Šta je novo?

Kućna multimedija Који ТВ од 50" купити за 50-60к дин?

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

joximovic

Cenjen
Učlanjen(a)
07.11.2012
Poena
180
Било ми је глупо да упадам у туђе теме од којих има неких које су сличне мом потраживању, па рекох да отворим нову, пошто ми је захтев мало специфичнији.

Дакле ТВ мора бити до максималних 50" јер се већи не би уклопио у полицу... а и 50" ће ми бити сасвим довољно за раздаљину гледања од око 2.5м.

Гледао сам данас и уживо у радњи већ на другим темама препоручивани QLED TCL 50C715, који се сада може наћи за 57к дин, него се све питам да ли ипак има неки други модел равноправан овоме?
Искрен да будем, дојам слике на том TCL-у уживо ме није нешто посебно одувао... неки други ТВ-ови његове цијеновне класе су ми дјеловали свијетлије, са живљим бојама (неки рандом Самсунг од 50", као и 2 модела Hisense-a такође од 50" и цијене од неких 50 и кусур хиљада дин). Врло могуће да је то ипак због подешавања самог ТВ-а, а и самог снимка који се пушта, јер на свим ТВ-овима пуштају различит видео, али опет шта знам...
Од осталих брендова, велика предност код Hisensa ми je чак 7 година гаранције, што је сјајна ствар... а опет LG-ови модели често имају онај одлични magic remote који је јако примамљив.

Имам и неки Андроид бокс, па Андроид оперативни систем није обавезан, али опет ако већ може да буде, што да не. Примарна намјена и 90% кориштеног времена ће му бити гледање тв програма и спорта, што у full HD што у SD варијанти, али ће се понекад пустити и понеки филм или одиграти нека игра повезивањем на HDMI

@joximovic Čini mi se da ti imaš solidno predznanje i znaš šta tražiš, pa ti se neću mešati.
Što se tiče konkretnog TCL modela, on u radnjama dolazi sa bazičnim firmware, koji TCL non-stop unapređuej i koji drastično utiče na kvalitet slike/vernost boja i sl, tako da, ne brini, slika u radnji u u kućnim uslovima, nakon instaliranja poslednjeg firmware, je nebo i zemlja...

Ovde imaš jedan dobar review i poslednji firmware update, doduše na francuskom je pa moraš prevesti stranicu na engleski.

A ovo su i slike pre i posle update firmware:
TCL-C71-problem-HDR-.png
TCL-C71-problem-HDR-apres-upgrade-ver-V379.png

Elem, ovaj C715 tv treba porediti sa Hisense U7QF a ovde imaš poređenje iz prve ruke

Trenutno prednost TCL je niža cena, android OS, i bolja podrška proizvođača (stvarno redovno unapređuju firmware, a sprema se i prelazak na Android 11 OS uz opciju Google TV), dok je prednost Hisense (bolje osvetljenje (kažu bolja slika) i trenutno duža garancija)... Mada sitnice su tu u pitanju, TCL ima bolji kontrast dosta bolji response time, što ti je bitno u igrama, ali i slabije osvetljenje što mu umanjuje kapacitet pravog prikazivanja HDR sadržaja (ali to nema ni ovaj Hisenze jer je tu potreban konstantan prikaz osvetljenja od bar 1000 nita u svakoj tački ekrana, a ovaj Hisense ima 400nita, što je i dalje bolje od 300 koliko ima ovaj TCL).

Ja lično imam TCL50C715, već 8 meseci i vrlo sam zadovoljan. Na njemu gledam filmove, YT, igram igre, a razdaljina sa koje gledam je ista kao tvoja.

Е хвала за баш детаљно објашњење @Čika_Kure.
Искрено сам се оним чиме сам видио уживо у Техноманији баш био разочарао у тај TCL, али ако кажеш да је послије једноставног update-a ствар потпуно другачија, онда је то нека друга прича. Не вриједи онда много ни поредити ТВ-ове у радњама, због поменутих firmware-a, локалних подешавања и самог видеа који је пуштен на њима.

Сад си ме поново загријао за TCL :D Ни његових 5год гаранције није мало, ако буде служио толико, таман ће и бити за замјену те неке 2026-2027.

