Šta je novo?

Проблем са терминалом у Kde

ljubak

Čuven
Učlanjen(a)
09.03.2004
Poena
619
Проблем са терминалом у Kde

Дешава ми се повремено када стартујем терминал из KDE, шта год да укуцам избацује упитнике, нпр:

$ ??????

уместо

$ umount

Да ли се неко сусретао са овим?

Иначе у питању су Slackware 11.0, KDE 3.5 и лоџитекова бежична тастатура.

Kakvo je stanje kada kucas u nekom tekst programu?
Pretpostavljam da si odabrao kao default srpsku cirilicnu tastaturu. Probaj da izbacis keabord layouts pa promeni na us kada koristis terminal.

Види, види ово ми у одсудном тренутку није пало напамет. Ево управо испробавам ... ех, да. Одговор је кратак: "И тамо сам куцао ћирилицом". Уопште нисам обраћао пажњу на то, тако ми и треба.

Хвала момци.

Poslednja izmena:
Ne, tako ti ne treba :) Da je sve lepo podešeno, kulturno bi video ćirilična slova u terminalu.

1) Koji terminal? Konzola (Konsole) ili neki drugi?

2) Kako ti KDE vidi promenljivu LC_ALL? Proveriš tako što „K-meni→Pokreni naredbu...“, pa onda echo $LC_ALL >~/env-output.txt, i vidiš šta je ispisano u tu ~/env-output.txt.

3) Da li si postavio politiku prebacivanja rasporeda po prozoru/programu? (Kontrolni centar→Regija i pristupačnost→Raspored tastera→Opcije prebacivanja)

Politika prebacivanja rasporeda po prozoru/programu? :D :D :D :D :D :D :d
Dzizs krajst :)

Poslednja izmena:
Ne, tako ti ne treba :) Da je sve lepo podešeno, kulturno bi video ćirilična slova u terminalu.

Tacno je da moze da vidi cirilicu i u terminalu, ali covek je ocigledno (izvinjavam se ako gresim) pocetnik u GNU/Linuxu pa bolje za pocetak da usmeri paznju i vreme na bitnije stvari. Kad prevazidjes fazu preinstaliranja sistema na svakih par dana jer si nesto zeznuo igranjem sa podesavanjima onda prelazis na sitna podesavanja sistema kako tebi najvise odgovara.

Ово сам рекао зато што уопште нисам обраћао пажњу на оно што радим, па се стога десило да се питам одакле упитници у конзоли. Отуда моја самокритика.

Иначе ostres је у праву. Јесам почетник (не апсолутни, али сам почетник) и тренутно ћирилица у конзоли ми није од неког интереса, мада сам знао да може и то да се подеси. Ако ми ово буде требало сада знам кога ћу да питам :) .

Da li si postavio politiku prebacivanja rasporeda po prozoru/programu? (Kontrolni centar→Regija i pristupačnost→Raspored tastera→Opcije prebacivanja)

Хвала за ово. Сада сам поставио ;) .

Ja možda malo detaljišem, ali su me u početku s Linuksom baš i očarale sve te ekstra mogućnosti, pa zato. Ćirilica u konzoli, npr., često mi dođe korisno kada grepujem za nekim stvarima.

I mada više nije baš vezano za temu, još par saveta u vezi rasporeda:

Prvo, podrazumevana KDEova prečica za prebacivanje, ktrl+alt+K, baš i nema veze s mozgom. Izvrsna alternativa jeste levi alt+razmak — što sam „digao“ sa MekOSa. Znači, 'ajde što ekstra paše meni, ali ono, Epl valjda „zna šta radi“... :) Em nema brže — ako brzo kucaš, oba tastera su pod rukom bez povlačenja cele podlaktice — em ne menjaju položaj na različitim tastaturama (npr. laptop/desktop).

Drugo, da bi ti radile ktrl-kombinacije prečica kad koristiš ćirilični raspored, ne propusti da popuniš „Uključi ‘latin’ raspored“ za njega (tamo gde se i dodaju rasporedi, postavlja se za svaki dodati raspored ponaosob).

Ja možda malo detaljišem, ali su me u početku s Linuksom baš i očarale sve te ekstra mogućnosti, pa zato. Ćirilica u konzoli, npr., često mi dođe korisno kada grepujem za nekim stvarima.

Ма ОК. Реако сам ти већ, када ми буде требало прво ћу теби да се обратим ;) .

Drugo, da bi ti radile ktrl-kombinacije prečica kad koristiš ćirilični raspored, ne propusti da popuniš „Uključi ‘latin’ raspored“ za njega (tamo gde se i dodaju rasporedi, postavlja se za svaki dodati raspored ponaosob).

За ово ти хвала пуно. Баш сам се питао како да решим овај проблем. Сада је решен.

Vrh Dno