Šta je novo?

Склапање десктоп рачунара из компоненти - недоумице

uegama

Cenjen
Učlanjen(a)
09.02.2010
Poena
154
Био бих захвалан члановима Бенч форума да прокоментаришу недоумице у вези моје прве монтаже десктоп рачунара.
1. Front panel:
У упутству за прикључивање конектора предњег панела (speaker, power sw, power led ...) стоји написано:
Note the positive and negative pins before connecting the cabels.
а) Значи ли то да одговарајући утикачи морају бити идентификовани: + жица на + пин, - жица на - пин? (Зар не би требало да буде свеједно, нпр. за power sw, која жица иде на који од два пина power sw?)
б) Ако треба идентификовати + и - жицу ради орјентације утикача, како? (На сваком утикачу је по једна жица означена са малим троуглом, ако то нешто значи.)
2. I/O Shield:
Штитни лим конектора задњег панела има код сваког отвора некакве ножице повијене на унутра. Шта се са њима ради? Ја их нисам дирао приликом монтаже плоче, и сад оне одбијају лим Shield-а од конектора, тако да изгледа трбушасто.
3. DDR 3:
Меморије Kingston KHX DDR 3 долазе са некаквим лименим облогама на себи плаве боје, које први пут видим, а на сликама меморија у упутству за монтажу меморије су без тих лимова. Мада би се рекло да може лако да се демонтира та лимена облога, мени је било логичније да их не скидам. У упутствима не пише ни да треба ни да не треба да се скида.
4. Sys - fan header:
a) Да ли да оставим без прикључка, јер на кућишту већ имам три вентилатора прикључена на молекс преко "лопова"?
б) Или да преправим утикач једног вентилатора кучишта да може да се прикључи на Sys - fan header? Како?
в) Или да докупим 1 вентилатор да буде Sys - fan и да га монтирам у кућиште? Али који и где да га окачим? Кућиште има остављено место као опција за прикључак једног 60мм вентилатора позади, да ли би ту могао да буде Sys - fan?

Надам се да сам био прецизан у опису својих недоумица.
Захваљујем се на сваком коментару и надам се да ће бити користан и другим посетиоцима Бенч форума.

1. bitno je za led diodice i zvucnik. trouglic uglavnom znaci plus. Ako omasis, nista strasno, videces da ne sija, pa ces okrenuti.
2. nisam najbolje shvatio, ali ako mozes normalno da utaknes misa i tastaturu, zvuci da je ok.
3. ne nikako ne skidaj, to su hladnjaci!
4. ako se ventilatori vrte, nema potrebe nista da diras (osim ako budes hteo da ih utisas).

Захваљујем се DANIEL00,
све недоумице су разјашњене.

2. I/O Shield:
Штитни лим конектора задњег панела има код сваког отвора некакве ножице повијене на унутра. Шта се са њима ради? Ја их нисам дирао приликом монтаже плоче, и сад оне одбијају лим Shield-а од конектора, тако да изгледа трбушасто.

Te "nozice" treba da idu preko odgovarajucih konektora, tj savi ih jos, ne treba da ti odbijaju lim... Otprilike stoje pod pravim uglom i naslanjaju se bocno na konektore...

Vrh Dno