Šta je novo?

Како утишати Gigabyte 4850 Zalman?

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poena
409
Карта је ко авион, у правом смислу речи, брза и гласна до бесвести. Дакле карта буди комшије, тресе прозоре и тера комарце и кучиће, додатно проблем је што вентилатор на њој има 2 пина, да има три само би га убо у плочу (има Qfan).

Е сад видим да на нету причају како су уболи вент у Zalman fan mate 2 и решили проблем. Има у граду да се купи титанов фан контролер са једним 3 пин конектором. Питање је да ли тај контролер функционисао кад би на њега повезао вентилатор са 2 пина преко неког адаптера?

Шта ми је чинити?

Карта је ко авион, у правом смислу речи, брза и гласна до бесвести. Дакле карта буди комшије, тресе прозоре и тера комарце и кучиће, додатно проблем је што вентилатор на њој има 2 пина, да има три само би га убо у плочу (има Qfan).

Е сад видим да на нету причају како су уболи вент у Zalman fan mate 2 и решили проблем. Има у граду да се купи титанов фан контролер са једним 3 пин конектором. Питање је да ли тај контролер функционисао кад би на њега повезао вентилатор са 2 пина преко неког адаптера?

Шта ми је чинити?

btw lepo se klokuje tvoj bivsi gigabyte memorija radi na 2200 bez problema. :wave:

Poslednja izmena:
Evo:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1612836&postcount=55

I moja kartica ima dva pina i uspeo sam malo da je utisham ( ali ne na nivo koji ja zelim ) preko Rive sa ovim upustvom...

:wave:

Покушао сам али карта не прихвата никакве команде и из рива тјунера и из каталиста, поред тога у риви ми фале опције описане у упутству.

Изгледа да ће само моћи хардверски.

@cc13

Драго ми је да ти ради лепо, само пази да не :exploder: :D

Jedino resenje ti je neki eksterni fan kontroler, kao sto sam ja stavio na moju.

Ja sam je utišao sa istim tim TITAN-ovim potenciometrom.

Gde ima da se kupi taj Titan-ov potenciometar ?

Реци ми како си повезао карту на њега? Преко 2 на 3 пин адаптера?

Ne treba ti taj adapter, samo dvopinski konektor sa fan-a ubodes u tropinski ulaz u taj Titan i sve ce da sljaka bez problema. Ja sam svojevremeno trazio taj adapter sto si ti napomenuo i nigde ga nisam nasao. On se jedino dobija uz onaj mali fan 40x40 Scythe Mini Kaze.

Gde ima da se kupi taj Titan-ov potenciometar ?

http://www.computerdream.co.yu/

Poslednja izmena:
Zasto ne bi mogao da ubodes taj dvopinski direktno u plocu. Valjda bi mogao isto da smanjujes fan speed samo ne bi imao ocitavanje na koliko vrti. Ili gresim?

У праву си, али проблем је што QFAN на плочи има неку аутоматску регулацију обртаја па не занам како би се то понашало без пина за очитавање броја обртаја, а и кабл ми није довољно дугачак. Потенциометар је практичнији.

Poslednja izmena:
Реци ми како си повезао карту на њега? Преко 2 на 3 пин адаптера?

Ne treba ti taj adapter, samo dvopinski konektor sa fan-a ubodes u tropinski ulaz u taj Titan i sve ce da sljaka bez problema. Ja sam svojevremeno trazio taj adapter sto si ti napomenuo i nigde ga nisam nasao. On se jedino dobija uz onaj mali fan 40x40 Scythe Mini Kaze.

Bas tako. Samo sam pazio da se slažu kontakti crna-crna i crvena-crvena (plava se suši:))

Fan kad utišaš do kraja max temp je oko 69C sto je valjda OK, a skoro se ne čuje. Uvek može da se ubrza.

Bas tako. Samo sam pazio da se slažu kontakti crna-crna i crvena-crvena (plava se suši:))

Fan kad utišaš do kraja max temp je oko 69C sto je valjda OK, a skoro se ne čuje. Uvek može da se ubrza.

Операција успела, хвала на одговорима.

Веома елегантно решење проблема.

Ето од неупотребљиве до одличне карте за 350 динара, нису ми јасни Гигабајтовци и њихова пословна политика.

Операција успела, хвала на одговорима.

Веома елегантно решење проблема.

Ето од неупотребљиве до одличне карте за 350 динара, нису ми јасни Гигабајтовци и њихова пословна политика.

Ne znam - meni recimo uopšte nije jasno kako se toliko čuje ovaj zalmanov kuler na toj kartici.

Ja sam imao onu GB 7900gs sa Zalmanom vf700 i nikada se nije čula ni na najvećem broju obrtaja - ništa nisam podešavao, a bila je najhladnija od 7900.
Sad imam ovu Asusovu 3850 OC gear kojoj može ručno da se podešava vent na glaciator kuleru koji radi na istom principu i ne čuje se ni kada ga odvrnem 100%.

To su po prirodi tiha rešenja - šta u uradiše sa ovom karticom - nije mi jasno.

Elem kako se kreću temperature kada se fiksira na "nečujni broj obrtaja" - definitivno mi je interesantana ova kartica za upgrade jednog dana ?

Када се изузме проблем са регулацијом брзине, кулер на овој карти је одличан.

Температуре су тотално смешне, idle 40, load 54 и то када је карта утишана на нечујан ниво. Брзо дисипира топлоту, добро су га дизајнирали.

Али има и нешто што раније нисам видео, напони на GPU и меморији могу да се подешавају софтверски кроз гигабајтов gamer HUD :). Не знам шта може карта нисам стигао да је испробам.

Али има и нешто што раније нисам видео, напони на GPU и меморији могу да се подешавају софтверски кроз гигабајтов gamer HUD . Не знам шта може карта нисам стигао да је испробам.

Ovo je stvarno odlično, mogao bi da izneseš utiske kada stigneš da se poigraš.

I ja lično mislim da je kuler odličan pa će sigurno ostaviti prostora za veći napon, e sad, ako se ja dobro sećam naponska na toj kartici nije hlađena, pa je pitanje koliko ona može iznese dizanje napona na GPU i MEM odjednom.

Imao sam 8800GT sa istim dizajnom kao i ova 4850. Takodje je bila extra bucna, ali sam problem resio sa adapterom koji dolazi uz Zalman hladnjak i spojio sam ga na molex na 7V. Dobio sam tihu karticu sa temperaturama dosta nizim od referentnih 8800GT. Karta je bila odlican overkloker i takodje je imala softversku regulaciju napona kroz gigabajtov gamer HUD. Cudi me samo sto nisu resili taj problem sa maksimalnim obrtajima kod ovog modela. Postavlja se pitanje da nije mozda namerno ostavljeno da radi kao turbina obzirom da se memorijski cipovi ne hlade kao ni naponska jedinica. Ja sam moju drzao dosta OC i nikakvih problema nisam imao sa pregrevanjem, kartica i dalje besprekorno funkcionise kod drugara. Da kupujem sada kartu opet bih uzeo kartu sa nereferentnih hladjenjem, u ovom slucaju sa Zalmanom po razumnoj ceni.

Naponi GPU-a ne mogu da se podižu, kroz Gamer HUD - samo da se smanji. Napon memorije može da se podigne za +0.09 max.

Napon GPU-a moze da se poveca preko ATT-a na 1.158 (valjda, skinuo sam ga jer mi je zbog njega pucao Gears Of War).
Avioncic nije pokazivo artefakte do 700MHz def.napon ili 735MHz na 1.158, prolazi i 3dmark06 bez problema. Memorija mi se cini da nije raspoložena za OC. (iskreno nisam provalio da njoj moze da se poveća napon :S:)
Zbog raznih problema (BSOD, flash biosa, pucanje igara) ne mogu da ukacim da li je stabilna ili ne, vecina stvari je rešena.

@vlawyer
Meni se ne čini da je toliko glasna, ali ipak kada je tišina čuje se i nervira.

@All
Ko god da napise da mu se bilo koja 4850 greje max 55C ne verujem i tacka :trust:, karta je furunce. Meni je otvoreno kuciste i kada se zagreje osecam kako zraci:mad:
Najviše sto sam video je oko 71C -ventilator na min., OC 730 podignut napon, Criza. Na def. sa usporenim ventom tu je negde do 67-69.
Opet je to dobro kolike su temp sa stock hlađenjem (ako se ne podesi vent.)

@Dule13
Kad stignes da se poigras sa OC bas me zanima kako se tebi ponaša i koliko je sve stabilno, javi.

Ko god da napise da mu se bilo koja 4850 greje max 55C ne verujem i tacka :trust:, karta je furunce. Meni je otvoreno kuciste i kada se zagreje osecam kako zraci:mad:
Najviše sto sam video je oko 71C -ventilator na min., OC 730 podignut napon, Criza. Na def. sa usporenim ventom tu je negde do 67-69.
Opet je to dobro kolike su temp sa stock hlađenjem (ako se ne podesi vent.)

@Dule13
Kad stignes da se poigras sa OC bas me zanima kako se tebi ponaša i koliko je sve stabilno, javi.

Ево слике после три минута Ati Toola. Од овога топлије не може. Мерено је на утишаним вентилатором.

Ок јављам чим испробам.

Prilozi

• load.JPG
    load.JPG
    142.3 KB · Pregleda: 158
Ево слике после три минута Ati Toola. Од овога топлије не може. Мерено је на утишаним вентилатором.

Ок јављам чим испробам.

Nemoj da pustas da skenira artefakte vec da se kocka vrti.Kladim se u gajbu piva da ce se temperatura posle 5 min popeti preko 80 stepeni.

Ne verujem,okaci slike,posle 5min.testa.

Ево доказа за све невернике :D

Почиње да прави грешке на 720 притом да наведем да ми худ детектује напон од 1.19 по дифалту тј. на максимуму који може да се подеси на худу.

Меморија је труба неће ни 20 mhz без грешака тако да је нећу ни пипати.

Тест је одрађен на 700/993 са утишаним вентилатором.

Prilozi

• temp.JPG
    temp.JPG
    385.5 KB · Pregleda: 115
Poslednja izmena:
ja sam izgleda ubo dobar primerak moj ide 730/2220 bez ikakvih problema.

Ја сам задовољан са картом, најважније ми је да сам је утишао, осети се да је бржа од 9600гт и на дифалту, 700 је бонус. Све у свему добра брза карта са добрим хлађењем која за циљну групу има глуве :d, али добро, све је решено Титановим регулатором одлично.

ja sam izgleda ubo dobar primerak moj ide 730/2220 bez ikakvih problema.

Naterao si me da se ponovo "mučim" sa OC :-devil-:. Posto se prvi put nisam setio da povecam napon na mem. rekoh da probam ponovo.

Memorija +0.09V, GPU -def. 715/2350

screen1.jpg

11/14/2008 21:50:51 - XP
Beginning Run #1 on Map-island, Demo-benchmark_gpu
DX9 1680x1050, AA=No AA, Vsync=Disabled, 32 bit test, FullScreen
Demo Loops=3, Time Of Day= 9
Global Game Quality: High
==============================================================
TimeDemo Play Started , (Total Frames: 2000, Recorded Time: 111.86s)
!TimeDemo Run 0 Finished.
Play Time: 54.51s, Average FPS: 36.69
Min FPS: 21.80 at frame 144, Max FPS: 47.53 at frame 983
Average Tri/Sec: -35756268, Tri/Frame: -974520
Recorded/Played Tris ratio: -0.94
!TimeDemo Run 1 Finished.
Play Time: 49.83s, Average FPS: 40.14
Min FPS: 21.80 at frame 144, Max FPS: 48.36 at frame 994
Average Tri/Sec: -38689272, Tri/Frame: -963866
Recorded/Played Tris ratio: -0.95
!TimeDemo Run 2 Finished.
Play Time: 49.71s, Average FPS: 40.24
Min FPS: 21.80 at frame 144, Max FPS: 48.36 at frame 994
Average Tri/Sec: -38737912, Tri/Frame: -962752
Recorded/Played Tris ratio: -0.95
TimeDemo Play Ended, (3 Runs Performed)
==============================================================

Completed All Tests

<><><><><><><><><><><><><>>--SUMMARY--<<><><><><><><><><><><><><>

11/14/2008 21:50:51 - XP

Run #1- DX9 1680x1050 AA=No AA, 32 bit test, Quality: High ~~ Overall Average FPS: 40.19

lepo, lepo. kad me ne bude mrzelo poditjitju i ja voltazhu pa tjemo da vidimo :)

Nazad
Vrh Dno