tek sutra u 15h i to malo zacudjujuce kao da meni treba nesto, a ne njoj iskreno sam bio zbunjen!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno