Šta je novo?

Hardver Препорука за матичну за i9 13900K, Z790 чипсет и DDR5 меморију

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Neshco

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2006
Poena
305
Поздрав и хвала унапред за било какву помоћ.
Тражим (пре свега) стабилну плочу за овај процесор и стара љубав ми је Гигабајт, али ми се чини (а можда ми се само чини) да се нешто и нису прославиле њихове плоче када је овај чипсет у питању. Капирам да ће се пеглати штошта наредним биосима док не упаре лепо све то да ферцера са ддр5 меморијама и свим осталим, али бих ипак волео да купим одмах опеглан производ ако таквог има, који ће да најмање прави проблем. Ако постоји таква плоча а да је Гигабајт волео бих да ми неко то потврди, ако не, да ми препоручи нешто што задовољава те потребе, а да није рођено кљакаво.
Такође ме занима чиме да то хладим а да није вода. Преферирам да није вода ако може, кућиште је један стари Чифтек велик као маузолеј, може да прими било какву багламу од кулера, само не знам која би то најефикаснија била за 1700 слот.
Рачунар ће радити некакву видео монтажу повремено, гејминг са 4090 графом и остале мање захтевне ствари.
Разматрао сам GIGABYTE Z790 AERO G и GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX али као што рекох, волео бих да ми неко потврди да су то стабилне и ок плоче или пак ако нису, препоручи неку која јесте. Плоча не мора да буде буџевина као што рекох, више ценима стабилност него да је крцата стварима које нећу никада употребити а које потенцијално могу да угрозе стабилност плоче.
Хвала још једном на издвојеном времену.

Gde kupuješ, naše radnje ili na KP iz Mađarske?

Ne mogu da ti kažem tačno za ploče...obično je Gigabyte imao dobre ploče za Intel, ima ih i sada, na papiru. Ali ne verujem da iko može tačno da kaže da li je ovaj brend ili onaj model pouzdaniji od ostalih osim ako neki konkretan model ima konkretnih problema koji su baš rašireni pa se pročulo.
Aorus Elite je solidan, samo što ima prastari Realtek ALC897 zvučni čip, kao i skoro sve ploče ispod 300 evra, što je debilno. Stavljaju po 4-5 M.2 slotova i RGB gluposti a moraš da platiš 300+ evra da dobiješ zvučni čip koji nije star tuce godina...ako ti zvuk sa ploče nije toliko bitan, ima i jeftinijih ploča koje mogu da posluže, ASRock PG Lightning i Live Mixer (zanimljiva ploča), Gigabyte Gaming X...
MSI Pro Z790-A WIFi je dobra i lepo zaokružena ploča koja može da se nađe za 250€ na KP ili 290 kod nas, čak ima i odličan zvučni codec. Ona bi mi bila prva preporuka, ako ti ne treba ništa specifično...

Sumnjam da ćeš moći vazduhom da lepo ohladiš 13900K u loadu. Kad kažem "lepo ohladiš", mislim da ga održiš da ne throtluje. Nema šanse da ga spustiš vazdušnim kulerom ispod 90 stepeni ako mu debelo ne ograničiš power limit, pogotovo u tim prastarim šifonjerima od Chiefteca sa nula protoka vazduha...Možda bi bilo mudro da uložiš nešto para u pristojno provetreno kućište.
Deluje kao da preterujem ali baci pogled na Raptor Lake temu u podforumu o procesorima i pločama i videćeš da se 13900K (i cela 13. generacija) grozno greje...

Čak bih ti rekao da uzmeš u obzir 13700K ili 13700 non-K ako ne planiraš da overklokuješ ili nešto. Ako se video montažom ne baviš profesionalno, za tvoje potrebe će biti sasvim dovoljan i malo je lakše ohladiti ga.
Od vazdušnih kulera vidi Deepcool AK620 ili Noctuu D15 ako imaš para za bacanje i ako može da stane u kućište...

Е хвала пуно на одговору, звук ми је потпуно ефемеран и то свакако планирам да у једном тренутку решим апгрејдом, као и кућиште, зато се поштапам са старим које је огромно и које ћу свакако да проветрим мушки. Паре сам усмерио у меморију и графику а остало може да гура до неког момента, пре свега кућиште, Е сад, што се грејања тиче, размишљао сам и о води, али немам искуства са овим што се нуди, а мало би било безевезе да лимитирам и машину и процесор због тога, па ако има нечег што квалитетно хлади те процесоре а да не кошта као процесор сам, било би добро да се размотри. Читао сам неке тестове водених хлађења и буквално за сваки је као недостатак наведено да под хеви лоадом може да подбаци. Па мислим... Чему онда то...
У сваком случају, могу да набавим било шта за нормалне новце јер живим ван, тако да то није проблем.
Највише ме је занимало живо искуство људи са овим плочама, јер поред доброг искуства имам и емотивне разлоге кад је Гигабајт у питању, али не по сваку цену. Стабилност ми је свакако на првом месту.
Хвала још једном за савете.

Vrh Dno