Šta je novo?

Препорука за компоненте уз Ditton 22 + Ditton 44 звучнике

ays

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2009
Poena
200
Поздрав свима,

Треба ми помоћ у избору компоненти уз горе наведене звучнике. Наследио сам их од ћалета и пошто су компоненте које је он користио да тера ове звучнике дотрајале, хтео бих да купим нове.

Мој дијапазам знања о аудио компонентама је врло лимитиран, па сам иницијално хтео да купим ово: http://europe.yamaha.com/en/product...ponents/stereo-receivers/r-n500_g/?mode=model јер има све у једном и цена ми је прихватљива. Могу да се прикључе на његово интегрисано појачало и друге компоненте (имам и ћалетов грамофон Technics SL-заборавих му број после, још маторији од звучника, који још увек ради) па ме је то додатно привукло.

Да ли би ова Yamaha R-N500 била добар избор за ово што имам или би било боље да гледам нешто друго? Ако је нешто друго... е ту би ми била потребна свака могућа помоћ.

Хвала унапред!

п.с.
Да ли неко зна где бих мгоао да поправим на једном од звучника сломљену клему/навој за каблове?
на ово мислим: zvucnik.jpg

Imaš par 22 i par 44 ili kako? Da li bi kupovao samo nešto novo? Komp će biti glavni izvor?

Оба пара и 22 и 44. Овај сломљени ”терминал” (управо сам сазнао и назив тог чуда) је са једне од 22-ки.
Мислим да неће, постоји могућност и да их раздвојим, па да 22ке буду повезане на комп у мојој радној соби а 44ке да оду у дневну собу.

Нисам размишљао о половним компонентама право да ти кажем.

Ako bi novo možda bi odgovarali Marantz PM5005 ili Pioneer A30 u kombinaciji sa Cambridge Audio DacMagic 100 ili Musical Fidelity V90 ukoliko nije neophodan network player za 22, ali je teško preporučiti nešto bez slušanja jer niko ne može da zna kako će se neko pojačalo uklopiti sa njima ako nije čuo tu kombinaciju.
Ukoliko kupuješ novo možeš da poručiš sa neta i vratiš u roku od 14 dana ako si nezadovoljan, jer pretpostavljam da nošenje zvučnika okolo radi isprobavanja na raznim pojačalima i izvorima baš i nije opcija.

Za komp je bitna dobra zvučna ili DAC, nikako nemoj da koristiš integrisanu.

Poslednja izmena:
Хвала на предлозима!

Апсолутно си у праву, ношење ових звучника наоколо је превелико цимање... чак и поред тога што 44ке имају точкиће.
Истражујем по нету и налетео сам на пар места где су користили Јамахина појачала и онда сам се сетио да је и мој ћале користио њихово појачало да гура сва 4 звучника. Тренутно не могу да се сетим које је појачало у питању али ћу проверити.

Звао сам неколико радњи и у једној сам добио баш лепе информације и предлог да позовем лика који ради са старијим звучницима. Звао сам тог Ненада (заборавих човеку презиме) па ћу однети код њега сва 4 звучника да им се ”освежи” електроника (кондензатори, жице... и замене терминали). Видећу и са њим шта не би било лоше од компоненти да се узме.

Problem je što pojačala unutar jednog brenda mogu značajno da se razlikuju po zvuku i kada se radi o modelima koji su generacijski blizu, a kamoli kada se poredi nova Yamaha sa nekom od pre 30 godina. Zato se ne možeš automatski osloniti na to da bi oni dobro radili sa nekom novom Yamahom dok ne čuješ.

Ali dobro, verujem da ćeš uz konsultacije i istraživanje doći do "match"-a. I ne bi bilo loše da odlučiš da li si više za all-in-one ili posebne uređaje (amp + DAC), ili bi uz komp mogla jedna varijanta, a u dnevnoj druga. Nekako je za komp logičnije da kupiš DAC i amp.

Све што си написао има 100% смисла.

Пре бих узео all-in-one решење попут те горе наведене јамахе за нпр дневну собу уз тв. Али ако буде лоша комбинација тј репродукција звука не буде како треба, онда морам да гледам појединачно... плус нигде не пише да ће један систем одговарати за 22 а потпуно други за 44.

Ne naravno, isti sistem može biti odličan za oba para, samo sam to naveo u kontekstu da nema mnogo smisla uzimati mrežni risiver samo za komp.

