Šta je novo?

Помоћ у вези са инсталацијом Gentoo Linuxa

А одговор на моје питање? Ако је нешто толико компликовано, онда мора да постоји неки адут да се неку упушта у те воде. Зашто да неко ради компликовано ако после тога нема неке предности?
Које су предности Gentoo линуха?

Nisam imao utisak da si mene to pitao, ja ne propagiram Gentoo, čovek je pitao za pomoć da ga instalira, pomogao sam koliko sam mogao, ništa više od toga.
Meni recimo sada uopšte nije komplikovan, čak je vrlo jednostavan, ali do te tačke nisam došao za dan-dva i čekajući da mi neko na srpskom objasni svaki korak, pritom ne kapirajući šta se zapravo dešava nego fabrički čisto da odradim šta treba, mene recimo ne mrzi da istražujem i čitam, učim i saznam što više mogu za bilo šta što radim, nevezano za linuks.
Ne bih se upuštao u to koje su prednosti Gentoo linuksa, to što ja vidim kao prednost ti možda ne vidiš i obrnuto, sve je to individualno.

Питање је било углавном за тебе јер си показао да га знаш па сам мислио да имаш и конкретно мишљење о њему. Није ни мени страно да истражујем и налазим решења по интернету, зато увек и кажем да линух пробам већ 5-6 година и још налазим много занимљивог. Што се овог тиче, мене баш интересује шта је некога привукло и које предности су превагнуле да га користи. Рецимо за мене је битна предност Арчија AUR на коме налазим оно што сам иначе код других линуха морао да тражим свуда и решавам около. Све остало ми је мање битно, скоро сваки КДЕ ми ради слично и осим поменуте, не видим битну предност у односу на (рецимо) Кубунту.

Pa u principu sve je to isto, koristi se isti softver i kernel, razlike su u instalerima i paket menadžerima prevashodno, tu onda dolazi i pre-konfigurisanost odredjenog distroa koji već nakon instalacije imaju instaliran softver koji ti treba ili ne treba, konfigurisan desktop po njihovoj želji, pa i sam hardver. Probao sam absolutno sve moguće linukse, čak i FreeBSD koji i nije zapravo linuks, jedino još nisam LFS (linux from scratch) ali to je već za prave mazohiste i možda ga 20 ljudi koristi.
Par godina sam na Gentoo i isključivo samo na njemu, imam Windows 10 instaliran ali čisto radi reda, ne ulazim uopšte u njega, možda sam u zadnjih 6 meseci dva puta ušao i izašao prilično brzo. Često razmišljam da ga obrišem ali mi se ne da iz nekog razloga to da uradim. Ne smeta da stoji, koristio ga ili ne.
Šta me privuklo da koristim Gentoo a ne neki drugi distro ?
Paket menadžer pre svega kao i količina softvera (Gentoo btw ima više softvera na raspolaganju nego Arch sa AUR-om), činjenica da se svaki paket kompajlira pa i sam OS (ima satisfakcije u tome) , lakoća menjanja nekog softvera ukoliko ne radi kako treba ili nema funkciju koju bi neko želeo, primera radi koristim Keepass i nema opciju za system tray, bez problema sam dodao par linija i omogućio tu funkciju. Naravno, treba da si malo vičan i u programiranju za takvo nešto, mada i ne mora, u Gentoo možeš da stavljaš patcheve koji to rade umesto tebe, dakle neko drugi je to dodao a ti samo staviš patch u odredjeni direktorijum. Dalje, na raspolaganju ti je više verzija nekog paketa, u Archu recimo imaš zadnju verziju i to ti je to, prethodna verzija je "otišla". Onda recimo možeš ceo sistem da prebaciš na tzv. unstable, odnosno da koristiš apsolutno sve najnovije pakete, a možeš da imaš sve stable a samo jedan ili više paketa unstable. Onda konfigurabilnost svakog aspekta korišćenjem USE flags, recimo ne treba ti ništa od kde ili bluetooth, i dovoljno je samo da staviš -bluetooth ili -ipv6 ili bilo šta drugo (ima ih gomila) i ceo kod vezan za to se neće kompajlirati uopšte, samim tim neće ga ni biti kako u nekom programu tako i na nivou OS-a.
Ne znam šta bih više tu dodao, sigurno zaboravljam nešto.
Mogu ja bez problema da koristim i Arch ili Fedoru ili bilo šta drugo ali izbor je pao na Gentoo, najviše mi se svidja i odgovara.
Da je lako to nije sigurno, i dan danas uvek saznam nešto novo što nisam znao ranije, sa Gentoo moraš biti uvek obazriv, jer nije kao neki drugi distro gde možeš da ga reinstaliraš za 15 minuta.
Eto, nadam se da sam dovoljno objasnio razloge zbog kojih ga ja koristim, kao što rekoh nikad ga nisam propagirao niti "guram" nekog da ga koristi, u tome je i lepota linuksa što ima dosta izbora na raspolaganju :)

Ок, мени је довољно али опет морам да питам. ;) Као што сам писао, мени скоро сваки КДЕ ради исто, једина разлика је у пакетима које може да инсталира неки од линуха. Пошто сам на почетку користио *убунту и сличне, навикао сам на неке програме, научио да их инсталирам (ако их нема у основној понуди) преко PPA или тако што набавим одређени .deb пакет и инсталирам. Онда сам испробавао разне друге врсте и неколико програма нисам нашао. Код других не ради РРА нити сам налазио друге начине да инсталирам тих неколико програма па бих се обично враћао на претходне. Све док нисам почео да користим Арчија где су сви али сви поменути програми могли да се инсталирају само једном командом, без трагања за њима.

Ако кажеш да Gentoo има више него Арчи са AUR, онда је то знак да је време да и њега пробам. ;) Хм, да ли је та понуда иста ако рецимо пробам Sabayon или Calculate пошто су они из те фамилије?

Е да, што се тиче тих верзија или постављања стабилне или нестабилне верзије, мислим да то има Манџаро, он је у старту као стабилна верзија и једно месец дана иза Арчија али то може да му се промени па да буде нестабилна или тест верзија и онда практично прати Арчија. Чини ми се да такође има и старије верзије пакета, мада то и Арчи може али ручним инсталирањем старијих пакета.

@ sammy

Korektno!

Poslednja izmena:
@calexx,
Sabayon sam probao nekada davno i on jeste gentoo ali je binary distro, znači ne kompajliraš ništa već kao i u ostalim distroima instaliraš sve brzo i jednostavno.
Drugim rečima... ne nije ista ponuda, imaš samo ono što ti sabayon nudi u svom repou i to je to, u vreme kada sam ga ja probao prilično je zaostajao u verzijama nekih paketa i naravno nije imao neke koje Gentoo ima.
Koristi se njihov package manager a ne Gentoo-ov.
Isto važi i za Calculate linux.
Takodje ti binary paketi su kompajlirani sa svim USE flagovima.
U suštini to je neki hibrid, nije čak ni isto kao što je Manjaro -> Arch, mnogo je veća razlika Sabayon -> Gentoo.
Gentoo je Gentoo :)

Mogao si probati sa Fedorom (ne znam koliko ti sad odogovara jer si već ušao u to), jednostavna je za instalaciju ako ti išta znači, imaš dobar community koliko sam vidio da želiš, a i ostalo je koliko toliko dobro odrađeno (softverski paketi, optimizacija, support). Recimo ja sam na njoj još malo (nešto oko 2 godine sam na njoj), imam želju da se prebacim na Arch, ali ono, sad nemam pretjerano mnogo vremena da se igram sa tim, a i tad kad sam kretao sa Fedorom razmišljao sam kako mi je taman toliko lakša od Archa da se malo na njoj igram, prije imao Ubuntu i Mint i šta ja znam, ne sviđa mi se to.

Пробао сам. Генерално излази превише нових верзија. Багована је,драјвери за модем највише. Покушавам поново са њом,па видећемо како иде.

То сам знао и пре него сам кренуо да неће бити лако.

Šteta, bio si blizu, u principu si ga i instalirao, bez desktop-a, taj WiFi nismo uspeli da rešimo, kao što rekoh nisam siguran gde je bio problem, da li drajver nije bio uključen u kernel ili je nešto drugo, uglavnom rešili bi smo da si uspeo iz Minta da "udješ" u Gentoo i da odatle instaliraš šta treba, nisam siguran zbog čega to više nije htelo da ti radi (chroot), a moralo bi. Ili si negde nešto zeznuo, nisam siguran koje korake si odradio a koje nisi, možda si obrisao nešto u make.conf pa emerge više nije hteo da skida pakete.
Nebitno, šta je tu je. Gotova priča po svemu sudeći.

Mogao si probati sa Fedorom (ne znam koliko ti sad odogovara jer si već ušao u to), jednostavna je za instalaciju ako ti išta znači, imaš dobar community koliko sam vidio da želiš, a i ostalo je koliko toliko dobro odrađeno (softverski paketi, optimizacija, support). Recimo ja sam na njoj još malo (nešto oko 2 godine sam na njoj), imam želju da se prebacim na Arch, ali ono, sad nemam pretjerano mnogo vremena da se igram sa tim, a i tad kad sam kretao sa Fedorom razmišljao sam kako mi je taman toliko lakša od Archa da se malo na njoj igram, prije imao Ubuntu i Mint i šta ja znam, ne sviđa mi se to.
Fedora je super, po meni brža i bolja od Ubuntua ali ima jedna začkoljica: kad sam hteo dual bot Fedore na win 7 otišao mi hard. Od tad nisam više probao Fedoru. Kad je sama šljaka kao zmaj.

Није ти хард цркао због тога. Најгоре што може да ти се деси јесте да ти забрља grub. Али и за то постоји решење :)

Kod fedore su me jedino zezeali driveri za wlan na par računara, jednom sam zeznuo i podešavanja u grubu, što se ostalog tiče sistem je odličan.

Није ти хард цркао због тога. Најгоре што може да ти се деси јесте да ти забрља grub. Али и за то постоји решење :)
Не мора да значи да је цркао хард али може да буде и много горе од брљања груба. Сећам се приче од пре неколико година, покушај инсталације баш Федоре се завршио неславно, да ли због неискуства или због компликованог начина избора партиције, инсталација Федоре је отишла преко целог харда и обрисала све што је било на њему. Нешто је можда и враћено али не превише. Кад год пробам Suse linux, знам да морам много пажљиво да бирам партиције јер им је принцим мало другачији од оног на који сам навикао а када дође до некога ко није на ти са партиционисањем, ето шансе да цркне хард. ;)

Zato se ja prvo igram na virtuelnoj, dok ne pohvatam cake i onda dizem, mislim nije realno okruzenje u potpunosti, ali pomogne da lakse predjem instalaciju kad stvarno to radim.

Kod fedore su me jedino zezeali driveri za wlan na par računara, jednom sam zeznuo i podešavanja u grubu, što se ostalog tiče sistem je odličan.

Да си рекао Debian,па да разумем,овако једини проблем Федоре је то што има мало трајање - стално излазе нове верзије,и наравно багови,као и код осталих дистрибуција.

Не мора да значи да је цркао хард али може да буде и много горе од брљања груба. Сећам се приче од пре неколико година, покушај инсталације баш Федоре се завршио неславно, да ли због неискуства или због компликованог начина избора партиције, инсталација Федоре је отишла преко целог харда и обрисала све што је било на њему. Нешто је можда и враћено али не превише. Кад год пробам Suse linux, знам да морам много пажљиво да бирам партиције јер им је принцим мало другачији од оног на који сам навикао а када дође до некога ко није на ти са партиционисањем, ето шансе да цркне хард. ;)

Пази,не дајеш детету митраљез... У том случају се десе овакве хаварије типа да се цео хард избрисао.
Само се гледа,и то не може случајно да се деси.
Враћање је најмањи проблем,имао сам много брљотина са хардом,а програми врате читаве избрисане партиције,у пакету са свим фајловима.

Poslednja izmena:
Предлажу се разне дистрибуције па промакне и неки митраљез. ;) Проблем са партицијама је што огроман број корисника и не зна добро шта је то и како се ради са њима иначе нико не би имао проблем. Како год, сигурно Федора неће да поједе хард. ;)

Beh, sad. Odakle ti znaš ko šta voli da čalabrcne?!? Ja bih iskreno one tvoje bajadere, a ovi sa crvenim šeširima ....

Inviato dal mio iPhone utilizzando Crapatalk

Ja uvek biram rucnjaka i nema greske, pre toga lepo ispregledam gde i sta cu da instaliram. SuSe mi je bio prvi distro koji sam stavio, veze nisam imao al nisam zeznuo nista.:d

I ja sinoć digoh arch sa usb-a, dual bootovao ga i nisam ništa sjebao, pješke radio korak po korak, doduše 2 sata pažljivog kucanja i paženja.

Кад сте мазохисти али волите процедуру. ;) Ја покренем Хелмутову скрипту, око пет минута за први круг, још пола сата за други и све је инсталирано, плус је ту и неких 60% програма које иначе користим. Да не инсталирам по скрипти и њих, све би било готово за 5+20 минута.

Кад сте мазохисти али волите процедуру. ;) Ја покренем Хелмутову скрипту, око пет минута за први круг, још пола сата за други и све је инсталирано, плус је ту и неких 60% програма које иначе користим. Да не инсталирам по скрипти и њих, све би било готово за 5+20 минута.

Htio sam ja preko skripte isto, ali rekoh jednom se živi.

Plus kao i za Gentoo (koji isto nije beba za instalaciju), pun je internet dokumentacije i za sve ima rješenje ako se polako prati, pa sam opušteno to odradio, čak sam i uživao. Arch ti pruži taj fini osjećaj kontrole dok ga podešavaš (samo fali da pomislim još da znam nešto i da razumijem šta se dešava u pozadini haha)..

Ништа страшно да се то једном уради колико да овериш да јеси али ... инсталирати повремено до често, експериментисати, пробати разне варијанте ... било би превише. И ово што кажеш, која је предност да гледаш упутство (свеједно да ли са другог компа или запишеш процедуру) и кликћеш без неког разумевања или бар идеје зашто си баш то урадио баш тада. Све би било у реду да неко седне, крене инсталацију и све сам уради а да не погледа нигде. Ја немам проблем да седнем код некога (ко има један комп и то баш тај) и инсталирам Арчија, што би било тешко изводљиво на препоручени начин.

Стварно не видим разлику у томе да ли ћу ја да откуцам неку команду која ће да инсталира ово па другу за оно или ћу да покренем скрипту која ће да ме пита шта хоћу од понуђеног и онда она одради то што бих ја пешака писао. Па мени је већ досадило и да идем кроз меније, бирам шта хоћу, идем у следећи па опет ... а још када бих сваки пут сваку команду комплетно преписивао ... не, хвала. Пре више деценија сам правио беч фајлове (а пре њих .ec фајлове) који би одрадили неколико послова да не куцкам сваки пут а сада ћу да прескочим скрипту.

Pa da, bilo bi stvarno previše ponavljati ovakve procese par puta i to u kratkom vremenu jer jako zamaraju. Mislim, recimo krenuvši od mene, ne mogu reći da ne znam šta radim dok instaliram i da samo prepisujem, jer koristim dovoljno dugo razne distroe da znam koji je proces instaliranja pa to podijelim u par tačaka i onda rješavam te tačke koje znam uz pomoć uputstva za instalaciju. Dizao sam ga 2-3 puta na Boxu u fedori i bukvalno sam čitav proces zapamtio pa mi i nije bilo preteško.

Na kraju rezultat ti je isti išao preko skripti ili sam pješaka radio, neko će uraditi jedno, neko drugo, zavisi šta je kome merak, jer neko ne želi da se muči takvim procesima, dok neko ubije monotoniju sa malo nerviranja ako nešto krene po zlu tokom instalacije.

Malo smo ga odlutali previše u pravcu Archa, ali slično je to i za Gentoo što je autor tražio. Bar sličan level baktanja sa instalacijom.

arch je zlatan kakav je gentoo install... pa cak i funtoo (koji je uprosceniji od genta). a i kada sam ih instalirao to vam je samo prvi korak u dugom i mukotrpnom procesu podesavanja svega koji traje i traje i traje -_- definitivno nisam za source based linuxe... prepusticu visecasovno kompajlovanje ljudima sa boljim zivcima a ja se vracam na deabian/arch combo :)

Poslednja izmena:
Višečasovno kompajliranje je samo prvi put kada se radi instalacija, možeš da ga ostaviš da kompajlira dok spavaš recimo.
Nakon toga to više nije problem.
Ne znam baš o kakvom dugom i mukotrpnom procesu podešavanja koji traje i traje nakon instalacije misliš, kada se završi instalacija nema razlike u podešavanjima izmedju gentoo i nekog drugog distroa.
Ako misliš na dodatne programe koje bi da instaliraš pa je čekanje da se kompajliranje završi problem, onda isto važi kao i za instalaciju, izdržiš dok sve ne instaliraš i nakon toga si miran.
U principu su minuti u pitanju za bilo koji paket, osim u slučaju LibreOffice, eventualno Firefox i Chromium za koji treba sat-dva najviše, mada zavisi i koji procesor imaš.
Mada imaš i bin pakete za te programe što sam nabrojao (kao i za još neke) , dakle ne moraš da ih kompajliraš.

U stvari ne moraš baš ništa da kompajliraš, ali se onda postavlja pitanje koji će ti onda mandraK gentoo?

I obrnuto, uzmi debijana, fedoru i derivate, ubaci u riznicu src, pa kompajliraj do mile volje ;-)

Nazad
Vrh Dno