Šta je novo?

Što manje kućište za full ATX ploču i napajanje?

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Potrebno je da stane
- full ATX poloča (CPU, mali kuler, RAM)
- full ATX napajanje
- jedan 3.5" ili 2.5" hard
- dve PICE kartice (kratke)
- optika je nepotrebna

Bitno je da bude što kompaktnije i da mu je cena do 100e. Jel ima neko ideju koje bi kućište moglo da posluži? :) Koliko sam gledao cenovnike i nema nekog izbora osim "običnih" midi kućišta koja bi zvrjala prazna pri ovakvom setup-u mašine. Po ceni i kvalitetu odgovara nešto poput Asgarda, ali je to već full kućište u koje može da se napakuje brdo stvari, tj. koje nudi previše nepotrebnog prostora, naručito mislim na 5.25" bay-eve.

Ako imaš prostora ispod fioka od stola možda ovako nešto:

imag0116q.jpg

U tome garantovano ima mesta samo za full atx ploču, dve optike, dva hard diska i napajanje
Nego, reci nam zašto uopšte tražiš što manje kućište?

Poslednja izmena:
Hteo bih da izgradim kompaktnu i (po potrebi) lako prenosivu mašinu. Nešto kao Mac Mini, MSI Wind Box, ASUS eeeBOX, Prestigio Nettop. Problem sa gotovim rešenjima je što su ili preslaba (atom) ili preskupa, plus bih želeo da imam mogućnost customizacija i da menjam mašinu "na parče" po potrebi. Dodatno mašinu zamišljam da bude lako prenosiva, nešto kao laptop bez displeja. Wireless periferije sa malim Logitech unifying risiverom, dok bi na kućište bilo potrebno priključiti samo power kabl i HDMI kabl.

OK, ako nije uslov ATX ploča i napajanje, šta bi moglo da dođe u obzir?

Ovo kućište je nešto približno onome što bih želeo, kažem približno jer je i dalje glomazno sa dva 5.25" bay-a.

Poslednja izmena:
Dva slota ti povlace za sobom DTX :) ili SFX format ploce koji neces naci nigde, ili MATX. \

Trebalo bi da imas oko 6cm ispod optike, tesno, ali mislim da bi i3 kuler usao ispod. AMD AII 240 moguce...

p.s. Zaboravih jos nesto. Ne znam kakva je situacija sada, ali bilo ranije CFI kucista (kutija za cipele) jedino sto mi se ne svidja kod njih je slabo napajanje.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?208645-wip-MiNAS-mini-ITX-NAS-Fileserver

Poslednja izmena:
Milane, da li znaš kakvog je kvaliteta napajanje u pomenutom Chieftec-u? I jedno možda čudno pitanje, ali šta ako se desi da napajanje rikne, a pri tom na tržištu ne bude više kućišta ili bude trenutna nestašica i tome slično? Da li su generalno dobavljiva napajanja u ovom formatu?

To sam i ja našao... Mhm, suviše mi je to mali izbor da bih se bazirao na tome.

Ako bi rekli da može uATX ili ITX ploča, ali da mora standardno full ATX PSU, koje je kućište u tom slučaju najbolja opcija (po pitanju kompaktnosti)?

tt lanbox je upravo napravljen za takve (zlo)upotrebe, a nije jako skup. ima i drsku u nekoj od varijanti.
postoje bolja kucista na slicnu temu, ali ne bas kod nas. lianli ima par komada jako simpaticnih u box varijanti.
ako krenes da gledas manja kucista, ostaces i bez atx napajanja (sto ne preporucujem) i/ili sa low profile grafickim (to je uglavnom slucaj sa htpc kucistima).
vrlo kompaktno je cm centurion 541 (pazi da ne kupis onu btx varijantu sa smesnom cenom!!!) sto sam ja nekad imao i ima neko cm elite na slicnu temu i slicne velicine, ne znam tacno model.
ja sam proveo puno vremena trazeci savrseno malo kuciste (i ovde i napolju), pa sam odustao i kupio najvece kuciste za matx plocu |) to je ovaj p180 mini, koji je predivan, ali ne bas prenosiv...

edit: jos sam ovo iskopao i valjda ima i kod nas - http://www.nzxt.com/new/products/crafted_series/vulcan

Poslednja izmena:
Hvala puno na preporukama. Što se tiče Centurion i Elite kućišta, ako bih stigao do njih, onda bih produžio do baš tog Antec-a. :) Lanbox sam video uživo i ne deluje mi baš malo, jeste da ima ručku, ali je četvrtasto i prilično kičasto (generalno mi se ne dopada TT-ov smisao za estetiku :)).

Za sada je ovo možda najbolje rešenje: http://www.caseking.de/shop/catalog/Lian-Li-PC-Q07B-Mini-ITX-Cube-black::12508.html
http://www.youtube.com/watch?v=gvBy_ht55S8

Nije skupo, ITX ploča, ATX napajanje, samo je pitanje da li može da stane normalan kuler koji bi hladio i3 na max 700-800RPM. Grafička naravno integrisana, od kartica samo jedan Xonar DX, mislio sam i WiFi, ali može i USB varijanta da se boce u ploču pozadi, tako da je jedna PCIE kartica u principu dovoljna.

Ovo sam, otprilike, mislio da ubacim u to kućište:
konfa.png

Napajanje Corsair 520HX imam, pa bih ga iskoristio, kao i Xonar karticu. Takođe RAM bih pre uzeo 1x4GB zbog moguće nadogradnje (ali ovde nisu imali nijedan 4GB modul) ili bih čak odmah uzeo 2x4GB.

Poslednja izmena:
Napisah ja vec u jednoj temi da sam uzeo TT Lanbox kuciste (OVDE imas galeriju), jako je kvalitetno ,celo cvrsto i modularno, prednji deo ceo od aluminijuma, idu microATX i manje ploce (ja sam uzeo 880GM-UD2H Gigabyte).
Vrlo je kompaktno i malo sa providnim stranicama, dobijaju se kuleri uz njega i svi delovi za dalju montazu sa sve plisanom krpom za odrzavanje, napajanje ide standardno te moze i od 1KW da se stavi, 4 ima ona lima nazad za skidanje na stift te moze i garfika u ovo kuciste najnormalnija sa sve ostalim karticama pride, ima 3 mesta za HDD-ove, ima napred 2 mesta za 5.25" uredjaje, kuler sam montirao OVAJ, on je u pricipu i predvidjen bas za to kuciste i slicna tako da je sve u paketu vrlo necujno a jako koliko zelis jako da bude.
Eto mozda ti nesto od ovoga pomogne sto sam napisao.

Nazad
Vrh Dno