Šta je novo?

Разлика између POTS и POTS/ISDN централа

D.i M.e

Slavan
Učlanjen(a)
21.12.2006
Poena
319
Видео сам на ПТТовом списку централа да поред сваке централе постоји и један од типова, POTS или POTS/ISDN. Мало сам гледао по мрежи да сазнам нешто више о разликама између ова два типа али нигде нисам нашао тако нешто.

Е сад, да ли овде неко зна каква је разлика између ова два типа? Мене ово занима јер ја користим ISDN а на мојој централи још увек није омогућен АДСЛ па се плашим да је тачно једно од мојих тумачења ових типова (да само POTS/ISDN подржава АДСЛ преко ISDN-а, док овај други је само за обичне линије), у ком случају би са увођењем POTS типа ја остао ускраћен за коришћење АДСЛа.

Молим вас да не износите претпоставке већ да ми одговорите само ако заиста знате одговор јер ми је ово веома битно а не знам где би ван форума могао да сазнам одговор (у Телекому посебно не).

Хвала

POTS = Plain old telephone service (obična linija)
ISDN = Integrated Services Digital Network

Koliko ja vidim tabela se zove "Najnovija proširenja ADSL kapaciteta". Tako da pretpostavljam da su označili koje DSLAMove nadograđuju u centralama. Pošto koliko ja znam na jedan port ne mogu da idu i ISDN i POTS. Tako da ako piše samo POTS, nadogradili su samo DSLAMove za obične linije, ako piše i POTS/ISDN onda su ugradili DSLAMove i za POTS i ISDN.

Хвала на одговору! Да ли онда ово значи да на централама где нема ДСЛАМа понекад уграђују само POTS (што значи да ISDN корисници не могу да користе АДСЛ) или је ово можда само надоградња постојећих централа где недостају портови за обичне линије, не и ISDN, па они због тога стављају само то, тј. да се свуда омогућава коришћење АДСЛа и корисницима обичних и ISDN линија?

Хвала на одговору! Да ли онда ово значи да на централама где нема ДСЛАМа понекад уграђују само POTS (што значи да ISDN корисници не могу да користе АДСЛ)...

Pa kažem, koliko ja znam u DSLAM se ugrađuju kartice koje mogu da budu ili za IDSN ili za POTS liniju (a moguće je da grešim :) ). Tako da pretpostavljam, da na osnovu broja linija na centrali postave DSLAM sa x kartica za POTS linije i y kartica za ISDN linije. Pa može da se desi da su recimo svi portovi za obične linije puni, a ima još slobodnih ISDN portova (i obrnuto).

Kada popune kapacitete onda dodaju nove kartice i nove DSLAMove. Mislim, ako su popunjeni svi portovi za obične linije, a ima još slobodnih ISDN portova, logično je da će da dodaju samo POTS portove.

Vrh Dno