Da li koristiš lossless fajlove?

Poslednja izmena:
Da li koristiš lossless fajlove?

Па већина CD-ова су ваљда у WAV формату, не? Ћале је имао скоро 500 дискова и мислим још више плоча.

Што се мене тиче, немам пуно тога у FLAC формату осим блуз и џез музике... не слушам пуно ову новију музику прављену без инструмената на нечијем мекбуку... :)

Hehe. :) Koji CD plejer imaš?

Тренутно једини уређај у кући који може да чита CD-ове је мој асус g551 лаптоп :D

Од ћалетових компоненти само грамофон и касеташ нису били јамахини. У петак их све носим код познаника који се разуме, далеко боље од мене, у електронику да све прегледамо (појачало поготово) па да видим да ли може ишта да се спасе/сервисира/репарира. Барем док не купим нешто да их заменим... Генерално бих био срећан да барем појачало може и даље да се користи јер би ми то омогућило да купим још неки додатни all-in-one уређај као та Јамаха N500... захваљујући твојим и саветима овог ортака сам одлучио да идем корак по корак. :)

Koje je to Yamaha pojačalo?

Би гужва на послу претходних пар дана... проверне све компоненте и не раде грамофон и касеташ (који је иначе AIWA) док CD player, FM Tuner и појачало - раде. CD-у је било неопходно сервисирање ласера...
Сви су из исте 492 серије, из 1998 године. Појачало је AX 492, CD - AS 492 док је тјунер TX 492 RDS.

Мањи звучници, 22ке, стигле са ажурирања електронике - свирају прелепо. Управо слушам Head Hunters - Herbie Hancock.
Ово ће остати код мене у радној соби а 44ке када стигну са истог третмана као и 22ке, иду у дневну собу и пробаћу прво са N500 па ако то не буде дало очекиван звук - пробаћу друге, сличне, системе. Само још да набавим или DAC (V90 fidelity сам меркао) или да само узмем овакав кабл и повежем на мој мекбук про.

Шта мислиш?

E super, baš sam se pitao šta se dešava. :) Drago mi je da su 22-ke sređene.

Znaš kako, za početak možeš da povežeš samo Mekbuk Pro, pa da kasnije kupiš neki DAC ako ne bi odmah da daješ pare. Mnogi će reći da nema potrebe za skupljim kablovima, i neki Cordial npr. (ima ih u Player.rs) odrađuju posao, ili QED Profile. Ali ako ti je merak da imaš neke malo skuplje, što da ne. Razmisli o FTA (Final Touch Audio) kablovima za koje kažu da su bolji od komercijalne konkurencije, mislim da možeš da ih dobiješ na probu i vratiš ako ne budeš zadovoljan.

Baci pogled i na Audioquest Dragonfly V1.2 ako ti je dovoljan USB ulaz, košta 150e. Taj sistem ipak zaslužuje DAC. :)

EDIT: izgleda da ipak trenutno nema Dragonfly-a. HRT Microstreamer je još jedna dobra opcija za ~200e. Mogao bi da proveriš koliko košta M2Tech Hiface DAC kod nas (AVImpuls) ako ga imaju.

Poslednja izmena:
Погледаћу и те каблове. Мислим да ћу прво да пробам само са каблом као овим изнад што сам линковао, па ако то буде пружало осетно лош резултат... пређем ја лако на DAC. :)

Мој дијапазам знања о аудио компонентама је врло лимитиран, па сам иницијално хтео да купим ово: http://europe.yamaha.com/en/product...ponents/stereo-receivers/r-n500_g/?mode=model јер има све у једном и цена ми је прихватљива. Могу да се прикључе на његово интегрисано појачало и друге компоненте (имам и ћалетов грамофон Technics SL-заборавих му број после, још маторији од звучника, који још увек ради) па ме је то додатно привукло.

Dijapazon, ne dijapazam.

@peja,

Коначно!

IMG_2016-04-18 12:01:16.jpg

Привремено, док ми не стигне полица где ћу сместити ове компоненте са горњим тј 22-ма. Онај N500 систем узимам следећег месеца, мало сам се истрошио овог...

Poslednja izmena:
OK, to si rešio, samo sada ti i 44-ke sviraju zajedno sa 22-ma.:D

Nazad
Vrh Dno