Šta je novo?

Hardver Препорука напајања за RTX 5090?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

pmb

Poštovan
Učlanjen(a)
03.06.2016
Poena
95
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7950x + Arctic III 360
Matična ploča
MSI B650 MAG Tomahawk Wifi
RAM
2x32GB Kingston DDR5 6000MHz
GPU
RTX 3090 Zotac
Storage
1TB KC3000 + Crucial m.2 od 500 2HDD od po 4TB (WD RED i Blue) i Geil SSD od 512GB + Kingston SSD od 240 GB
Zvuk
Microlab Solo 6c+S.M.S.L SU-1 DAC
PSU
MSI A850GF 80+Gold 850W
Kućište
Lian Li Lancool 216 argb
Monitor
AOC 31.5" Q3279vwf
Miš & tastatura
najobičnija Logitech+ Redragon miš
Ostale periferije
LogiC270 Epson L386
Laptop
Lenovo
Mobilni telefon
Google Pixel 7a
Pristup internetu
  1. Optički internet
Поштоване колеге,

За неколико дана планирам куповину RTX 5090 графичке картице, највероватније MSI TRIO модел.
Пошто не пратим редовно хардверску сцену и рецензије, желео бих да се посаветујем са искуснијим члановима форума око избора одговарајућег напајања. Не бих желео да донесем одлуку на основу случајних коментара или потенцијално пристрасних рецензија.

Тренутна конфигурација (из профила):
  • Матична плоча са PCIe 4.0 подршком (свестан сам да неће искористити пун потенцијал GPU-а, али се надам да губитак неће бити већи од неколико процената док не надоградим систем)
  • RAM меморија - планирам проширење на 128GB
Намена система:
Графичку картицу не купујем за гејминг, већ за озбиљан рад у области вештачке интелигенције:
  • Истраживање и развој AI модела
  • Рад са open-source AI пројектима
  • Учење и имплементација AI решења у сопствене апликације
  • Видео рендеринг и обрада
  • Рестаурација материјала помоћу дифузионих модела
  • Тренирање модела
Рачунар ће бити у активној употреби 12-18 сати дневно, понекад и дуже.

Буџет за напајање: 250-300€ (300€ је апсолутни максимум, али само ако је заиста оправдано квалитетом и перформансама)

Унапред захвалан на препорукама и саветима!

Koliko ti je bitna energetska efikasnost napajanja? Svakako bih ti preporučio neki model sertifikovan za ATX 3.0 standard kako bi ti ovaj "novi" kabl za napajanje grafičke karte išao direktno iz napajanja, a ne preko adaptera. Od brendova recimo "Seasonic", "Corsair", "be quiet!" ili "FSP".

• Like
Reagovanja: pmb
Мало ми проблем представља што би 20мм био размак од бочне стаклене стране кућишта. Ако бих ишао на МСИ ТРИО. Она је тренутно на акцији и најјефтинија је. Нема смисла ићи на Вентус, лошија а скупља 200е. (2800е) Гледам да уштедим колико могу а опет да имам стабилан сетап.
Заиста немам искуства али гледајући прирурчнике туторијале и слике, и распитујући се морао бих да идем или на рисер (не желим) или на угласти кабл.
За напајање сам добио препоруку и на другом форуму за NZXT C1200 Gold ATX 3.1 мислим да би било ОК, са 10 год. гаранције.
Што се тиче домаћих продавница вероватно је то најбоље за уложено?

Prilozi

• 1748888418943.png
    1748888418943.png
    174.2 KB · Pregleda: 9
A šta mislite o FSP Hydro Ti Pro 1000W PCIe5 ? Nema ga kod nas, a na kp je 245. Da poručim uz MSI trio pa valjda će stati kako treba.

uporedio sam ipon cene za oba, oko 160 eur je nzxt kod madjara
Poručeno:
https://iponcomp.com/shop/product/msi-gaming-trio-oc-geforce-rtx-5090-32gb-gddr7-dlss4/2344306 = 2598 eur.
https://iponcomp.com/shop/product/nzxt-c1200-1200w-pcie5/2201877 =160 eur

Ušteda od 90 evra za napajanje mislim da ima smisla.
Stvar rešena. Hvala svima puno! Presečeno je pa šta bude da bude.

https://iponcomp.com/shop/product/lian-li-lancool-216-lan216-2x-dust-filter-black/2348191
I filter za kućište sam poručio. Ladno ga imaju na lageru. Ubi me mučenje svakih metar dana da ga izduvavam na kompresor.

Hvala svima puno !!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno