Šta je novo?

Блокирање реклама на YouTube

^

Blokiranje reklama na kućnoj mreži, instaliranje aplikacije AdGuard na Raspberry Pi:

Poslednja izmena:
DNS bazirani blokatori ne mogu (više) da blokiraju Youtube reklame :p

Tačno tako.

Ali zato može Untangle Firewall ili pfSense+pfBlockerNG u Python režimu. Ali ovo zahteva mnogoo jači dedicated hardware nego što je to slabašni RPI. Smešno mi je kada vidim da ljudi bacaju pare na youtube premium da bi sprečili reklame, a žao im da investiraju novac u dedicated firewall hardware.

Zanimljivi komentari ispod videa:

it won’t block YouTube ads as those are served off the same IP addresses as regular content.

Unfortunately since YouTube serves their ads from the same source that serves the video blocking these ads with mean that you’re also blocking the whole video

Adguard is mainly Russian developed and I see their Dev platform is hosted in Russia although it's opensource. Could be food for thought although you do make some great points, i guess spinning up a Adguard container will not be a bad thing

" if you are using uBlock Origin and SponsorBlock, that will block ads on youtube. Since YouTube serves ads on their own domain you can't always block all ads on YouTube with DNS filtering or it will block the site. So using an add-on in your browser fixes that problem. SponsorBlock will block baked in ads that people put in videos. YouTube Enhancer add-on can also block ads as well as let you tweak YouTube and get a better experience. You don't need a rasberry Pi, you can use an older computer or even setup a VM on your host machine that is bridged to your network and use AdGuard. Also pfBlocker for pfSense works well."

"Don't forget the Sponsor Block extension that allows you to automatically skip over annoying in-video sponsor spots. No more having to watch people sling ads for NordVPN, SquarSpace, Manscaped, Ridgewallet etc. And I think Enhancer for YouTube extension allows you to block all the regular ads on YT as well. I don't see a single add or have to sit through any in-video sponsor spots with these tools."

Unfortunately, this form of add blocking will not work in all cases. A lot of adds are now being hosted on the same server as their content (Looking at you, YouTube). The only way to block these is with a browser plugin, unfortunately. The same logic applies to many streaming apps like Netflix, Hulu, and the YouTube app. If you block the server that the adds are coming from, you break the functionality of these apps. My smart TV refuses to connect to the internet when I force it to use my Pi-Hole for DNS. I recommend getting a "dumb" TV and connecting a raspberry pi to make it "smart".

Haven't seen youtube ads for ages - with adguardhome (DNS on network) & adblocker for youtube plugin (firefox on PC) and Vanced (On Android).

I personally use PiHole as DNS Server to Adblock on DNS Level. And also run an inbound recursive server to improve more on the privacy side.

Unfortunately with AdGuard and PiHole you can't block streamed ads like Youtube ads. For this kind of ads you still need a browser extension or a user based application like Smarttube.

Looks like Adguard originated in Russia. Think I'll stick with PiHole for now. Also, DHCP wont provide full protection. You'll need a firewall that can re-route DNS traffic when it is not using the defined DNS server on your network. I've seen my Samsung TVs do this.... they try the DHCP assigned DNS server and if it's blocked, it falls back to a static entry to Google. Many IoT devices like to hard code DNS servers, too. As mentioned "Local DNS" does "dns rewriting" on pihole.

Using adguard home DNS for like 2years (pihole before) and night and day when I sneak out of my home network bubble. I'm surprised how much ads are on the pages these days. Only "adremove" plugin still using in browser is for youtube. One culprit is that some pages are using some adremoval detection - then they knows you are using adguard and block you from viewing the page at all. And yes, you can block your child from using some sources unless he/she is capable of changing DNS settings on their devices to something else than ADGH DNS :)

If you’ve got a raspberry pi kicking about just set up a pi-hole. Blocks anything except YouTube ads

A svako ko je u komentaru nešto slično napisao... dobio je ovu poruku:

Telegram me- network_chuck
Hey there, leave me a msge

Znači ima način ali nije smeo da javno napiše...

@Pajser Brigada Toliki citat i toliko teksta a svodi se na jednu rečenicu koju smo ti napisali ovde.
Način za blokiranje Youtube ads je poznat i zahteva izvršavanje koda i manipulaciju informacija u odgovoru. DNS block to ne može jer blokira čitav domen, browser može (zato što extenzija ima mogućnost da izvršava JavaScript kod). Može i ruter sa custom firmware u setup-u nalik na ovaj što je naveo @alex303. Ali te varijante zahtevaju dekripciju HTTPS sadržaja da bi se uopšte videlo šta ti server vraća pa da onda i menjaš odgovor i ukloniš instrukcije u vezi ads.

Ti ako ne veruješ kad ti se lepo srpski nešto kaže slobodno piši tim genijima na Telegram. Pa da ti objasne "tajnu foru". Pa kad ti "objasne" ti dođi ovde i obavezno paste-uj jedno 30 pasusa poznatih informacija i pisanja u fazonu "ako možeš ovako to da zbudiš (a ne možeš na 95% uređaja), onda bi moglo onako".

A svako ko je u komentaru nešto slično napisao... dobio je ovu poruku:

Telegram me- network_chuck
Hey there, leave me a msge
Jesi stvarno toliko naivan ? To je spam bot koji navlači ljude na telegram gde će biti prevareni. SOG je odavno pokrio tu tematiku.

Znači ima način ali nije smeo da javno napiše...
Ne nasedajte na prevare !!!! Nikakav AdGuard, Pihole, ili bilo koji drugi DNS blockeri ne mogu da blokiraju youtube reklame. TAČKA.

Zašto je blokiranje nemoguće?

Zato što DNS blocker ne može da vidi youtube traffic koji je enkriptovan. Reklame se nalaze unutar tog enkriptovanog stream-a i dolaze sa istog domena sa kojeg dolazi video. Ako se taj domen blokira, automatski se blokira i video. Videćeš samo crn ekran ili poruku da video ne može da se učita.

Kako rade pfBlocker+Proxy ili Untangle Firewall koje sam naveo u postovima gore?

Rade na sličnom principu kao uBlocker u browseru. Kada video stigne do browsera, youtube snimak se dekriptuje. Kad dođe do dekripcije, onda je ceo stream vidljiv kao i streamovi koji serviraju reklame. Tu na scenu stupa REGEX lista u uBlockeru koja blokira sve streamove sa kojih dolaze relame i propušta samo glavni video stream i dobijate video bez reklama.

Untangle Firewall ima mogućnost da presretne youtube traffic, da ga dekriptuje pre nego što stigne do klijenta, odstrani sve streamove koji sadrže reklame, i ponovo enkapsulira traffic koji dalje nastavlja putanju do telefona, televizora, PC-a...itd. Dakle reklame se odstranjuju u routeru. Ovaj proces dekripcije, čišćenja reklama, i ponovne enkapsulacije saobraćaja je vrlo CPU intenzivan proces.

Edit: Preteče me @shamanNS

Untangle Firewall ima mogućnost da presretne youtube traffic, da ga dekriptuje pre nego što stigne do klijenta, odstrani sve streamove koji sadrže reklame, i ponovo enkapsulira traffic koji dalje nastavlja putanju do telefona, televizora, PC-a...itd. Dakle reklame se odstranjuju u routeru. Ovaj proces dekripcije, čišćenja reklama, i ponovne enkapsulacije saobraćaja je vrlo CPU intenzivan proces.
Telegram me - nisam obraćao pažnju na to, sada mi je jasno... još jedna prevara... ni manje ni više nego na youtubu...

Untangle se plaća 50 dolara godišnje (opet jeftinije od youtube premium), koliko zahtevan hardver mu treba?

pfSense je open source i besplatan. Ja ga koristim na ovoj mašini sa 16GB memorije.

1668374197903.png

U pitanju je Protectli Vault FW6D.

To je basic setup. Nema veze sa adblockerom, proxyijem i MITM metodom.

Znam da je stara tema, sto se tice mobilnog telefona ja gledam youtube klipove preko Opera browser-a, blokira ama svaku reklamu 100%.
Na PC-u naravno Ad-blocker.
Jedina stvar je kako se resiti reklama na smart TV-u?!

Da je kao nekada, po 1 reklama po video klipu, podrzavao bih , ovako je aplikacija beskorisna i NE ZELIM da im placam :)

SmartTubeNext?

Ako je ATV.

Ja sam mojima uzeo LG televizor koji se bez problema root-uje sa rootmy.tv. Instalira se youtube aplikacija koja ima adblocker u sebi i to je to. Nema reklama.

@areudeadyet bilo bi značajno da navedeš marku i model televizora, pošto neke Smart TV platforme su prosto osuđene na fabrički YT. Na primer, taj slučaj je na mom Toshiba TV (proizveo Vestel) i morao bih da se pretplatim na YT Premium. Neki workaround za to bi bilo da plaćaš tursku ili indijsku pretplatu.

Kupite neki Android štapić (Mi stick, Amazon Fire,...) ili Box, bocnite ga u TV i gledajte jutjub preko njega, tj. preko SmartTubeNext programa koji instalirate na njega. Bukvalno ste za godinu dana plaćanja YT premijuma platili neki štapić

Ja sam mojima uzeo LG televizor koji se bez problema root-uje sa rootmy.tv. Instalira se youtube aplikacija koja ima adblocker u sebi i to je to. Nema reklama.
Gubi li se tako garancija? Mislim da da.

TL;DR
  • YouTube is apparently testing a three-strikes policy for people who block ads on the platform.
  • The policy would eventually see users barred from watching videos.
  • The company has since confirmed the test in a statement to Android Authority.

The popup menu in the screenshot suggests users will be barred from YouTube viewing after watching three videos with an ad blocker enabled.
“It looks like you may be using an ad blocker. Video playback will be blocked unless YouTube is allowlisted or the ad blocker is disabled,” reads an excerpt of the screenshot. The service presents users with two buttons, prompting them to either allow ads in their ad blocker or letting them buy YouTube Premium.
For what it’s worth, none of us at Android Authority saw this popup menu on our computers while using an ad blocker. It’s unclear if the type of ad blocker has an effect, but I didn’t see the menu while using uBlock Origin.

Čini mi se da ćemo ubrzo svi na neku pretplatu.

Vrh Dno