Šta je novo?

Програм за конвертовање ако постоји

Alexva

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2008
Poena
330
Позз дечаци.Имам одштампану скрипту која није написана баш по мом укусу, у канцеларији имам скенер и наравно рачунар.Постоји ли могућност да након што скенирам скрипту ( софтвер на скенеру даје ворд 2000-2003 формате, фотошоп ), и сачувам је у неком од формата и да је после помоћу неког програма концертујем у неки формат у којем бих могао да обрадим текст из скрипте ( писање, брисање, убацивање текста )?Интересује ме само програм који би ми омогућио наведено.

Kada skeniraš nešto, makar to bila i slova, sve što dobiješ je slika toga. Da bi mogao da menjaš tekst, treba ti neki OCR (Optical Character Recognition) program kao "Abyy Fine Reader". U zavisnosti od toga koliko je slika oštra i čista, dobiju se prilično dobri rezultati ali su još uvek podaleko od 100%. Takođe mnogo pomaže ako taj OCR program ima i rečnik za taj jezik.

Хвала на брзом одговору изгледа да ће да врши посао добро дошли су и други предлози.Има ли тај програм речник за српски језик?Мада колико видим можда неће ни требати постоји конверзија у самом програму за Ворд 2007 у којем имам могућност превода са латинице на ћирилицу.

Хвала на помоћи скинуо сам их све па ћу да пробам који ће се показати као најбољи.

Rečnik za jezik na kome je text za OCR je važan zbog ispravke samih slova koje nisu jasno pročitane, celu reč upoređuje sa svojim rečnikom pa ako slovo ili dva nisu prepoznati onda ih program dopunjuje. Ako recimo naiđe na reč "ma(ne prepoznatljiv karakter)ka" program upoređuje sa rečnikom i napisaće "maČka".
Za AByy's postoje rečnici za puno jezika, među njima za srbski i ćirilicu. Ako ti je skenirani text napisan ćiriličnim slovima, mora da ima podršaka za to. Jednom kada se slika prebaci u text, onda možeš da radiš šta hoćeš sa tim textom. Abyy's takođe može slike da odvoji od texta i tako ih prebaciš na disk i posle integrišeš u Word ili bilo koji program upotrebljavaš za taj projekat. Meni je "Microsoft Publisher" iz Office-a najbolji.
Takođe, nemoj da očekuješ da će baš sva slova da identifikuje sasvim tačno, ona koja su programu sumljiva, obezežiće, tako da možeš sam da ih upišeš.
U svakom slučaju, spremi se za dosta posla. Ako radim sa malo texta, stranu ili dve, lakše je prekucati nego se bakćati sa OCR-om.

Poslednja izmena od urednika:
Дечаци хвала за АББИ имате пиво кад будете свраћали до Ваљева, програм је пун погодак cheers !

Nadovezacu se na ovu temu da ne bih otvarao posebnu.

Da li postoji neki nacin da se izvrsi poravnjanje paragrafa u .txt dokumentu?

Kada otvorim .txt dokument u WordPad-u i podesim paragrafe kada ga snimim opet kao .txt dokument, naglasi mi da ce se izgubiti ta formatiranja teksta. U obicnom Notepad-u ne uspevam da lepo poravnjam paragrafe.

Morao sam nekoliko puta da uploadujem nekoliko .txt dokumenata, i onda bih uvek okacio to bez poravnjanja.

Probaj sa "Wordpad"-om, on ima bolja nameštanja. Notepad je baš bazičan.

Pa txt file ne podržava nikakva formatiranja. To je običan tekst i ništa više.

Vrh Dno