Šta je novo?

šporet ne radi

dj90

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2014
Poena
245
Imam klasični beko šporet, ne pali uopšte, ne radi ništa

gledao sam neke klipove pa ću svakako proveriti kada dođem sa posla

šta se kvari najčešće da znam na šta da obratim pažnju ili šta bi mogao da eliminišem odmah? tipa da su grejači valjda bi radile sijalice za indikaciju?

Ako ne radi ništa, moguće da je pregorela žica ulaznog kabela, obično kod stopice

i ja pretpostavljam da je kabl. kada dođem otvoriću nazad pa ću videti
bukvalno ništa ne radi, ni sat

*** moram pitati, pregledao si osigurace tj isprobao uticnicu necim drugim ?

trofazna je utičnica, probao glinericom i osigurače i utičnicu i radi

Prekid nule u samom kabelu, utičnici, utikaču ili negde u šporetu može biti uzrok ovakvog problema.
Tada postoji i mogućnost "čudnog" rada šporeta, da u kombinacijama više uključenih elemenata (dve tri ringle, rerna...) počinje poenšta nekako da (radi) greje. Ali ako uključuješ jedan po jedan element, neće raditi ništa. Dakle, probaj da uključiš sve ringle na različite pozicije i rernu, pa vidi da li išta greje.

Varijanta br.2, neki šporeti sa ugrađenim digitalnim satom, imaju rele preko kojeg se gasi šporet nakon podešenog vremena. Ako ovaj rele (ili sat koji mu komanduje) crknu, može se desiti da ceo šporet ne radi.

Takođe, ako fali nula (sa početka posta) sat neće krenuti da radi te neće ni rele dozvoliti da išta na šporetu proradi.

koliko se sećam samo rerna ne radi ako sat nije podešen, plotne mislim da nemaju veze sa satom

vidim da ima dosta stvari tu, nadam se da je do kabla inače teško da ću otkriti nešto drugo

Bilo je i varijanti gde je ceo šporet mrtav bez sata. Nisu svi isti.

Ti posebno obrati pažnju na nulu od utičnice (i u samoj utičnici), preko utikača i kabela do priključaka kabela u šporetu.

sad sam pomerio šporet i video da je utikač pregoreo
kad malo pomerim kabl proradi i šporet

ne znam da li i ovo treba zameniti ili se može očisiti

Menjaj, naravno. Proveri i utičnicu, ja bi i nju promenio.

utičnicu sam podrazumevao naravno

kako je moguće da imam samo jednu fazu? svuda po netu sam gledao ima tri žice pored uzemljenja i nule

Pa utičnica ti je monofazna.
ovako izgleda trofazna:
02-Postavljanje-torfazne-uticnice.jpg
Kada skineš zadnju stranu, ili spolja gde ulazi kabl u šporet bi trebalo da ima kako može da se povezuje.
Verovatno ima i za monofazno ali proveri uputstvo oko ograničenja i ostalog.

Edit, neki prvi link sa neta:

Kupi i novi petožilni kabel 5x2.5 Gg/J, ima da se kupi gotov sa utikačem, i pripremljenim krajevima žica

Loš kontakt, to mesto se grejalo i izgorelo. Ako možeš nađi uputstvo od šporeta, i vidi kako se povezuje. Meni je ugradna ploča mogla da se poveže sa jednom ili sa 2 faze, ne i sa 3 faze. Ako povežeš samo jednu fazu, i uključiš sve ringle, nešto je niža izlazna snaga. Proveri da slučajno nema još neka žica izolovana iza utičnice (da je nije majstor koji je to povezivao ostavio tu (najverovatnije da nije kad već nije povezano, ali proveri). U skladu satime i tvojim uputstvom napravi odgovarajući kabl. Ako koristiš licnasti kabl, stavi hilzne da ostvariš bolji kontakt (nije obavezno ali pomaže, biće kabl dugotrajniji).

Bez uvrede, ali kome treba pomoć oko ovoga, taj treba da zove majstora.
Sve je ovo vrlo jednostavno za nas koji se time bavimo, ali to mora da uradi neko to zna šta radi. Da ne pričamo sada detalje, licnasti kablovi moraju biti pravilno stegnuti da se ne greju. Na šporetu treba pogoditi kleme za monofazno povezivanje... ima tu stvari za omašiti

Zovi majstora, zaginuces bez zrna baruta.

Po onome što vidim na tvojom slikama, JU ZLO I NAOPAKO!!!

Zovi majstora!!!

Mora se prvo proveriti da li uopšte ima tri faze u toj tvojoj "utičnici" u zidu.

"Problem" je trivijalan za onoga ko se malo razume, ali ne može se u par reči navesti na forumu kako pravilno uraditi.

povezao sam kako je i bilo

što se tiče faze postoji još jedan slobodan kabl iza tako da mi tu nije ništa jasno
šta mogu da uradim sam ja uradim, raspitam se malo po netu ili kod nekog drugog za te neke osnovne stvari i uradi se
mnoge stvari nisam znao pa sam tako reševao

Poslednja izmena:
Ceo kabl ili jedan provodnik iz istog ovog kabla?
Bilo bi jako cudno da imas 4 zile, obicno su 3 za monofaznu struju ili 5 za trofaznu.

4 žile imam, ta slobodna je isto braon boje, ne znam o čemu se radi. i meni je čudno

Da ti nije tu bilo neko kupatilo 🙂
Jedna faza prema bojleru, jedna na grejalicu. Kod mene je jedino tako u kupatilu, stara gradnja.
Za trofaznu mora 5 (pet) žica. Idi pogledaj da li uopšte imaš ulaz trofazne struje u kuću/stan.

kakvo crno kupatilo, soliter u blokovima :)

jedino da je neko otcvikario nekad tu žilu slučajno

Zovi majstora. Da ispita, ima da padne štemovanje ako je tako ili da radi šporet na monofaznu.

ja sam više od dvadaset godina u tom stanu i radi tako ali videću to da se vidi šta je

Moguće da je šporet povezan na 2 faze, treću majstor ukinuo jer ima još neki veći potrošač na trećoj fazi pa iskače osigurač. Skini zadnji poklopac i vidi kako je povezan kabl u šporetu, ako imaš most (povezano R1 i R2, R2-R3 ili bilo koja kombinacija na istu žicu) znači da je to u pitanju.

povezao sam kako je i bilo

što se tiče faze postoji još jedan slobodan kabl iza tako da mi tu nije ništa jasno
šta mogu da uradim sam ja uradim, raspitam se malo po netu ili kod nekog drugog za te neke osnovne stvari i uradi se
mnoge stvari nisam znao pa sam tako reševao
Ovo nije bas stvar koju treba da proucavas na internetu, ako pogresno spojis dve faze posledice mogu biti ozbiljne, pri tom ne mislim da ce izgoreti kabl i iskociti osigurac,

Prosto to je stvar gde ne smes nikako da pogresis.

povezao sam kako je bilo, nisam izmišljao toplu vodu

To kako je bilo ne valja, nije bezbedno, i neko bi zaista trebalo da to pregleda i poveže bolje.

Treba da stavis hilznu za licnastu zicu kad je spajas pod sraf na utikacu, da ne izgori opet zbog loseg spoja. Ili kupi zicu koja vec ima zavrsne hilzne, jer ce ti trebati alat u suprotnom.

A ovo ostalo je ocigledno sa slike da je sporet spojen monofazno uz pomoc monofazne zice i trofazne uticnice/utikaca, sto nije normalno al moze da radi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno