Šta je novo?

Štednjaci za etažno grejanje

dejca

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2012
Poena
265
Planiram kupovinu šporeta tj, štednjaka za etažno grejanje Alfa 90 HE termo, taj šporet treba da napaja dva radijatora 60x160 jedan radijator 60x60 jedan sušač peškira 60x140 i jedan izmenjivač toplote u bojleru. Čitam na internetu neki ga hvale drugi ne. Ja sam za sigurnost grejanja hteo uzeti jači Alfa Term 20 ali majstor mi kaže da je to prejak šporet za ono što meni treba i da ću imati problem jer ti radijatori neće moći da rashlade vodu a ja ako ga ložim slabije stvaraće se negde kondezat zbog kojeg će kasnije procureti šporet.
Kakva su ovde iskustva ako ga neko koristi?

Evo šporet alfa 90 je kupljen i namontirano grejanje, šporet je danas isproban. Ako se ispoštuje upustvo proizvodjača kako koristiti i ložiti šporet završiće posao. Start je dobar, tek natočenu vodu sačesme zagrejao je na 60c. za nepun sat. Dobro ispunio je moja očekivanja, a za alfa term 20 koji nisam kupio jer je majstor tako predložio više i ne razmišljam.

Prilozi

• IMG20221202131504.jpg
    IMG20221202131504.jpg
    90.7 KB · Pregleda: 73
  • IMG20221202131955.jpg
    IMG20221202131955.jpg
    301.3 KB · Pregleda: 74
Vecina ide da sece drva u septembru i oktobru dok je drvo jos zeleno i puno vode, ne citaju ti uputstva.

Pozdrav dobri ljudi! Slučajno sam naleteo ovde temu na forumu u vezi grejanja pa me interesuje moželi mi neko ko radi grejanje ima iskustva ili je uradio etažno grejanje sa alfom 90 fabričkom za etažno. Imam kuću na selu prizemni deo grejnog prostora je nepunih 60 kvadrata a potkrovlje nekih 20 kvadrata tj tačnije 54 kvadrata prizemlja kuhinja i dnevni boravak 20kvadrata gde se sad nalazi šporet alfa 70 manji hodnik 4 kvadrata manja soba 7kvadrata kupatilce 3kvadrata hodnik(bivša sobica 5kvadrata i jedna soba veća 13kvadrata pa me interesuje dali može alfa 90 da završi posao ili alfa 20? Majstor mo je rekao da stavim jedan veći radijator u veću sobu i dva manja u hodnik i u manju sobu a sušač i kupatilo. Hvala za odgovor!

Evo šporet alfa 90 je kupljen i namontirano grejanje, šporet je danas isproban. Ako se ispoštuje upustvo proizvodjača kako koristiti i ložiti šporet završiće posao. Start je dobar, tek natočenu vodu sačesme zagrejao je na 60c. za nepun sat. Dobro ispunio je moja očekivanja, a za alfa term 20 koji nisam kupio jer je majstor tako predložio više i ne razmišljam.
Koliko vam greje kvadrata alfa 90 sa koliko radijatora i koja je temperatura u prostorijama?

Koliko vam greje kvadrata alfa 90 sa koliko radijatora i koja je temperatura u prostorijama?
Koliko je stepeni nikad nisam merio, greješ po osećaju. Pećkatrenutno greje 60 kv. Tri radijatora ukupne dužine 400 cm. Jedan bojler, i jedan sušač peškira. Ovo leto planiram da je prebacim na prizemlje i da je koristim kao etažnu peć. Pre podne bi grejala donji sprat a popodn topla voda bi išla samo na gornji sprat a dole bi bilo dovoljno i ona samo da zrači.
Svaki majstor ili prijektant grejanja će ti reći da kupiš manju peć, jedan od razloga su dimni gasovi i izbegavanje problema sa odžakom.

Koliko je stepeni nikad nisam merio, greješ po osećaju. Pećkatrenutno greje 60 kv. Tri radijatora ukupne dužine 400 cm. Jedan bojler, i jedan sušač peškira. Ovo leto planiram da je prebacim na prizemlje i da je koristim kao etažnu peć. Pre podne bi grejala donji sprat a popodn topla voda bi išla samo na gornji sprat a dole bi bilo dovoljno i ona samo da zrači.
Svaki majstor ili prijektant grejanja će ti reći da kupiš manju peć, jedan od razloga su dimni gasovi i izbegavanje problema sa odžakom.
Meni je prizemni deo oko 60kv to bi grejao dok potkrovlje od 30kv za sada ne. Vidim da su slične alfe 70 i 90 razmišljam se dali alfu 70 da ugradim kazan fabrički da dodju majstori iz Vranja ili da kupim novu alfu 90 na etaž. E sad dali će moći da zagreje alfa 70 dva veća radijatora od 1,6m i dva manja od 1m i sušač to me interesuje.

Pitaš majstore iz Vranja, pa i nama preneš... 😁

Nazad
Vrh Dno