Šta je novo?

Гоогле провера датума рођења

faca

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
755
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire A5 515 Ryzen 5 5500
Mobilni telefon
Xiaomi Poco F4 8/256
Pametni uređaji
Xiaomi watch S1
Xiaomi Body Composition Scale 2
Pristup internetu
  1. Optički internet
Одједном ми је Гоогле почео да тражи проверу датума рођења. Тражи ми да им пошаљем или картицу или личну карту.
Да ли је то безбедно?
И на мамином налогу је исто.

Poslednja izmena:
Primetio sam da traže mejl za rezervni pristup nalogu ručno da se unese i desi se nekad da kada nalog nema nikakav backup recovery zatraže mesec i godinu kreiranja naloga. Za datum rođenja i lične dokumente prvi put se susrećem, te nisam siguran da je to uopšte opcija. Probaj da se uloguješ na IP adresi provajdera kod koga najčešće pristupaš.
Edit: Vidim da se radi o proveri godišta. Prilično čudno, ali rekao bih da je ovo automatski. Što se kartice tiče, to će biti kao regularno plaćanje poput povezivanja ka Google Play. Zadužiće se minimalni iznos i rezervacija otkazati za par dana. Ja bih išao na tu varijantu.

Prilozi

• fkri0fmlr7a61.jpg
    fkri0fmlr7a61.jpg
    20 KB · Pregleda: 21
Poslednja izmena:
Одједном ми је Гоогле почео да тражи проверу датума рођења. Тражи ми да им пошаљем или картицу или личну карту.
Да ли је то безбедно?
И на мамином налогу је исто.
Poceli su da traze potvrdu sa telefona meni, ali nikad nisam video da traze licne podatke...

Screenshot_20221203-021752_1.png

Naletao sam na ovo par puta. Legit je i mahom je automatska provera zbog nekog ponašanja na tvom nalogu/računaru/telefonu koji im liči da podseća na korišćenje nekog deteta/tinejdžera. A pravljenje i korišćenje Gugl naloga za osobe ispod 15 godina mora biti sa roditeljskim nadzorom. E sad, nije algoritam 100% najbolji i ima false flagova ovako, ali da, moraš im dostaviti neki dokument da ne izgubiš nalog. Ako se dobro sećam kada sam poslednji put gledao ovo, ne brišu ga odmah (nalog), već ima neko vreme opet da dostaviš sve podatke (u glavi mi je 6 ili 12 meseci, ne mogu da se setim tačno).
Šteta i cimanje je sada, posebno ako ti je bitan nalog, ali nemaš mnogo opcija. Flagovan si iz ko zna kog razloga, možda nekog banalnog tipa puštaš previše crtaća na yt nalogu ili gledaš klipove koje gledaju tinejdžeri i čini im se sumnjivo da imaš iste navike kao osobe koje legalno ne smeju imaju svoj google nalog (bez roditeljskog nadzora) ako su ispod 15 godina.

• Like
Reagovanja: uji
Može da se vidi mail odakle je stiglo. Dolazi sa gugl servera i problem je legitiman. Može biti scam, pa se mora pripaziti, ali pošto kao što gore rekoh, nailazio sam na takav problem već, rekao bih da je legit.

Клинац стално гледа некакве глупости на Youtube преко телевизора.
Значи да је у реду?

U redu u smislu da nije skam? 95% sam siguran da nije skam, pogledaj mail odakle je stigao isti i znaćeš.

Ja sam u ovakvim situacijama pokupio sve od podataka i sličnog (takeout opcija), plus provera jedno po jedno ručno i pravio nove naloge.

Ako pak hoćeš da zadržiš mail, mislim da možeš pri slanju lične karte da zamaskiraš određene detalje (grad, broj lične karte) ali da to maskiranje bude u boji lične karte. To sam pročitao negde kada sam guglao oko ovoga pre koji mesec (poslednji put). Moguće da radi automatska provera, pa gleda datum rođenja i tako nešto...

Zašto jednostavno ne provuče bilo koju karticu i napravi tu test transakciju što će ionako biti poništena? Lična karta ili uopšteno dokument se proverava i kompromituje vlasnika. Ovako Google kao platni procesor ima podatak o vlasniku računa i kartici. Logika im je da karticu ne može da upotrebi maloletno lice, jer su banke mahom uvele 3D Secure, što znači da ne prolazi bez potvrde sms-om ili ebankingom.

Može i to da proba svakako. Ja nisam ulazio dublje u navedenu problematiku jer su nalozi mogli da se "batale" pa su pravljeni novi i samim tim preskočena cela ta "ceremonija" oko verifikacije.

A pravljenje i korišćenje Gugl naloga za osobe ispod 15 godina mora biti sa roditeljskim nadzorom.
u Srbiji mlađi od 15 godina ne mogu da imaju nalog. 15-18 da, uz roditeljski nadzor. u SAD mogu da imaju i sa 13 godina.

Овај Гоогле налог је мој ту ми је и главни маил.
Клинац стално гледа YouTube на телевизијору па због тога тражи проверу, исто понекад гледа на бабином/кевином телефону.

Направио сам виртуелне картице и променио датум рођења на оба налога.

Nazad
Vrh Dno