Са знањем о ТВ-овима сам само благо упознат, нисам баш тако стручан.. али тачно је да знам тачно шта тражим па ми нема много таласања.
Тај Hisense 50U7QF сам исто видио уживо, има баш моћно урађено постоље.. и кошта око 63к, мало ми искаче из буџета.
Него сам гледао и Hisense 50A7300F који је доста јефтинији, око 47к је, а уживо је дјеловао исто доста солидно.

Али све у свему нема неког трећег предлога у овом цијеновном рангу осим Hisense i TCL? С тим у вези и да се полако опростим од наде за magic remote-om? :)

^Vidim da mnogi (pre svih @ivanbass1 često preporučuju Mi TV 4S u ovom cenovnom rangu, ali ja ga nisam video uživo i bolje da pitaš nekog drugog kakav je...

Što se tiče Hisense 50U7QF, ako se odlučiš za njega, 3000 dinara preko budžeta, nije neka cifra na sedam godina.

Za ove ostale Hisense sam ti napisao da su puni kompromisa.

Po meni gledaj ili Hisense 50U7QF ili TCL C715, eventualno Mi TV 4S ili neki Phillips ako ti se sviđa ambilight opcija...

EDIT: Ako se ipak odlučiš za neki "slabiji" Hisense model, imaš na shops.er 50A7500F za 49k, nemoj kupovati A7300 za hiljadu i po dinara manje.

Pozdrav ljudi, pozajmio bih temu na kratko, slicna je prica, danas bih trebao da uzmem jedan tv koji ce se koristiti za gledanje kablovske u vecini sport. Slican budzet slicna velicina, suzio sam izbor na hisense 50a7500f ili tcl 50c715, kakvi su za sport?

Ма слободно, поготово ако тражиш баш 50" као и ја.

Дајте још неки предлог или ћемо морати тај ТЦЛ да узимамо. :)
Иако се на овом снимку са youtuba види да Hisense има боље осветљење. Каква је ситуација са тим 50a7500f ? Vida OS je довољно употребљив да на њега може да се инсталира коди, неки ИПТВ плејер или листа, youtube и тих пар основних апликација и без андроид бокса?

o VIDAA U je dosta toga rečeno u Hisense temi. ukratko: nema Kodi, ima YouTube, ima player, ima Plex, može da se instalira aplikacija za te SSPTV (ili kako već) liste

Pazario sam hisense, bolji je za sport od tcl-a od onog sto sam testirao po radnjama. Oba imaju blaga probijanja svetlosti po ivicama, tcl ima bolju sliku ali malo losiji upscaling i spor mu je sistem nesto, to mi se nije dopalo, dok kod hisensa je bas brz sistem i odziv istog, video sam da ima preinstaliran eon app, al kao sto rekoh sluzice samo za d3 i 90% za sportske dogadjaje

@joximovic već sam ti napisao, mogu da se porede 50U7QF i 50C715 (imaš i video poređenja head to head), a 50a7500f i 50C715 nisu uporedivi osim po dijagonali.
Lično sam gledao sport na 65a7500f i ono je festival trzanja (oči mi ispale).

Što se tiče brzine sistema na TCL pogledaj malo TCL temu, jer (kao što sam već napisao) nakon instalacije najnovijeg firmware (što nije taj iz radnje) i debloat-a sistema (što je vrlo lako uraditi) sve radi jako dobro.

Po meni, ako uzimaš Hisense budi spreman da kupiš i neki bolji android box, jer taj Hisense VIDAA sistem je vrlo ograničavajuć u svakom mogućem pogledu (pre svega u pogledu nemogućnosti da instaliraš gomilu aplikacija koje će ti možda zatrebati - Kodi, HBO GO i sl. Dakle sa kupovinom boxa ćeš već doći na oko 100tinjak evra razlike u ceni između 50U7QF i 50C715, što mislim da ne vredi.

Na kraju C715 ne probija i ne može da probija po ivicama jer nema EDGE led panel, tako da nemam pojma koji je model @Balzak gledao, ali da ranije je imao one black uniformity crash-eve kao da nije na celom panelu ista dubina crne, ali to samo na video koji prikazuje potpuno crni ekran. To su više manje ispeglali, a i kad postaviš led pozadinsko osvetljenje to više ne možeš da vidiš.

Uostalom, tvoje su pare, odi još jednom u radnju pa proveri koja slika ti subjektivno najviše odgovara, kako radi OS televizora i sl...

Moguce da si u pravu za vecinu ovih stvari, nisam video na kom je firmwareu bio tcl u radnji, ali hisense definitivno nije festival trzanja i tcl definitivno ima probijanja svetlosti, oba tv-a imaju direct led

Ja sam kupio caletu Hisense 50U7QF za gostinsku sobu i jednostavno MORAM da kazem da je televizor ok. Dok gledate televiziju koja je HD utisak je solidan. Netflix i Amazon su fenomenalni ali ako gledate recimo nesto gde ima dosta brzih promena kao sto je neki animirani film/serija(bas na recimo Netflix-u) desi se da zabrljavi grupa piksela u delu ekrana i drasticno promeni boju, bukvano se "zaglupe". Nista iritanto ali za klasicne filmove bez preterane upotrebe spcijalnih efekata odlican izbor. Za gaming pojma nemam kakav je, pisali su zimos kako je dobar izbor. Dizajn je stvarno lep. Lagano moze da se poveze sa tabletom, telefonom... tako da ako imate recimo HBO kojeg nema na vidaa app store-u mozete da pustite sa telefona i bice dobro dok kada se poveze sa laptopom(sve ide preko wifi mreze naravno) ima kasnjenje od recimo 0.2sec ali je slika dobra. EON radi fenomenalno. Povezivanje recimo bezicnih slusalica je bas lagano i lepo odradjeno. Generalno dobar izbor za taj novac. LG UN74 koji sam uzeo pre njega je imao ostriju sliku sa lepsim bojama i detaljima (+ magic remote koji je na ovaj njihov ubogi kao bozanstvo) ali ne znam kakav je sa aplikacijama HBO, Netflix i slicno jer je samo 7 dana bio u kuci a nista nije na njemu gledano osim klasicne televizije :( Cak moram da napomenem da stari LG 37LS570S ima lepse boje i nema pomenutog problema sa "zaglupljenjem" piksela od Hisense-a verovao to neko ili ne. Takodje, UN74 sam nasao na akciji za NG i to sa garancijom od 5 godina ali nisu imali u prodavnici da mi daju isti takav pa sam 50U7QF platio isto koliko i taj UN74, jer je to prvo nesto sto je valjalo u tom cenovnom rangu.
Sestra, ja i dnevna soba kod caleta i keve, svaka ima po LG OLED TV-a tako da ovo sto sam napisao je neko objektivno misljenje kada se sve uzme u obzir. Jer nijedan od njih ne moze da prismrdi OLED-u ali su dok god ne vidis kako slika izgleda na OLED TV-u dobar izbor :D
Moje misljenje je da pogledas i taj LG 50UN74003LB. Ponesi neki 4K materijal, tvrdim da ces biti zadovojan. Ja sam pustao trejler iz Avengers Endgame-a i na C715 i 50U7QF nijanse crne bolje se nisu prikazivale bas nesto prelepo niti je slika bila tecna, cista i ostra kao pomenuti LG a razlika u bojama je tek bila ocigledna. Magic remote je naravno plus.

Ја баш синоћ узео предрачун за TCL C715... @Čika_Kure ми је био много убједљив са свим написаним.. али додуше још увијек је предрачун. :)

Тај LG који помињеш сам исто гледао на сајту, али не и уживо... отићи ћу баш до техноманијака да и њега видим уживо.
Даљински и име LG јесу предност, али опет TCL даје 5год гаранције наспрам 2 код LG-а.

Upscailing као операција.. или како се већ зове тај софтвер који наше биједне 720p и 576p или које већ канале приказује на 4к резолуцији је бољи код LG-a него код TCL и Hisense?

Upscailing као операција.. или како се већ зове тај софтвер који наше биједне 720p и 576p или које већ канале приказује на 4к резолуцији је бољи код LG-a него код TCL и Hisense?
Mislim da ti na ovo pitanje niko ne može odgovoriti pouzdano.

Znam da TCL C715 uopšte nema MEMC, a upscalling algoritam je dobar (ako hoćeš mogu ti printscreenovati par kanala na EON, tipa Pink i ostale kanale VHS kvaliteta, i par kanala podnošljive rezolucije i bitratea.

Za TV ostalih proizvođača nisam siguran, pogotovo što nisi napisao na koje konkretno modele misliš.
Hisense U7QF i a7500f imaju MEMC.

U praksi manja dijagonala će rezultirati pristojnijom slikom na našim video sadržajima bedne rezolucije, zato ljudi imaju utisak da im je slika bolja na prastarom TV-u od 42 inča, nego na novom od 65 inča.

Međutim sve se to menja kada se pusti video sadržaj odgovarajuće rezolucije, tipa 4K.

TCL je davao kada sam ja kupovao 2+3 godine garancije sa tim sto tih 3 godine NIJE DAVAO proizvodjac ili uvoznik vec neka osiguravajuca kuca cini mi se. Samim tim, oni su naveli neki niz gde se ne priznaje garancija a jedan je recimo da crkne piksel ili grupa piksela (jos jedan takav apsurdan uslov za otkazivanje garancije je bio, ne secam se) i znam da smo se lepo nasmejali kada smo videli. Obrati paznju dobro ko daje tu produzenu garanciju. Kod Hisense-a zapravo proizvodjac daje produzenu garanciju. LG UN74 po dizajnu nije kao Hisense i TCL ali ponesi 2-3 video materijala za koje znas da su 4K i proveri, tako ces najlakse da vidis. Takodje, Hisense i TCL imaju neka svoja podesavanja ali ne mozes ti da ispravis krivu Drinu :D
@Čika_Kure Sto se tice starog televizora, ja licno nemam utisak da su slika i boje bolji, cinjenica je da jesu. Poslednje sto sam gledao na Netflix-u je Dragon Prince u 1080p rezoluciji. OLED je smrt, pomenuti LG+Mi TV Stick "kida" a Hisense je zadovoljavajuci.

Па да, али фора је што ја не сумњам у квалитет доброг приказа 4к квалитетног материјала... тј такве ствари се још неки низ година неће гледати на овом телевизору, или ће се гледати једва 5% времена.
Сво остало вријеме ће одлазити на ТВ канале и спортске догађаје који су у најбољој мјери у 1080п.

Био сам данас уживо да видим LG 50" UN7400 и понио сам неки лоши 720п видео на УСБ-у. Пуштао сам тај видео и на том LG-у , а онда и на TCL C715. Искрено можда неке разлике и има, али ја нисам могао да је примјетим (а ако је и било разлике, више је она била на страни TCL C715 који је давао можда мало живљи приказ... али могуће и да ми се учинило).

Поред овога сам видио и неки LG 49" UN7400 који је иста серија као и овај од 50" са том разликом што има IPS екран и што му се 4к видео који је био пуштен види баш одлично и из мртвог угла малтене. Али када се гледа право, нисам могао да скапирам да ли од та 2 LG-а неки од њих има боље осветљење.

Одлучићу још у наредних дан-два, али и даље сам некако најближи TCL C715 највише због заокружене понуде од коректне цијене + 5год гаранције + андроид тв.
Hisense U7QF дјелује исто одлично, поготово са својих 7год гаранције, али ме од њега одвлачи 6к скупља цијена од TCL-а (а и не бих да прелазим ту цифру од 60к), и то што нема Андроид или бар WebOS.
LG ме привлачи само због даљинског, али одбија због само 2 год гаранције и због тога што ми некако ни по чему не одскаче од ова горња 2 модела.

^ Ti u stvari ne bi ni imao dilemu da je cena TCL C715 ona iz decembra.
A to ti je ustvari i odgovor na pitanje zašto je pola foruma u decembru kupila baš ovaj model, i to 50 inča za 49k ili 55 inča za 59k...

Наручен TCL 50" C715. Сутра би требао да је спреман за преузимање. Не да ми се LG са његовим даљинским, а увијек сам их баш поштовао због тога :) ..... али мислим да нисам погријешио ни са овим уопште, иако је VA панел и има мало слабије осветљење и гаранцију него Hisense.
Свеједно ће се гледати углавном под правим углом или у најгорем случају неком од 60-ак степени што није страшно ни за VA.

Sestra treba da uzme tv za dnevnu pa smo dledali nešto od ovih modela:
LG 50UP76703LB
LG 50UN74003LA
LG 50UP78003LB
SAMSUNG UE50TU8502UXXH
SAMSUNG UE55TU7022UXXH 4K
SAMSUNG UE55AU7172UXXH 4K
SAMSUNG UE50AU8072UXXH
HISENSE 50U7QF
HISENSE H50A7500F

Treba joj za običan tv program, da može netflix, hbo go i da može mkv, avi i sl. sa USB (da podržava naše titlove).
dajte preporuke, ako može prvi i drugi pik

Nazad
Vrh Dno