Ако мислиш да га инсталираш само зато да то буде још један линух који ћеш онако да пробаш, прескочи, има толико оних који се лакше инсталирају. Овај само уз упутство са сајта ... мада можда постоји и неки лакши начин али нисам видео разлог да инсталирам ово па за сада прескачем.Step 2: Follow the Installation Instructions
Gentoo provides you with detailed documentation that guides you through the installation process.
There is no installation program—you're the installer. That way, you can apply all the customizations you desire.
mkdir mnt/gentoo
# mkfs.ext4 /dev/sda8
# mount /dev/sda8 /mnt/gentoo
# mv /home/TVOJ USERNAME/Downloads/stage3-amd64-20160331.tar.bz2 /mnt/gentoo/
# cd /mnt/gentoo
# tar xvjpf stage3-amd64-20160331.tar.bz2 --xattrs
# cp -L /etc/resolv.conf /mnt/gentoo/etc/
# mount -t proc proc /mnt/gentoo/proc
# mount --rbind /sys /mnt/gentoo/sys
# mount --rbind /dev /mnt/gentoo/dev
# chroot /mnt/gentoo /bin/bash
# source /etc/profile
# export PS1="(chroot) $PS1"
# nano -w /etc/portage/make.conf
# emerge-webrsync
# exit
# cd
# umount -l /mnt/gentoo/dev{/shm,/pts,}
# umount /mnt/gentoo{/sys,/proc,}
# source /etc/profile
# date 040314452016
# echo "Europe/Belgrade" > /etc/timezone
# emerge --config sys-libs/timezone-data
# passwd
# emerge --ask sys-kernel/genkernel
# nano -w /etc/fstab
/dev/sda8 / ext4 noatime 0 1
# genkernel all
# emerge -av gentoo-sources
[3] default/linux/amd64/13.0/desktop
# eselect profile set 3
# useradd -m -G users,wheel,audio,video -s /bin/bash IME
# passwd IME
# emerge -av dhcpcd
# emerge -uDNav @world
# nano -w /etc/portage/make.conf
ACCEPT_DEFAULT_OPTS="--autounmask-write"
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--ask --verbose"
ACCEPT_LICENSE="*"
INPUT_DEVICES="evdev"
VIDEO_CARDS="radeon"
# emerge xorg-drivers xorg-server
# emerge -av wireless-tools
# mount /dev/sda8 /mnt/gentoo
# source /etc/profile
Koнкретно речено - Аrch - на мојој конфигурацији багује доста.
Ubuntu je солидан,али чекам LTS да видим како ради.
Просто - нити конфигурације нису исте. А ни укуси. Више ми лежи LMDE i Mint због перфектно одрађеног рендеровања фонтова,него Ubuntu. Али Mint i LMDE никако не могу да раде добро са bluetooth-om,за разлику од Ubuntu.
То је ипак разлика на нивоу компа, моје се питање односи на ситуацију када све ради савршено. Иначе ја не користим Убунту јер ми се чини да Unity увек тражи један корак више а ионако не волим gnome варијанте због мало опција у подешавањима. То важи и за већину осталих, некако волим да могу много тога да gui подешавам а да не морам да едитујем свакакве .conf фајлове.Koнкретно речено - Аrch - на мојој конфигурацији багује доста.
Ubuntu je солидан,али чекам LTS да видим како ради.
Просто - нити конфигурације нису исте. А ни укуси. Више ми лежи LMDE i Mint због перфектно одрађеног рендеровања фонтова,него Ubuntu. Али Mint i LMDE никако не могу да раде добро са bluetooth-om,за разлику од Ubuntu.
Ја сам дуго прескакао Арчија због начина инсталације и када сам сазнао за Хелмутову скрипту па пробао, ту је био крај. Ако не желиш да баш баш испоштујеш Арчи идеју да се све али све пешке инсталира и не смета ти да у инсталацији нешто буде инсталирано по жељи аутора, онда та скрипта олакшава посао и инсталацију завршиш за пола сата, али то укључује и једно 50% програма које би иначе код других накнадно инсталирао.imam želju da se prebacim na Arch, ali ono, sad nemam pretjerano mnogo vremena da se igram sa tim
А одговор на моје питање? Ако је нешто толико компликовано, онда мора да постоји неки адут да се неку упушта у те воде. Зашто да неко ради компликовано ако после тога нема неке предности?Iskreno, preporučujem ti da ipak odabereš neki drugi distro, Gentoo je suviše komplikovan iz mnogo razloga.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari