Pa u principu sve je to isto, koristi se isti softver i kernel, razlike su u instalerima i paket menadžerima prevashodno, tu onda dolazi i pre-konfigurisanost odredjenog distroa koji već nakon instalacije imaju instaliran softver koji ti treba ili ne treba, konfigurisan desktop po njihovoj želji, pa i sam hardver. Probao sam absolutno sve moguće linukse, čak i FreeBSD koji i nije zapravo linuks, jedino još nisam LFS (linux from scratch) ali to je već za prave mazohiste i možda ga 20 ljudi koristi.
Par godina sam na Gentoo i isključivo samo na njemu, imam Windows 10 instaliran ali čisto radi reda, ne ulazim uopšte u njega, možda sam u zadnjih 6 meseci dva puta ušao i izašao prilično brzo. Često razmišljam da ga obrišem ali mi se ne da iz nekog razloga to da uradim. Ne smeta da stoji, koristio ga ili ne.
Šta me privuklo da koristim Gentoo a ne neki drugi distro ?
Paket menadžer pre svega kao i količina softvera (Gentoo btw ima više softvera na raspolaganju nego Arch sa AUR-om), činjenica da se svaki paket kompajlira pa i sam OS (ima satisfakcije u tome) , lakoća menjanja nekog softvera ukoliko ne radi kako treba ili nema funkciju koju bi neko želeo, primera radi koristim Keepass i nema opciju za system tray, bez problema sam dodao par linija i omogućio tu funkciju. Naravno, treba da si malo vičan i u programiranju za takvo nešto, mada i ne mora, u Gentoo možeš da stavljaš patcheve koji to rade umesto tebe, dakle neko drugi je to dodao a ti samo staviš patch u odredjeni direktorijum. Dalje, na raspolaganju ti je više verzija nekog paketa, u Archu recimo imaš zadnju verziju i to ti je to, prethodna verzija je "otišla". Onda recimo možeš ceo sistem da prebaciš na tzv. unstable, odnosno da koristiš apsolutno sve najnovije pakete, a možeš da imaš sve stable a samo jedan ili više paketa unstable. Onda konfigurabilnost svakog aspekta korišćenjem USE flags, recimo ne treba ti ništa od kde ili bluetooth, i dovoljno je samo da staviš -bluetooth ili -ipv6 ili bilo šta drugo (ima ih gomila) i ceo kod vezan za to se neće kompajlirati uopšte, samim tim neće ga ni biti kako u nekom programu tako i na nivou OS-a.
Ne znam šta bih više tu dodao, sigurno zaboravljam nešto.
Mogu ja bez problema da koristim i Arch ili Fedoru ili bilo šta drugo ali izbor je pao na Gentoo, najviše mi se svidja i odgovara.
Da je lako to nije sigurno, i dan danas uvek saznam nešto novo što nisam znao ranije, sa Gentoo moraš biti uvek obazriv, jer nije kao neki drugi distro gde možeš da ga reinstaliraš za 15 minuta.
Eto, nadam se da sam dovoljno objasnio razloge zbog kojih ga ja koristim, kao što rekoh nikad ga nisam propagirao niti "guram" nekog da ga koristi, u tome je i lepota linuksa što ima dosta izbora na raspolaganju